Horchta de huerta Fierro

Pastinaak horchata

Je hoeft in de week van 20-26 juni 2022 niet naar Valencia om van de Valenciaanse gastronomie te genieten. Deze week is het met een Michelinsterren bekroonde topchef-echtpaar Carito Lourenço en Germán Carrizo van restaurant Fierro namelijk in restaurant De Winkel van Sinkel in Utrecht. Wij namen de proef op de som en genoten van de ingelegde groenten uit de Valenciaanse huerta, de moestuin. Uiteraard stond ook de befaamde Valenciaanse rijst op hetmenu, want als Valencia ergens bekend om staat is het om de paella. Hier zie je hoe je echte Valenciaanse paella kunt maken. Bijzonder was ook de gastronomische variatie op All i pebre, het typisch Valenciaanse palinggerecht. Een van de toppers uit het menu is ook de pastinaak horchata. Je kunt dit heerlijke sterrenmenu eten voor een Spaanse prijs, namelijk slechts €36,50

Carito German Fierro

Sterrenchefs Carito Lourenço en Germán Carrizo van restaurant Fierro

Heerlijk duurzaam

Ook is er in de Winkel van Sinkel in hartje Utrecht een tijdelijk toeristisch informatiepunt waar je meer te weten kunt komen over Valencia Stad en de regio Valencia. Duurzaamheid staat daarbij centraal. Valencia is door de Europese Commissie namelijk uitgeroepen tot Europese ‘Smart Tourism’ hoofdstad van 2022. Smart Tourism steden blinken uit op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid, digitalisering en cultureel erfgoed en creativiteit. Het menu van de Valenciaanse chefs Carito Lourenço en Germán Carrizo van restaurant Fierro is ook een voorbeeld van hoe duurzaamheid toegepast kan worden in de gastronomie. De gerechten zijn bereid met lokale seizoensproducten uit Valencia, geïnspireerd op de ‘huerta valenciana’, ofwel de Valenciaanse moestuin. Dit is een uitgestrekt gebied rondom de stad dat gedomineerd wordt door rijst- en aardamandelgewassen, sinaasappelboomgaarden, groenteplantages, aubergines en artisjokken, wijnstokken en olijfbomen.

Horchata met fartón (broodje)

Spaanse wielerronde

Maar ook kun je hier proeven van de lokale Valenciaanse delicatessen, zoals honing die in de stad wordt gemaakt. En er is ook horchata, dat verfrissende speciale Valenciaanse drankje gemaakt van aardamandelen, en sinaasappelmarmelade. Deze gastronomische activiteiten zijn onderdeel van de aanloop naar de Spaanse wielerronde La Vuelta, die op 19 augustus in Utrecht zal starten. In de komende twee weken komen er ook nog topchefs uit Mallorca en Navarra naar Utrecht om een speciaal streekmenu te bereiden en informatie te geven over duurzaam toerisme. Meer informatie over de gastronomische Vueltaweken in Utrecht vind je hier.

 

Meer leuke Spanjereistips?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

bestellen