autos-geparkeerd-spanje

Niets fijner dan eindeloos over de Spaanse wegen zwerven. Toch kun je beter niet op weg gaan zonder de Spaanse verkeersmores te kennen. Daarom vijf onmisbare reistips voor Spanje van auto huurspecialist Sunny Cars.

Lees meer: 10 Spaanse verkeersregels 

1. Milieuzones

Sommige Spaanse steden, zoals Madrid, hebben milieuzones. In het autoverkeer worden ze aangegeven met borden met de tekst Área de prioridad residencial en zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders. Toezicht gebeurt via camera’s en de boetes die er worden uitgedeeld zijn hoog. Vraag daarom bij het boeken van een hotelkamer binnen een milieuzone of er een ontheffing kan worden aangevraagd. Hier vind je meer informatie over de milieuregels in Spaanse steden.

2. Geen oortjes, eten of drinken

In het Spaanse autoverkeer moet een bestuurder altijd een vrij blikveld hebben, de volle aandacht bij het rijden kunnen houden en twee handen aan het stuur hebben. Dat betekent dat je geen telefoon in je hand mag hebben en ook niet je navigatie mag instellen tijdens het rijden. Handsfree bellen mag wel, maar nooit met oortjes of koptelefoon. Ook in de file of voor rood licht mag je geen mobiel vasthouden. Verder kun je een bekeuring krijgen als je tijdens het rijden eet of drinkt, een sigaret rookt, make-up opdoet, iets uit het dashboardkastje pakt of als een telefoon, tablet of ander schermapparaat (behalve een navigatie) zich binnen het gezichtsveld van de bestuurder bevindt.

3. Voorrang verlenen

In Spanje wordt niet met haaientanden, maar met een dikke onderbroken streep aangegeven dat bestuurders voorrang moeten verlenen. Vaak wordt deze streep voorafgegaan door een grote omgekeerde driehoek op het wegdek. Daarnaast wordt vaak een driehoekig verkeersbord gebruikt met de tekst Ceda el paso (voorrang verlenen). Kruispunten kunnen over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van gele vierkanten. Bestuurders mogen deze kruispunten alleen oprijden als ze deze zonder te stoppen kunnen passeren.

4. Parkeerverbod voor één kant

Auto’s mogen op sommige plekken alleen aan de rechterkant van de weg worden geparkeerd. In straten met eenrichtingsverkeer geldt vaak een parkeerverbod voor één kant en kan het zijn dat je er juist alleen links mag parkeren. Het is zelfs zo dat er om de 15 dagen van kant gewisseld kan worden. Blauw met rode borden langs de weg geven aan hoe het werkt. Deze borden zijn genummerd met 1 t/m 15 voor het eerste deel van de maand en 16 t/m 31 voor het tweede deel van de maand. Vergis je op de 16e van de maand dus niet, dat zou zonde zijn! Handige tip: kijk hoe andere auto’s geparkeerd staan.

5. Gasolina of gasóleo

Let op: de Spaanse namen van benzine en diesel lijken erg op elkaar! Gasolina is benzine en gasóleo is diesel. Net als in Nederland is de zwarte slang voor diesel.

Lees meer: Met de auto op vakantie naar Spanje

Boek voor vertrek via autohuurspecialist Sunny Cars. Geen kleine lettertjes, geen vage verhalen, geen onverwachte kosten voor extra verzekeringen of andere toeslagen. Gewoon een heldere prijs met de beste all-inclusive voorwaarden en één nummer dat je 24/7 kunt bellen. Sunny Cars heeft een ruim aanbod in Spanje en verschillende servicepakketten waarmee je de wachtrij kunt overslaan of zonder een creditcard kunt huren. Via www.sunnycars.nl selecteer je je wensen en boek je de auto voor jouw vakantie. Sunny Cars is al meer dan 25 jaar actief in Spanje en 120 andere landen.