Terwijl bijna alles in Spanje stillag, werkten wij aan een prachtig nieuw nummer van ESPANJE!. Heeft het wel zin om ESPANJE! te maken, te drukken, te lezen, vroegen we ons soms af. Om dan meteen erachteraan te denken: Ja, natuurlijk! Juist nu! We hopen dat je net als wij even kunt wegdromen bij alle heerlijke verhalen. Over hoe het was en hopelijk snel weer zal zijn. Genieten van de zon, van de natuur, van lekker eten, van vrijheid, van elkaar. Of we deze zomer al op vakantie naar Spanje kunnen gaan is vanwege corona nog niet zeker, maar dromen kan altijd én plannen maken voor de herfst en de winter natuurlijk ook. 

Veilig op vakantie
Alsof we een glazen bol hadden, hebben we in dit nummer trouwens al veel artikelen over reizen die prima passen in het post-corona tijdperk: kleinschalig, met de boot, de bus of de trein. En mooie rurale accommodaties achter de Costa del Sol waar zoveel ruimte is dat social distancing geen probleem moet zijn. Ook interviewden we Jan Versteeg, de ambassadeur in Madrid die met zijn dagelijkse updates op Facebook tijdens de lockdown duizenden Nederlanders en Belgen een hart onder de riem steekt. Hij vertelt onder andere over zijn studietijd en zijn passie voor Spanje.

Dichtbij, met de boot en met de trein
Verder een reportage van local Annebeth Vis over de Costa del Maresme, de kust ten noorden van Barcelona die geliefd is onder Barcelonezen maar nog vrij onbekend onder toeristen uit het buitenland. Ook ontdekten we de provincie Málaga: El Caminito del Rey, El Torcal, de Montes de Málaga en de stad zelf. We geven er tien geweldige tips bij voor een veilige vakantie vanuit je eigen appartement of kleinschalige B&B. En vliegen zal voorlopig niet gaan, maar treinreizen zijn wellicht wel al eerder mogelijk. Redacteur Machteld van Hulten reisde met haar gezin kriskras door Noord-Spanje en geeft tips. Als je dan met de trein weer in Barcelona aankomt kun je de boot nemen naar de Balearen. Want wat is er leuker dan eilandhoppen van Menorca naar Mallorca en dan naar Ibiza en Formentera. In dit nummer vind je inspirerende tips.

#Quedateencasa
En natuurlijk hebben we ook weer volop recensies van boeken, cd’s en dit keer ook thuisblijftips, waaronder een tip + winactie voor een heus thuisfilmfestival met Pedro Almodóvar in de hoofdrol. Ook interviewden we bestsellerauteur Isabel Allende over haar nieuwste boek Bloemblad van Zee. En mocht je deze tijd extra inspiratie in de keuken nodig hebben? Met onze Galicische recepten  hebben jij en ‘coronafamilie’ geheid een topavond. En het is ook nog eens supergezond, want het zogenaamde dieta atlántica in Galicië schijnt nog beter voor je te zijn dan het mediterrane dieet. En mocht je na deze lockdown plannen hebben om voorgoed naar Spanje te verhuizen en daar je eigen B&B te beginnen? Twee ervaren B&B-houders uit Valencia bieden speciaal voor onze lezers een gratis workshop van een week aan om je goed voor te bereiden. Aan bod komen onder andere: locatie kiezen, marketing, onderscheiden van collega’s, omgang met gasten, inrichting en de impact op je leven.

Je kunt de ESPANJE! kopen in de tijdschriftenhandel of bestellen via deze link.