Met de auto op pad in Spanje geeft veel vrijheid. Toch vergt het ook wat aanpassingsvermogen, want er gelden immers andere regels dan in Nederland, bijvoorbeeld als het op parkeren aankomt. Maar met de juiste kennis en voorbereiding is het gemakkelijk om de juiste plek te vinden voor je voertuig. ESPANJE! helpt je op weg.

Lijnen op straat

Een van de dingen die als automobilist opvallen als je wilt parkeren in Spanje, zijn de verschillende kleuren en betekenissen van de lijnen op straat. Parkeren is verboden bij een ononderbroken gele lijn of bij een gele zigzaglijn.

Witte lijnen geven gratis parkeerplaatsen aan. Binnen stedelijke gebieden vind je daarnaast parkeerzones die zijn gemarkeerd door blauwe lijnen (Zona ORA), waar je tegen betaling gedurende één of twee uur kunt parkeren. In Madrid wordt dit Zona SER genoemd. Daarnaast zijn er gebieden met blauwe of groene lijnen waar parkeren mogelijk is tegen betaling. Betaling in deze parkeergebieden kan meestal worden gedaan via parkeermeters of mobiele telefoons. In Barcelona zijn er parkeermeters waar je met je creditcard terechtkunt. Neem voor de zekerheid ook altijd contant geld mee want sommige parkeerautomaten hebben moeite met Nederlandse passen.

Let behalve op de lijnen ook altijd goed op de borden in de buurt, omdat sommige gebieden beperkt zijn tot bewoners of speciale vergunningen vereisen.

parkeren in spanje

Gratis parkeren of betalen?

In de grotere Spaanse steden zoals Barcelona en Madrid kun je erop rekenen dat het niet eenvoudig is een parkeerplaats te vinden in het centrum. Hier kun je bovendien alleen parkeren tegen betaling. Buiten het centrum zijn vaak wel wijken waar je gemakkelijk en gratis kan staan. Gebruik het platform Parkopedia om te zien waar je moet zijn.

In de kleinere Spaanse plaatsen kun je over het algemeen gewoon gratis parkeren, soms op onverharde braakliggende terreinen. Die staan niet altijd aangegeven maar wij vinden ze vaak door in te zoomen op Google Maps op onze plaats van bestemming.

Wil je meer tips voor je vakantie in Spanje? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Bestellen kan HIER!

Parkeergarages

Voor wie liever niet op straat parkeert of moeite heeft om een vrije plek te vinden, zijn parkeergarages een handige optie. Ze zijn te vinden in de meeste steden en bieden in veel gevallen veilige en gemakkelijke parkeermogelijkheden – zij het tegen betaling. Hoewel gemakkelijk … Vaak zijn de ingangen een flinke uitdaging en de plekken erg krap. Dus wees zeker van je stuurmanskunsten en parkeerskills voor je eraan begint. Zorg er ook voor dat je de tarieven controleert, aangezien deze kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de duur van het parkeren. Ook hotels in de stadscentra hebben vaak een ondergrondse parkeergarage. Supermakkelijk!  Soms is dat met een autolift. Ook die zijn vaak superkrap. Neem daarom bij voorkeur een kleine auto als je een auto huurt en Spaanse steden in wilt. In de meeste garages en hotels zijn nu ook laadpalen voor auto’s. Filter op booking bij het zoeken op parkeren om hotels  met een parkeerplek te vinden.

Boetes

Het is belangrijk om de parkeerregels in Spanje te respecteren om boetes te voorkomen. Foutparkeren kan resulteren in aanzienlijke boetes en het laten wegslepen van je voertuig. Let goed op borden en markeringen op straat om te voorkomen dat je in overtreding bent. Ook goed om te weten om boetes te voorkomen:

  • Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg, tegen de rijrichting in. Dat geldt ook voor parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je wel aan de linkerkant parkeren.
  • Parkeren is net zoals in Nederland verboden binnen vijf meter van een kruising of een bocht.
  • Het is verboden te stoppen of te parkeren op een fietspad of fietsstrook.

Lees hier meer over Spaanse verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.

Parkeren bij treinstations

De meeste treinstations in Spanje bieden parkeergelegenheid voor reizigers die met de trein willen reizen. Deze parkeerplaatsen kunnen variëren van openbare parkeerterreinen tot overdekte parkeergarages en bieden vaak handige toegang tot het station. Zorg ervoor dat je de parkeertarieven en openingstijden controleert, vooral als je langere tijd weg blijft. Klik hier om de parkeergelegenheid per treinstation te bekijken.

Lees ook: Tien tips voor voordelige autohuur in Spanje

(Lang)parkeren bij luchthavens

De meeste Spaanse luchthavens bieden parkeergarages en parkeerterreinen voor langdurig parkeren, vaak tegen een dagtarief. Het is raadzaam om vooraf te reserveren, vooral tijdens drukke vakantieperiodes, om verzekerd te zijn van een plek. Via de website van Aena kun je op alle vliegvelden van Spanje een parkeerplaats reserveren.

Vervuilende auto’s

Ga je naar een grote stad, houd dan ook rekening met het type auto waarin je rijd. In sommige steden zoals Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla en Bilbao mogen vervuilende auto’s soms niet meer parkeren – hetzij in de hele stad, hetzij in bepaalde zones.

Lees ook: Vijf unieke roadtrips door Spanje