In Spanje vind je wel honderden verschillende kaassoorten gemaakt van schapenmelk, geitenmelk en koeienmelk. Maar hoe smaken ze en op welke andere bekende kazen lijken ze? Handig om te weten als je in de Spaanse supermarkt bent of een Spaans recept wilt maken en de Spaanse kaas wilt vervangen door een kaas die beter verkrijgbaar is. Daarom hebben we de 10 belangrijkste Spaanse kaassoorten op een rij gezet. Hoe smaken ze, welke gerechten je kun je ermee maken en met welke andere kaas zijn ze vergelijkbaar? Ook geven we suggesties welke Spaanse wijn er lekker bij is.

 

kaart spaanse kazen

Manchego

Smaak: Manchego is een bekende Spaanse kaas uit de regio La Mancha gemaakt van schapenmelk. Het heeft een rijke, nootachtige smaak en een licht pittige nasmaak. De meeste kazen rijpen zo’n twee tot drie maanden; ze worden verkocht als fresco (jong) semicurado (licht belegen), curado (belegen) en viejo (oud). Manchego is goed verkrijgbaar in Nederland.

Gerechten: Manchego is heerlijk uit het vuistje, maar wordt ook vaak gebruikt in tapas, salades, of geserveerd met membrillo (kweepeerjam). Of maak er eens lekkere kaaskroketjes van. Dit is het recept.

Vergelijkbare kaas: Pecorino (Italiaans) – Beide zijn schapenmelkkazen met een rijke smaak.

Cabrales

Smaak: Cabrales is een pittige blauwschimmelkaas gemaakt van koe-, schaap- en geitenmelk. Het heeft een sterke, scherpe smaak. De kazen worden gemaakt in de Picos de Europa en rijpen 4 tot 6 maanden in koele grotten van dit gebergte dichtbij de oceaan. Naast de omgeving bepalen ook de bladeren van de esdoornen in de bergen de smaak van de kaas.

Gerechten: Cabrales wordt vaak gebruikt in sauzen of als onderdeel van een kaasplateau. Je kunt er ook lekkere kaastaartjes met peer en noten van maken. Een recept daarvoor vind je in editie 1 2023 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen.

Vergelijkbare kaas: Roquefort (Frans) – Beide zijn blauwschimmelkazen met een sterke, scherpe smaak.

Idiazábal

Smaak: Idiazábal is een harde schapenkaas uit Baskenland en Navarra met een intense, rokerige smaak en een licht zoute toets. In editie 4 2023 van ESPANJE! (verschijnt op 6 oktober 2023) gaan we op bezoek bij een kaasmaker die in de bergen van Baskenland zijn schapen hoedt, met de hand melkt en vervolgens kaas maakt.

Gerechten: Deze kaas wordt vaak gebruikt in tapasgerechten, op gegrilde groenten, of als smaakmaker in stoofschotels.

Vergelijkbare kaas: Beaufort (Frans) – Beide zijn stevige kazen met een nootachtige smaak die met de hand worden gemaakt in de bergen.

Tetilla

Smaak: Tetilla is een zachte, romige kaas gemaakt van koeienmelk. Het heeft een milde en melkachtige smaak. Tetilla wordt al eeuwenlang gemaakt in  Galicië en dankt zijn naam aan de gelijkenis met een vrouwentepel, tetilla in het Spaans. 

Gerechten: Tetilla is perfect om te smelten en te gebruiken in quesadilla’s, empanadas, of als dip voor brood.

Vergelijkbare kaas: Mozzarella (Italiaans) – Beide zijn zachte, romige kazen die goed smelten.

Mahón

Smaak: Mahón is een kaas van het eiland Menorca, gemaakt van koeienmelk. Er mag maximaal 5% schapenmelk aan toegevoegd worden. De kaas wordt in verschillende rijpingsstadia verkocht. Bij kazen ouder dan 1 maand wordt de korst regelmatig ingewreven met een mengsel van olijfolie en mild paprikapoeder. Het heeft een zachte, licht zoute smaak en een oranje korst.

Gerechten: Mahón is geweldig op brood, in sandwiches, of geschaafd over pasta. Of zo uit het vuistje met wat olijven erbij.

Vergelijkbare kaas: Gouda, beide zijn halfharde kazen met een milde smaak.

Roncal

Smaak: Roncal is een harde schapenkaas met een nootachtige smaak en een licht pittige nasmaak die wordt gemaakt in de Roncalvallei in de Pyreneeën van Navarra.

Gerechten: Je kunt roncal raspen over pasta, verwerken in omeletten of gebruiken als dessert op een kaasplateaus.

Vergelijkbare kaas: Comté (Frans) – Beide zijn harde, schapenkazen met een nootachtige smaak.

Garrotxa

Smaak: Garrotxa is een halfharde geitenkaas met een milde, frisse smaak en een korst die doet denken aan aarde en paddenstoelen. Hij wordt gemaakt in de Catalaanse Garrotxa-streek en rijpt in grotten.

Gerechten: Garrotxa past goed bij salades, geroosterde groenten, of als onderdeel van een kaasplateau.

Vergelijkbare kaas: Chèvre (Frans) – Beide zijn geitenkazen met een milde, frisse smaak.

Torta del Casar

Smaak: Torta del Casar is een romige lepelkaas met een intense, zoute smaak en een vloeibare textuur die gemaakt wordt in Extremadura van de melk van merinoschapen.

Gerechten: Serveer het als dip voor brood of groenten, of gebruik het als vulling voor pasteitjes.

Vergelijkbare kaas: Camembert (Frans) – Beide zijn romige kazen met een zachte textuur en een milde, boterachtige smaak.

Zamorano

Smaak: Zamorano is een schapenkaas met een stevige textuur en een nootachtige smaak. Deze kaas uit de provincie Zamora is doorgaans ongeveer 6 maanden oud. De kazen worden vaak gekeerd en ingewreven met olijfolie, waardoor de kaas zijn karakteristieke donkere kleur krijgt.

Gerechten: Zamorano is vergelijkbaar met Manchego en kan op vergelijkbare manieren worden gebruikt.

Vergelijkbare kaas: Manchego (Spaans) – Beide zijn schapenkazen met een stevige textuur en een nootachtige smaak.

La Serena

Smaak: La Serena is een zachte kaas met een romige textuur en een milde, boterachtige smaak afkomstig uit de regio Extremadura.

Gerechten: Het is vergelijkbaar met Brie en kan op vergelijkbare manieren worden genoten.

Vergelijkbare kaas: Brie – Beide zijn zachte kazen met een romige textuur en een milde, boterachtige smaak.

 

Dit artikel is geschreven door de redactie van het tijdschrift ESPANJE! Wil je meer leuke en handige Spanjetips van ons? Abonneer je dan hier en mis niks meer.

 

 

Welke wijn past bij Spaanse kaas?

Bij elke Spaanse kaas past weer een andere Spaanse wijn. Wij hebben een paar suggesties op een rij gezet. Een ruime keuze van meer dan 60 Spaanse wijnen bestel je hier

Manchego Tempranillo of Rioja kan goed samengaan met de nootachtige smaak van Manchego. Probeer een Reserva of Gran Reserva voor extra complexiteit.

Cabrales Een krachtige Spaanse rode Ribera del Duero kan de intense smaak van Cabrales aanvullen. Een goede optie is een Crianza of Reserva.

Idiazábal Probeer een Rioja of Priorat, met een goede balans tussen fruitigheid en tannines die past bij de gerookte smaak van Idiazábal.

Tetilla  Een lichte Spaanse witte wijn zoals Albariño of Verdejo past goed bij de zachte, romige textuur van Tetilla. Een Cava kan ook een verfrissende keuze zijn.

Mahón Een Rueda of een droge sherry zoals Fino, kan goed samengaan met de zoute smaak van Mahón.

Roncal  Een Spaanse rode wijn met wat kracht en structuur, zoals een Priorat kan de nootachtige smaak van Roncal aanvullen.

Garrotxa Een frisse en lichte Spaanse witte wijn zoals een Verdejo of een lichte rosé kan goed samengaan met de milde, frisse smaak van Garrotxa.

Torta del Casar Probeer een Spaanse rode wijn met complexiteit, zoals een Tempranillo uit Ribera del Duero, om de intense, zoute smaak van Torta del Casar te contrasteren.

Zamorano Een Tempranillo uit de Rioja-regio, kan goed samengaan met de nootachtige smaak van Zamorano.

La Serena een lichte Rioja kan de romige, boterachtige smaak van La Serena aanvullen.