werken op het strand

Staat emigreren naar Spanje boven aan jouw verlanglijstje? Of woon je al in Spanje, maar ben je nog op zoek naar een baan? Hoe vind je werk als Nederlander, wat heb je nodig om te mogen werken en waar moet je allemaal rekening mee houden. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: Emigreren, dit is wat je moet weten

1. Leer de Spaanse taal

Zorg dat je de taal leert. Je hoeft niet altijd en voor iedere baan vloeiend Spaans te spreken, maar je kansen op de arbeidsmarkt verbeteren aanzienlijk op het moment dat je wel een woordje Spaans spreekt.

2. Maak een Spaans CV

Zorg dat je je CV in het Spaans vertaalt. De website CV.nl werkt met vaste CV formats, waaronder ook een Spaanse optie. Heel handig, hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. Je kunt ook zelf een CV sjabloon uitkiezen. Zorg dat je altijd een kopie van je CV in je tas hebt zitten, je weet nooit wie je tegenkomt. Naast je CV is het ook een goed idee om een motivatiebrief te schrijven. Als je Spaans niet toereikend is, schakel dan een vertaler in of vraag hulp aan een bekende die Spaans is is spreekt.

3. Zorg dat je je papieren alvast op orde hebt

In sommige gevallen willen werkgevers dat je meteen aan de slag kunt. Wel zo fijn als je dan niet meer door de papiermolen heen hoeft. Zorg dat je op tijd bent met het regelen van de NIE, en je inschrijft bij de Seguridad Social. Deze twee zaken zijn verplicht voordat je aan de slag kunt gaan. Zeker een NIE kan wat tijd in beslag nemen, dus zorg dat je die op zak hebt.

4. Schakel je netwerk in

Als je al in Spanje woont, is het natuurlijk een stuk makkelijker, maar ook als je nog niet bent geëmigreerd is het aan te raden gebruik te maken van contacten. Benader iedereen die je kent en die je misschien verder kan helpen. In Spanje is het heel normaal om dingen via via te regelen en als je door iemand bent aanbevolen, heb je vaak al een streepje voor.

Lees ook: 10 redenen om (nu meteen) naar Spanje te verhuizen

5. Gebruik je talen

Spreek je naast Nederlands en misschien (een beetje) Spaans ook Engels? Ga dan op zoek naar een functie waarvoor kennis van vreemde talen wordt gevraagd. Meertalig personeel is vaak schaars en dat kan in jouw voordeel werken.

6. Zoek in de grote steden of toeristische gebieden

Het banenaanbod is een stuk groter in de grote steden. Bovendien zijn grote internationale bedrijven ook vaak in de grotere steden gevestigd. Madrid en Barcelona zijn steden met een breed en gevarieerd banenaanbod. Daarnaast heb je juist in de toeristische gebieden aan de kust meer kans om een baan te vinden. Houd er wel rekening mee dat veel werk in deze gebieden seizoensgebonden is: in de zomer is er veel personeel nodig, maar in de winter helemaal niet.

7. Stel je eisen bij

Het minimumloon bedraagt in Spanje €950 per maand (2020) en meer dan de helft van de Spanjaarden is ‘mileurista’ en moet het doen met rond de €1000 per maand. Met andere woorden: verwacht geen salarissen zoals in Nederland. Anderzijds zijn afhankelijk van waar je woont in Spanje, de kosten voor levensonderhoud vaak ook een stuk lager dan in Nederland. Ook qua werktijden is er een cultuurverschil: ‘horario partido’, waarbij je tussen de middag 2 of 3 uur pauze hebt (siesta), is nog altijd normaal. Daarnaast is het aantal deeltijdbanen een stuk beperkter en betekent deeltijd meestal niet 3 of 4 dagen, maar bijvoorbeeld 5 dagen 5 uur per dag werken.