stel op scooter in ibiza

Wie een of twee keer per jaar naar Spanje op vakantie gaat, zou zomaar kunnen denken dat het er altijd feest is. Maar ergens wonen is toch echt anders dan vakantievieren. Voordat je spontaan je huis verkoopt en alles in een verhuiswagen met bestemming Spanje laadt, zijn er een paar dingen handig om te weten. 10 tips voor wie plannen heeft om naar Spanje te emigreren.  

1. NIE

Zonder zo’n nummer ben je nergens. Je hebt het nodig om een bankrekening te openen, contracten af te sluiten, etc. Als je door een Spaans bedrijf in dienst wordt genomen, regelen zij je NIE meestal voor je, maar als dat niet het geval is, zal je het zelf moeten doen. Maak een afspraak bij de nationale politie in de gemeente waar je woont, of doe het met behulp van een bemiddelingsbureau (wel een stuk duurder dan wanneer je het zelf regelt). Hier zie je hoe je het NIE-nummer aanvraagt.

2. Spaanse taal

Op toeristische plekken – grote steden als Barcelona en populaire kustgebieden als de Costa Blanca en Costa del Sol – wordt over het algemeen goed Engels gesproken. Maar een woordje Spaans spreken is, ongeacht je bestemming, wel zo fijn. Het is aan te raden om voor het emigreren al wat basiskennis op te doen. Inspiratie om Spaans te leren in Nederland kun je opdoen in dit artikel.

3. Klimaat

Zomervakanties in Spanje doen misschien anders vermoeden, maar het is echt niet altijd 25 graden. Het klimaat in Spanje verschilt flink per regio. Zo staat de Costa Blanca (rondom Alicante en Benidorm) bekend om de relatief warme winters, maar kan het in Andalusie en Extremadura ’s winters best koud worden (terwijl in de zomers de mussen van het dak vallen). Houd er rekening mee dat niet alle huizen in Spanje voorzien zijn van centrale verwarming of airco. Dat verklaart meteen waarom veel mensen hun rolluiken zowel ’s winters als ’s zomers dichthouden.

 

Lees ook: 10 redenen om (nu meteen) naar Spanje te verhuizen

4. Siesta

Het is een fabeltje dat heel Spanje tussen twee en vijf uur ’s middags op een oor ligt. Wel is het op veel plaatsen zo dat mensen tussen de middag een lange pauze houden en winkels gesloten zijn. Restaurants zijn ’s middags juist open omdat er graag buiten de deur geluncht wordt. Lees hier meer over de restauranttijden in Spanje.

5. Sociaal leven

Onaangekondigd bij iemand op de koffie komen is in Spanje niet zo gebruikelijk. Als je iets wilt afspreken met een Spanjaard, doe je dat vaak buiten de deur, in een bar of op het terras. Kijk er ook niet vreemd van op als de persoon met wie je hebt afgesproken onder het mom van ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’, ook wat andere vrienden meeneemt.

6. Werktijden

Spaanse werkdagen behoren tot de langste van Europa. Om 9 uur ’s morgens beginnen en tot zeven of acht uur ’s avonds doorgaan is niet uitzonderlijk. Wel lassen Spaanse bedrijven vaak een lange lunchpauze in. Soms kunnen werknemers tussen de middag naar huis om te lunchen en zo niet, dan wordt er vaak een lunch geregeld door het bedrijf, of gaan collega’s samen buiten de deur lunchen.

 

Wil je meer tips en artikelen over Spanje? Lees dan ook ESPANJE!  Je kunt het magazine hier bestellen

 

7. School

Ben je van plan om met schoolgaande kinderen naar Spanje te emigreren? Dan is het misschien goed om te weten dat kinderen in Spanje vanaf 3 jaar naar school gaan en dan meteen lange dagen maken: de meeste scholen geven les tussen 9 uur en half 5 ’s middags, wel met een lange pauze tussendoor om uitgebreid te eten. Scholen hebben elk jaar drie langere vakanties: de heilige Paasweek (Semana Santa) in de week voor Pasen, de zomervakantie (die vaak wel 11 weken duurt en dus voor veel ouders een heel gepuzzel is) en de kerstvakantie, tussen kerst en Driekoningen.

8. Verkeer

Voordat de Spaanse politie je op de hielen zit, is het misschien een idee om op de hoogte te zijn van verkeersregels in Spanje, die soms net even anders zijn dan in Nederland. Eerder schreven we dit artikel over Spaanse verkeersregels.

9. Kraanwater

In Nederland stroomt er overal lekker en gezond water uit de kraan, in Spanje is dat niet vanzelfsprekend. In principe kun je het kraanwater overal in Spanje drinken, maar lekker is het lang niet altijd. In grotere steden zit er vaak een flinke chloorsmaak aan en kopen mensen vaak water in grote flessen in de supermarkt. Ook een optie is om je water te filteren met een filterkan, die rare smaakjes weghaalt (o.a. te koop via Bol.com en ook fijn om te hebben als je niet gaat emigreren).

10. Lonen

Als rijk worden je voornaamste doel is, zijn er wellicht betere bestemmingen dan Spanje. De lonen liggen er een stuk lager dan in Nederland en rond moeten komen van duizend euro of minder per maand is bepaald niet uitzonderlijk. Buiten de grote steden is een huis kopen of huren dan weer goedkoper dan in Nederland. De prijzen in de supermarkt zijn ongeveer gelijk, maar uiteten gaan of een drankje doen op het terras kan dan wel weer voor een habbekrats.

Kom naar de Emigratiebeurs

Heb je plannen om naar Spanje te emigreren? Bezoek dan de Emigratiebeurs die jaarlijks wordt gehouden in Houten. Je kunt er in gesprek gaan met Spaanse makelaars, hypotheekadviseurs en fiscaal specialisten. Ook wij van ESPANJE! hebben er een stand waar je volop inspiratie op kunt doen. Lezers van ESPANJE! en van deze website espanje.nl kunnen hier gratis twee vrijkaartjes bestellen voor de Emigratiebeurs die op 1 en 2 april 2023 wordt gehouden.