Op het muziekdocumentairefestival IN-EDIT, van 4 t/m 7 april in het Ketelhuis op het Westergasterrein in Amsterdam, worden drie Spaanstalige films vertoond. Wij mogen 3×2 kaartjes weggeven voor Peret, yo soy la Rumba, Ruben Blades is not my name en The eyes stop growing.

Peret, yo soy la Rumba

De Catalaanse zanger en gitarist Peret (1935-2014) – zijn grote zomerhit was in 1971 Borriquito – is nog altijd de koning van de Gipsy Rumba. Hij creëerde het genre met een beetje Mambo, een krachtige dosis Tanguillo (flamencozang) en een vleugje rock. De kleinzoon van Peret schittert in dit intieme portret van een muzikaal icoon.

Te zien: Vrijdag 5 april / 21.15 uur: zaal 1 (Q&A met Paloma Zapata + Daniel Pubill live – el Llegado de Peret)

Ruben Blades is not my name

De Latijns-Amerikaanse zanger Ruben Blades (1948) zorgde in de jaren ’70 voor een ware salsa-revolutie in New York. Zijn sociaal bewogen teksten en explosieve ritmes maakten salsa wereldwijd bekend. Blades won 17 Grammy’s, rondde een rechtenstudie af en deed een gooi naar het presidentschap van zijn geboorteland Panama. Een viering van de levende legende en zijn nalatenschap.

Te zien: Zondag 7 april / 17.15 uur: zaal 1 (met salsa workshop + DJ Ryad)

The eyes stop growing

Intiem en emotioneel portret van de Mallorcaanse singer-songwriter Miquel Serra, zijn muzikale carrière en de nauwe band met zijn broer Joan. Een band tussen twee creatieve geesten die des te sterker werd na de dood van hun ouders en aanvallen van een schizo affectieve stoornis kon doorstaan. Het enorme gemis dat de vroegtijdige dood van Joan veroorzaakte, zette Miquel aan tot het componeren van liedjes. Nog meer dan muziek, is dit een film over creativiteit, de kringloop van het leven en zowel de afwezigheid als het voortbestaan van het verleden in het heden.

Te zien: Zondag 7 april / 18.45 uur: zaal 2 (met Moon Moon live)

Neem een voordelig abonnement op ESPANJE! en krijg dé Spanje-glossy van Nederland 4 x per jaar op de mat

Hoe maak je kans op 2 gratis kaartjes?

Voor elke hierboven genoemde film mogen wij 2 kaartjes weggeven. Kans maken? Zorg dan dat je dit bericht een ‘like’ geeft op onze Facebookpagina (we publiceren het op zondag 31 maart) en tag degene met wie je zou willen gaan. Om makkelijk contact op te nemen met de winnaars, is het handig als jij én degene die je tagt, allebei onze pagina volgen. Maandag 1 april maken we de winnaars bekend middels een persoonlijk bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Nieuwsgierig naar het volledige programma van muziekdocumentaires op IN-EDIT? Op de website van het festival vind je een overzicht.

Lees ook: de leukste Spaanstalige films en series op Netflix