Passeig de Gracia verlicht Barcelona
Bij een citytrip naar Barcelona denk je misschien vooral aan lekker (na)zomeren met zon, zee en strand of aan de eerste zonnestraaltjes meepakken in het voorjaar. Maar de winter in Barcelona is ook fantastisch. Groot voordeel is dat er in dit jaargetijde een stuk minder toeristen zijn! 

Tussen begin november en eind maart is Barcelona een totaal andere stad dan de rest van het jaar. De zomerse chiringuitos op het strand zijn tijdelijk afgebroken, de massa’s toeristen zijn verdwenen en de inwoners van de stad lijken een winterslaap te houden. Te koud om naar buiten te gaan, zo menen veel Catalanen al gauw. Maar voor wie niet anders gewend is dan de Hollandse winter, is het in Barcelona prima toeven. Een enkeling duikt begin december nog de zee in en met een beetje geluk kun je met een T-shirtje op het terras zitten. Houd rekening met een graad of 10-15 in de koudste maanden. Wordt het toch wat te fris buiten, of wil je het échte wintergevoel van Barcelona ervaren, dan zijn er genoeg leuke dingen om te doen. Wij zetten onze favorieten op een rijtje:

1. Al museo

Mensen, buiten, museum
Als het buiten wat druilerig is, kun je je dagenlang vermaken in de talrijke musea. Ga je voor een klassieker als het huis van Joan Miró? Of laat je je liever onderdompelen in de doorgaans abstracte werken van het moderne MACBA in de wijk El Raval? Neem de kinderen lekker mee naar het CosmoCaixa, waar bezoekers allerlei leuke experimentjes kunnen doen en kennismaken met natuurhistorische weetjes. Bij de winter horen zoete lekkernijen en dus is het Museu de la Xocolata (chocolademuseum) een perfecte bestemming. Bij binnenkomst krijg je een reepje chocolade dat meteen je ticket is. Wie na het zien van zoveel zoets trek heeft gekregen, kan hier plaatsnemen aan een tafeltje voor een kopje warme choco.

Lees ook ons uitgebreide artikel over andere leuke musea in Barcelona.

2. Rebajas

Vrouw met vijf tassen
Op 7 januari begint officieel de uitverkoop. Dat betekent dat er die dag altijd lange rijen voor de deuren staan, maar ook dat je echt goede koopjes kunt scoren. Kortingen beginnen vaak bij 50 procent en kunnen in de loop van de maand oplopen tot 75 procent. Let op: internationale ketens doen hun waar vaak al eerder in de uitverkoop.

3. Gepofte kastanjes

Kraampje met gepofte kastanjes
Zodra de chiringuitos op het strand zijn opgeruimd en de bomen hun bladeren beginnen te verliezen, kun je de geur van gepofte kastanjes door de hele stad ruiken. Op zo’n beetje elke straathoek staat wel een kraampje waar je een zakje kunt halen.

4. Kakkers kijken

Caganers op de kerstmarkt kijken
Rond kerst staat op het plein voor de grote Catedral la Santa Creu i Santa Eulàlia een grote kerstmarkt. Je kunt er uiteraard Catalaanse zoetigheden en beeldjes voor in de kerststal kopen, maar ook de caganers zijn razend populair. Deze kleine ‘kakkers’ staan symbool voor vruchtbaarheid en voorspoed. Het leukst zijn de poppetjes die een bekende politicus, sporter of popster moeten voorstellen. Kijk niet vreemd op als je Messi, de paus en premier Rajoy naast elkaar hun behoefte ziet doen! Ook struikel je op de markt over de tíos de Nadal. Vanaf het feest van de onbevlekte ontvangenis van Maria op 8 december hebben de meeste Catalaanse kindjes zo’n vrolijk boomstammetje in huis. Het is de bedoeling dat ze hem elke dag eten voorschotelen en met een rood dekentje bedekken zodat ’ie het niet koud krijgt. Op kerstavond wordt de ‘tío’ met een stok geslagen tot hij gaat ‘kakken’: vaak komen er kleine cadeautjes en lekkernijen uit.

5. Churros met chocolade

Churros in Chocolade dippen
Churros zijn het hele jaar door te krijgen in Barcelona, maar smaken stukken beter als het buiten fris is en de zon vroeg ondergaat. De gefrituurde deegslierten worden verkocht in kraampjes op straat en bij veel barretjes in de stad. Het lekkerst zijn ze met een kopje warme chocolade om in te dippen. Tijd voor afwisseling? Vraag er dan een kopje Argentijnse dulce de leche bij en smullen maar!

6. Calçots happen

Vers gegrilde calcots
Zo rond half januari staan de eerste calçots van het jaar weer op het menu. De witte slieruien zijn een van de meest typische groenten van Catalonië. En hoewel oorspronkelijk afkomstig uit Tarragona, zul je ze in Barcelona ook genoeg tegenkomen. Het zijn een soort preitjes, zacht van smaak, die traditioneel op houtskool worden geroosterd en vervolgens geserveerd op een dakpan. Er worden zelfs heuse feesten – zogenoemde calçotadas – gehouden om de oogst van de uiensoort te vieren.Je hoort ze als een haring boven je hoofd naar binnen te schuiven, lekker met een beetje romescosaus, gemaakt van tomaat en knoflook. Goede restaurants om calçots te eten zijn bijvoorbeeld El Jardí de l’Àpat en Carmen. El Greco’s meesterwerk Caballero anciano is daar te zien, plus dertig werken van Picasso die zijn geïnspireerd op het werk van de oude Griek. Voor wie van moderne kunst houdt is dit een echte aanrader.

7. In bad

Zeep, handdoeken en kruiden
Na een dag sightseeing, shoppen of gewoon slenteren is er niets heerlijkers dan een warm bad. Wil je het helemaal luxe aanpakken, laat je dan verwennen in een van de fijne sauna’s of wellnesscentra in Barcelona. Een heel fijne is Aire de Barcelona aan de Passeig de Picasso. Je komt gegarandeerd relaxed en rozig naar buiten. Duik daarna het centrum van de wijk El Born in voor een lekker hapje of drankje.

Lees meer: De 10 beste hotels in Barcelona.

8. Driekoningen

Drie zwaaiende mannen
Zoals Nederlandse kinderen vol verwachting uitkijken naar het sinterklaasfeest, zo geldt dat voor hun Spaanse leeftijdsgenootjes voor Driekoningen. De Reyes Magosbrengen vaak zakken vol cadeautjes en snoep mee, maar niet voordat zij een rondgang door de stad hebben gemaakt. De optocht door Barcelona is een van de mooiste van Spanje. Duizenden jongens en meisjes staan op 5 januari met hun (groot)ouders aan de kant van de weg om de drie wijzen welkom te heten. Het spektakel trekt door een groot gedeelte van de binnenstad, inclusief muziek, dans en in het rond vliegende snoepjes.

9. Eer Santa Eulalia

Mensen dansen met vuurwerk
Samen met Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid (La Mercè) is de heilige Eulàlia de patroonheilige van de stad Barcelona. Het meisje klaagde op haar dertiende bij de Romeinse gouverneur de christenvervolging aan, waarop ze voor straf gedood werd. Elk jaar op de dagen rond 12 februari wordt Santa Eulàlia geëerd met een groot feest. Denk aan castellers (menselijke torens), correfocs (met vuurwerk door de straten rennen) en de sardana (Catalaanse dans), maar vooral veel activiteiten voor kinderen, verspreid over de hele stad.

10. Filmpje pakken

Vrouwen eten popcorn in de bioscoop
Als je Spaans spreekt of de taal nog een beetje wilt oefenen, is de bioscoop een perfecte optie voor winterse avonden. De keuze aan bioscopen en filmhuizen is groot. Zo vind je in de alternatievere wijk Gràcia het filmhuis Verdi, waar films en documentaires worden gedraaid. In Eixample is de bioscoop Renoire al jarenlang een favoriet. Grote kaskrakers en arthousefilms wisselen elkaar af. Aan de Avenida Diagonal zit Boliche Cinemes, waar voornamelijk films draaien die niet in grote bioscopen te zien zijn. Let op: nietSpaanse films worden in het Catalaans ondertiteld. Gewoon zin in een Hollywoodproductie? Ga dan naar Yelmo Icaria in de wijk Vila Olímpica, waar de originele versies worden gedraaid, met Spaanse ondertiteling.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (nummer 4, jaargang 2015) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Carlijn Teeven.

banner abonnement espanje