Foto El Pais JUAN CARLOS TORO

Foto El Pais JUAN CARLOS TORO

In Spanje heb je veel kersttradities: van levende kerststallen tot de loterij El Gordo. In Andalusië zijn vooral de Zambombas heel bijzonder.  Dorpelingen en families komen samen op een patio, plein of in de flamenco peñas (verenigingen) om rond een vuur flamenco- en kerstliederen te zingen. Ze worden begeleid door instrumenten zoals zambombas, tamboerijnen, gitaren en allerlei andere voorwerpen waar je geluid mee kunt maken. Er wordt gezongen gedanst en meegeklapt en de innerlijke mens verkwikt met lokale wijnen en traditionele zoetigheden.
De oorsprong ligt in Jerez de la Frontera maar Zambomba’s zijn nu populair in heel Andalusië! De zambomba is ook de naam van een percussie-instrument dat in verschillende vormen over de hele wereld voorkomt. Het basisontwerp is een wrijvingstrommel die bestaat uit een klankkast, riet en een membraan. Het is dus een van de instrumenten die bij deze straatfeesten worden bespeeld.
Hier zie je in een YouTubefilmpje hoe het eraan toegaat in een opname van 2021 in Don Antonio Chacón Centro Cultural Flamenco Jerez. Zoals je ziet maakt in Spanje leeftijd niet uit om een goed dansfeestje te organiseren.
Dit filmpje maakte Anne van Ardanza Reizen op 23 december 2022 in haar woonplaats Vejer de la Frontera.
En hier heb je nog een mooi voorbeeld, de Zambomba 2022 in Bodegas Cayetano del Pino. ¡Olé!
Er worden Zambomba’s gehouden tot begin januari. Hier zie je een overzichtje van Zambomba’s in heel Spanje.