Terwijl de besmettingscijfers de afgelopen weken in Nederland nog de pan uitrezen, zette in Spanje een forse daling in. Dat lukte Spanje zonder alle horeca, theaters en musea dicht te gooien. De toverwoorden zijn antigeentesten met snelle resultaten, lokale lockdowns waarbij je alleen nog binnen je eigen gemeentegrenzen mag blijven of alleen in je eigen wijk, zoals in Madrid, waar sommige wijken met een hoge incidentie werden afgesloten. En tot slot, de avondklok: Niemand meer op straat tussen 22, 23 of 24 uur ’s avonds tot 6 of 7 uur ’s ochtends. Alle Spaanse autonome regio’s kozen nadat eind oktober de noodtoestand was afgekondigd voor deze strenge maatregelen waarbij binnen de gemeentegrenzen nog wel veel mogelijk was. Zo voorkwam Spanje dat het virus ging rondreizen zoals in Nederland is gebeurd waar de noordelijke provincies in het begin veel minder besmettingen telden maar in april 2021 zelfs meer besmettingen waren dan gemiddeld in Spanje zoals je ziet in deze analyse.

Door deze aanpak ligt het gemiddelde aantal Spaanse besmettingen per 100.000 in een week nu op 109,93 (cijfers van 19 april) waarbij vooral het extreem lage cijfer van Valencia (19,04) in het oog springt. In Nederland lag het laatste weekgemiddelde volgens het RIVM op 308. Raadpleeg onze geregeldde updates om te kijken wat Spanje de afgelopen maanden heeft gedaan. En lees hier ons interview met de RIVM over de situatie in Spanje en Nederland in augustus.

Mis je Spanje? Lees dan ESPANJE! Een heel jaar op de mat voor nog geen twee tientjes. Hier kun je het meteen regelen. Ook erg leuk als cadeautje voor een Spanjefan!

Corona 20 april

Besmettingen Spanje 20 april