Het Escorial een gigantisch paleis en kloostercomplex gebouwd in opdracht van Filips II van Spanje. Gelegen in San Lorenzo bevindt El Escorial zich op slechts 45 kilometer afstand van Madrid en een bezoek laat zich dus goed combineren met een stedentrip naar de Spaanse hoofdstad. El Escorial is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Spanje en staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Geschiedenis van El Escorial

De maak van het gebouw begon in 1563 onder leiding van architect Juan Bautista de Toledo. Na diens dood in 1567 werd het project voortgezet door Juan de Herrera. Herrera staat bekend om zijn strenge stijl die geïnspireerd was op de Italiaanse architectuur. In 1584 was het complex klaar.

Het oorspronkelijke doel van koning Fillips II was dat el Escorial een rustplaats zou zijn voor zijn vader, de heilige keizer Karel V. Het complex bestaat uit een paleis, een bibliotheek met meer dan 40.000 boeken, een klooster en het koninklijke mausoleum. In het koninklijke mausoleum ligt een groot deel van de Spaanse koningen en hun echtgenotes begraven, in totaal zijn er 26 graven. Het complex is 13 hectare groot, het bevat 4000 kamers, 16 kilometer aan gangen en 86 trapzalen.

Een bezoek aan El Escorial

Tijdens het bezoek aan El Escorial zul je een groot deel van het complex kunnen bewonderen. Wandel door de zalen waar schilderijen, wandtapijten en wandschilderingen van veldslagen te zien zijn. Bezoek het Pantéon Real, het mausoleum, met de goud en zwart marmer beklede koninklijke graftombes. Neem een kijkje in de basiliek en niet te vergeten de enorme bibliotheek, ontdek hier de spectaculair beschilderde plafonds en natuurlijk de indrukwekkende collectie van meer dan 40.000 boeken!

Buiten het El Escorial valt er ook nog genoeg te zien. Loop bijvoorbeeld door de prachtige tuin waar ergens de stenen troon van Filips II verscholen zit. Volgens de legende zat Filips II op deze plek terwijl hij overzicht hield over de bouw van het Escorial. Vanaf de troon is er prachtig uitzicht over het Escorial en de bergen.

Lees ook alles over het Prado Museum in Madrid.

Vallei van de Gevallenen

De zogenoemde Vallei van de Gevallenen ligt in dezelfde gemeente, San Lorenzo El Escorial. De Vallei der Gevallenen was een project van de Spaanse dictator Francisco Franco. In dit monument worden de slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog geëerd, er liggen zo’n 46.000 gevallenen uit de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) begraven. Na Franco’s dood is hij in de basiliek van het complex begraven, hoewel zijn lichaam onlangs is opgegraven en verplaatst.

Praktische informatie

Tickets voor El Escorial

Boek je tickets voor El Escorial heel eenvoudig bij Ticketbar. De kosten voor volwassenen zijn €12 per persoon. Voor kinderen 5-16 jaar en voor senioren 65+ bedragen de entreekosten €6 en voor kinderen tot 4 jaar is de entree gratis.

  • Inclusief: skip de wachtrij
  • Exclusief: gids of audiogids

Openingstijden

Oktober tot maart: open vanaf dinsdag tot zondag, 10:00 tot 18:00 uur.
April tot september: open vanaf dinsdag tot zondag, 10:00 tot 20:00 uur.

Hoe kom je bij het El Escorial?

Er zijn verschillende mogelijkheden om het Escorial te bereiken:

Auto

Vanaf Madrid ligt El Escorial op ongeveer 45 kilometer, dit is een klein uurtje rijden.

Trein

Vanaf Madrid-Principe Pio gaat er direct een trein naar het Escorial. De reistijd is 41 minuten, dit is de snelste manier om er te komen. De treinreis kost €7 tot €10.

Bus

Vanaf het overstappunt Moncloa gaan er 2 bussen, lijn 661 of 664. De bus doet er langer over dan de trein.

In nummer 1-2020 lees je een reportage van journalist Twan van Lieshout die in het voetspoor van Louis Couperus El Escorial bezoekt. Je kunt het nummer hier bestellen.

banner abonnement espanje