We horen steeds meer dat de meivakantie de nieuwe zomervakantie wordt, omdat het in de zomer in Zuid-Europa zo warm kan zijn. Gelukkig is er ook het noorden van Zuid-Europa en daar is het juist in de zomermaanden heerlijk: Baskenland, Asturië, Cantabrië en Galicië bijvoorbeeld. Maar ook de Costa Brava. In de winter is het daar echt te koud, tenzij je wilt skiën natuurlijk. Wij hebben wat tips op een rijtje gezet om ieder seizoen volop te kunnen genieten van Spanje.

Spanje in de lente: genieten van de bloesem

In de lente ontwaakt Spanje uit zijn winterslaap en komt tot leven met kleurrijke bloesems en bruisende activiteiten. De prijzen van de hotels liggen over het algemeen lager dan in de zomer, vooral in de noordelijke regio’s Met een beetje mazzel schijnt dan wel de zon en is het 20 graden. Meer zonzeker ben je in het zuiden waar het in de zomer vaak te heet is. Het is bijvoorbeeld de die ideale tijd voor een rondreis langs de mooiste steden van Andalusië: Sevilla, Córdoba en Granada. Onderweg geniet je van de bloemenpracht en de eindeloze olijfboomgaarden.Tip: Bezoek de beroemde Feria de Abril in Sevilla of het bloemenfestival in Córdoba in mei. In het noorden vind in mei ook een bloemenfestival plaats in de mooie Catalaanse stad Girona. Dit jaargetijde is ideaal voor fiets- en wandeltochten. In het zuiden zul je genieten van de heerlijke temperaturen, in het noorden en in hooggelegen plaatsen kan het in april nog fris zijn en zelfs vriezen en sneeuwen. Jas en goede schoenen mee dus.

Spanje in de zomer: stranden en terrasjes

De zomer in Spanje betekent lange zonnige dagen, heerlijke stranden , terrasjes met sangria en paella en levendige festivals. Ontdek de prachtige kustdorpen van de Costa Brava als Cadaqués en Tossa de Mar. Wil je leuke tips voor de Costa Brava? Bestel dan hier de lente editie 2024 van ESPANJE! De zomer is ook de tijd voor een bezoek aan de Spaanse ABC-regio’s : Asturië, Cantabrië en Baskenland. Ontdek steden als San Sebastián, Bilbao en Gijón en ontdek de mooiste stranden en natuurgebieden. Een ideale plek ook voor surfers met zelfs surfhotels. En natuurlijk voor lekkerbekken want dit is de regio van de poncho’s, de sterrenrestaurants en de cider. Heb je iets meer tijd? Rij dan door naar de Rías Baixas van Galicië. Ontdek de schilderachtige kustlijn en proef de heerlijke zeevruchten. Het is ook de tijd om de Camino del Norte te lopen, hoewel het wel warm kan. Hier vind je leuke slaapplekken aan de route.

Spanje in de herfst: wijn en festivals

De herfst brengt de oogsttijd, warme kleuren en traditionele festivals naar Spanje. Bezoek bijvoorbeeld Logroño in la Rioja waar in dit jaargetijde de wijnoogstfeesten zijn. De temperaturen zijn wat zachter, dus het is ook de idealen tijd voor lange wandelingen en fietstochten. Of  ga naar het beroemde theater- en circusfestival Festicam dat  begin oktober plaatsvindt in Amposta aan de Catalaanse kust. Ook worden in deze tijd in veel steden in Alicante Moros y Cristianos feesten gehouden. Elk dorpje en iedere stad viert het op een andere datum. Hier zie je een (Spaanse) lijst met de plekken waar Moros y Cristianos gevierd wordt en wanneer het gevierd wordt. In Benidorm zijn de feesten in de eerste week van oktober en in Calpe en El Campello halverwege oktober.

Winter: stranden, steden en skiën

Hoewel Spanje bekendstaat om zijn milde winters, kan het in sommige gebieden flink koud zijn, zeker in de bergen. Maar dat biedt natuurlijk ook mogelijkheden. In Andalusië kun je een strandvakantie zelfs combineren met een skivakantie. Tenminste als je mazzel hebt. Het is in ieder geval een mooie tijd voor een bezoek aan het Alhambra van Granada. Wellicht kun je ook genieten van het prachtige uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada. Skiën kun je in de buurt in het dorp Pradollano. Maar ook in de Catalaanse Pyreneeën, in de Picos de Europa en zelfs in de buurt van Valencia en Madrid zijn skigebieden te vinden. Hier lees je meer over de skimogelijkheden rondom Madrid. Ideaal dus voor een skistedentrip! En de winter is natuurlijk de perfecte tijd om de Canarische Eilanden te bezoeken met hun heerlijke klimaat. Wordt het Tenerife, Lanzarote of het kleinere La Gomera? Lees hier wat het verschil is tussen de verschillende Canarische Eilanden.

Of je nu wilt genieten van de warme zonnestralen op een prachtig strand, deel wilt nemen aan levendige festivals of de adembenemende natuur wilt verkennen, Spanje heeft voor elk seizoen en elke reiziger iets te bieden. Plan je reis zorgvuldig en laat je betoveren door de veelzijdigheid van dit prachtige land. In ons magazine ESPANJE! vind je volop tips om volop te genieten van ieder seizoen. Je kunt ESPANJE! hier meteen bestellen. Veel voorpret vast en ¡Buen viaje!