vakantie huis Costa BravaIn verschillende Spaanse kuststeden zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar met meer dan 10 procent gestegen. Dit komt vooral door de blijvende buitenlandse vraag naar een tweede woning. Er worden ook steeds meer woningen aangekocht door Spanjaarden zelf als investering.

Herstel van de huizenmarkt

De Spaanse woningmarkt is aan een flinke comeback bezig. Er zijn heel wat bestaande woningen die niet of moeilijk verkocht raken maar dat houdt projectontwikkelaars niet tegen om nieuwe bouwprojecten op te starten. Daarvan getuigen de vele hijskranen langs de Spaanse kustlijn. Het herstel is het grootst op de Balearen, de Canarische Eilanden, langs de Costa del Sol, de noordkust van Alicante en in de streek rond Barcelona. Ook aan de kust van Cadiz (Sotogrande, Tarifa, Puerto de Santa Maria) groeit de huizenmarkt.

Sterke prijsstijgingen

Als gevolg van het herstel van de woningmarkt stijgen de prijzen, vooral langs de stranden. De zones waar de prijzen het meest de hoogte in gingen – soms met meer dan 10% in het eerste kwartaal van 2018 tegenover dezelfde periode vorig jaar – zijn Mallorca, Ibiza, Lanzarote, Fuerteventura en bepaalde plaatsen in Huelva, Alicante en Malaga.

Populair bij buitenlanders

De toenemende activiteit in de woningsector en de prijsstijgingen worden veroorzaakt door de buitenlandse interesse in een tweede woning. Vastgoed langs de Spaanse kust is in trek bij buitenlanders, vooral op de Costa del Sol, de Costa Blanca en de eilanden. In 2017 kochten buitenlanders maar liefst 13% van het totaal aantal verkochte huizen in Spanje (meer dan 61.000 woningen). De buitenlandse kopers zijn vooral Britten, gevolgd door Scandinaviërs en Belgen. In Marbella zijn er het meest Scandinavische kopers. Daar valt het ook op dat ze alsmaar jonger worden, met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar.

Stijgende nationale vraag

De nationale vraag is nog niet volledig hersteld (o.a. door de slabakkende arbeidsmarkt en de lage salarissen) maar toch stijgt het aantal Spanjaarden die een woning aankopen als investering. Ze doen dit vooral om te verhuren, voor korte termijn of voor residentiële motieven. Terwijl buitenlanders doorgaans kiezen voor villa’s en rijtjeshuizen geven de meeste Spanjaarden de voorkeur aan een appartement (met terras).

Voor wie wil investeren in een huis in Spanje is een bezoek aan de Second Home Beurs (8-10 maart 2019) zeker de moeite waard. Lezers van ESPANJE! kunnen gratis kaartjes bestellen via deze link.