Aanslagen in Barcelona en Cambrils 17 augustus 2017

Op 17 augustus 2017, vandaag precies een jaar geleden, reed er een busje in op nietsvermoedende wandelaars op de overvolle Ramblas in Barcelona, waar mannen, vrouwen en kinderen zich verwonderden over de pracht en praal van Barcelona.

Zo’n halve kilometer verderop, op vijf meter afstand van waar het busje tot stilstand kwam, omdat het niet verder kon rijden vanwege de verschrikkelijke last die het onder de wielen meesleurde, stond de Nederlandse flamencozangeres en Espanje!-columniste Luna Zegers, die een deel van het jaar in de Catalaanse hoofdstad woont.

De geluiden, de beelden, de angst in de ogen van de mensen om haar heen kwamen keihard bij haar binnen. In de hectiek van de wegvluchtende menigte vond zij een veilig onderkomen in een hotel in de buurt. Samen met anderen zat ze nog uren opgesloten in het door de politie afgezette gebied.

Nu, na een jaar van verwarrende dromen, onwillekeurige schrikreacties op harde geluiden, angsten maar vooral ongeloof, komt Luna met haar reactie. Een lied dat ze samen met producer Jack Tarradellas schreef en dat zij opdragen aan alle slachtoffers van die zwarte dag. Na Luna’s album Entre Dos Mundos (2017) en haar autobiografische boek Solo (2017) is dit het nieuwe werk dat van haar hand verschijnt. Het lied is haar verwerking, haar reactie op de gebeurtenis van die tragische dag. Nu, een jaar later, is Cauce de Lágrimas haar manifest.

Luna studeerde cum laude af als jazz-zangeres aan het Conservatorium van Amsterdam (2010). Gefascineerd door de Spaanse flamencozang ging zij naar Barcelona om daar de opleiding tot flamencozangeres te volgen. Daar studeerde zij in 2015 met hoge cijfers af als eerste buitenlandse student. Luna woont en werkt zowel in Amsterdam als in Barcelona.

Vrijdag 17 augustus 2018 vindt er om 10.30 uur een korte herdenking plaats op de Ramblas, aangekondigd door de burgemeester van Barcelona, Ada Colau.