Madres paralelas

Het einde van de oorlog in Oekraïne is nog niet in zicht. Maar: wanneer is een oorlog eigenlijk echt afgelopen? In Spanje is de burgeroorlog meer dan 80 jaar geleden, maar deze speelt nog steeds een grote rol in het dagelijks leven van Spanjaarden. Dat maakt Madres paralelas, de nieuwe film van Pedro Almodóvar, de bekendste regisseur van Spanje, heel duidelijk. Correspondent Rop Zoutberg sprak hem over de noodzaak van zijn film. De speelfilm snijdt een pijnlijk hoofdstuk van de Spaanse geschiedenis aan, namelijk de anonieme massagraven. 

Seks, homoseksualiteit, travestie: vrijwel geen onderwerp bleef ongemoeid in de films die Almodóvar tot nu toe maakte. Al leek de regisseur met een grote boog om een kwestie te laveren. De burgeroorlog (die duurde van 1936 tot 1939) en de dictatuur onder generaal Francisco Franco bleven onbesproken.

Almodóvar wilde al een tijd het verhaal van de massagraven verwerken in een film, zo vertelt hij in het gesprek met Nieuwsuur. “Madres paralelas is een verhaal over moederschap. Maar de film vertelt ook de geschiedenis van de vermisten tijdens en na de burgeroorlog. Het is het verhaal van een morele schuld die de Spanjaarden voelen. Die schuld moet worden ingelost. Zodat die geschiedenis voor eens en altijd wordt afgesloten.”

Madres Paralelas

Spanje is nog altijd verdeeld

Madres paralelas kreeg twee nominaties voor de Oscars van dit jaar, voor hoofdrolspeelster Penélope Cruz en componist Alberto Iglesias. Eerder kreeg Cruz op het filmfestival in Venetië de prijs als beste actrice. Het zijn voor regisseur Almodóvar ietwat bitterzoete bekroningen: in Spanje werd zijn film minder goed ontvangen en zelfs geboycot door een deel van de bioscoopbezoekers dat geen zin had in een film over de bewogen Spaanse geschiedenis.

Advertentie

“Ik kreeg berichten van familieleden die me bedanken – maar dat zijn dus families van vermiste mensen. Maar anderen willen er liever niet over nadenken. Want op een of andere manier is Spanje nog altijd verdeeld. Maar door te ontkennen verdwijnen die massagraven niet.” Het interview met Pedro Almodóvar is maandag 21 maart te zien in Nieuwsuur, vanaf 21:30 uur op NPO2.

 

 

Meer interessante Spanjetips

Wil je meer interessante tips over Spanje en de Spaanse cultuur? Lees dan ESPANJE!,  hét mooie kwartaalmagazine voor iedere Spanjeliefhebber. Met ESPANJE! krijg je vier keer per jaar honderd pagina’s tips om het prachtige land aan en achter de heerlijke zonnige stranden en beroemde toeristische trekpleisters te ontdekken.

  • Doe inspiratie op, onmisbaar voor je volgende Spanjereisword lid
  • Krijg tips voor onderweg en over de Spaanse gastronomie, taal en cultuur
  • Altijd en overal gratis toegang tot de online edities
  • Exclusieve abonneevoordelen, kortingen en winacties
  • Altijd eenvoudig opzegbaar