el tarangu
Spanjes grootste wielerronde, La Vuelta a España, begint op 24 augustus in Torrevieja. Zelfs als je niet zo veel om wielrennen geeft, is het heerlijk wegdromen bij die prachtige Spaanse landschappen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de podcast El Tarangu, die wij elke week verslinden.

El Tarangu, een podcast van Audiocollectief Schik, gaat over de Spaanse wielrenner José Manuel Fuente. De renner overleed in 1996, maar toch kreeg de Belgische wielerheld Lucien van Impe in 2003 een telefoontje van hem, met de vraag of de twee eens kunnen afspreken. Van Impe’s nieuwsgierigheid is gewekt en hij gaat op de uitnodiging in. Volgens het verhaal van de Belg spraken de twee af in Vlaanderen om mosselen te eten, en klopt er dus niets van dat Fuente is overleden.

In de podcast proberen makers Nele, Siona en Mirke te ontrafelen wat er is gebeurd. Iemand liegt, maar wie? Is het mogelijk je eigen dood in scene te zetten? Of is er iets anders aan de hand? Om antwoord te krijgen op die vragen, reist het collectief af naar Spanje. Ze spreken onder meer met de broer van Fuente, in het dorpje in Asturië waar de legendarische renner opgroeide.

El Tarangu is een zesdelige podcastserie, die te beluisteren is via de verschillende podcast-apps en de website van de VPRO. De makers verdienden al eerder hun sporen met de geweldige podcast Bob, die bekroond werd met verschillende prijzen.