Dit jaar viert het Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF) haar vijfjarig jubileum. Met een selectie van de meest originele, interessante en indrukwekkende films laat het festival zien wat de Spaanse cinema het afgelopen jaar te bieden had. Er zijn talloze Q&A’s, workshops, live muziek en feestjes. Na afloop van de meeste films kun je genieten van Spaanse hapjes en drankjes.

Het festival vindt dit jaar plaats in Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, EYE en Cinecenter. Kaarten voor het ASFF zijn via de websites van de deelnemende bioscopen te koop.

Highlights

Het ASFF opent op dinsdag 28 mei met de mysterieuze dramafilm Quién te cantará, over een succesvolle Spaanse zangeres in de jaren 90 die op mysterieuze wijze van de ene op de andere dag verdwijnt en tien jaar later wil terugkeren naar het toneel.

Het festival sluit op zondag 2 juni af met El Reino (The Realm), een spannende politieke thriller over een politicus die verzeild raakt in een corruptieschandaal.

Tijdens het festival wordt Arde Madrid vertoond, dé succesvolle TV-hitserie uit Spanje. In een double bill kun je genieten van het hele eerste seizoen met tussendoor Spaanse drankjes en tapas. Actrices Inma Cuesta en Anna Castillo en acteur Moreno Borja zijn aanwezig voor een Q&A na afloop van de film. Aansluitend kan er gedanst worden in De Bajes (Rembrandtplein) op de Arde Amsterdam Party!
In de psychologische thriller Todos los Saben (Everybody Knows) schitteren Penélope Cruz en Javier Bardem die in een crisis belanden na een onverwachte gebeurtenis. Na de vertoning is er een Q&A met actrices Inma Cuesta en Bárbara Lennie. Naderhand worden Spaanse drankjes en jamón ibérico geserveerd.

Lees ook:  De Spaanse moeders van Europa

De muziekdocumentaire Ara Malikian: Una Vida Entre Las Cuerdas (Ara Malikian: A Life Among Strings) zal zijn Europese première beleven. De film vertelt het verhaal van Ara Malikian, een getalenteerd en veelzijdig violist van Libanese en Armeense afkomst die klassieke muziek combineert met rock, flamenco en vele andere genres. De film laat zowel zijn carrière als zijn privéleven zien. Na afloop van de film zal er een live optreden plaatsvinden.

In het speciale double bill programma The Passage of Time brengt het ASFF een eerbetoon aan Isaki Lacuesta door twee van zijn films te vertonen: La leyenda del tiempo (The Legend of Time) en Entre dos aguas (Between Two Waters). La leyenda del tiempo is een mix tussen documentaire en fictie, waarbij het leven van de twee jongens Isra en Cheíto wordt gevolgd; hun verwachtingen, verlangens en ontwikkeling. Met op de (muzikale) achtergrond de grote meesters van de flamenco. In Entre dos aguas zien we de twee jongens weer, maar dan 12 jaar later.

Lees ook:  De beste Spaanse muziek van 2021

Highlights in het kort:

Openingsfilm Quién te cantará | Dinsdag 28 mei 20:00 uur | Pathé Tuschinski
Slotfilm El Reino | Zondag 2 juni 20:30 uur | Pathé Tuschinski
Double bill Arde Madrid | Zaterdag 1 juni 18:00 uur | Pathé Tuschinski – aansluitend Q&A en feest
Todos los Saben | Vrijdag 31 mei 21:30 uur | Pathé Tuschinski – aansluitend Q&A en hapjes en drankjes
Ara Malikian: Una Vida Entre Las Cuerdas | Donderdag 30 mei 21:15 | Pathé Tuschinski Elisa & Marcela | Woensdag 29 mei 21:15 uur | Pathé Tuschinski
La leyenda del tiempo | Vrijdag 31 mei 12:00 uur | EYE
Entre dos aguas | Zaterdag 1 juni 16:00 uur | EYE

Speciale gasten

Er zijn een aantal speciale gasten aanwezig tijdens het festival. Een overzicht:
Eva Llorach en Najwa Nimiri (onder voorbehoud) tijdens de openingsavond. Carolina Yuste en Moreno Borja (Carmen & Lola)
Bárbara Lennie en Inma Cuesta (Todos lo saben)
Anna Castillo, Inma Cuesta en Moreno Borja (Arde Madrid)
Leticia Dolera en regisseur Inés de León (¿Qué te juegas?) Bárbara Lennie tijdens de slotavond
Anna Castillo (Viaje al cuarto de una madre)

Lees ook:  Madres paralelas ook oorlogsaanklacht

Praktische informatie

Het Amsterdam Spanish Film Festival vindt van 28 mei t/m 2 juni plaats in Amsterdam in Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, EYE en Cinecenter. Daarna reist het festival door naar filmtheater LantarenVenster in Rotterdam dat van 4 t/m 9 juni in het teken van Spaanse film staat. Na de meeste films is er de mogelijk om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Jamon ibérico en andere Spaanse lekkernijen en drankjes zullen het publiek een echte Spaanse (film)ervaring bezorgen.
De kaartverkoop van het Amsterdam Spanish Film Festival is gestart via de websites van de deelnemende bioscopen.