Heb je voor 2018 een vakantie naar Spanje op de planning staan? Grote kans dat je met de neus in de boter valt en een lokaal, regionaal of nationaal feest kunt meepikken. Maar behalve de elk jaar terugkerende feestdagen, staan er ook eenmalige evenementen op het programma. Een overzicht voor het nieuwe jaar:

Enero (januari)

De noordwestelijke stad León werd uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van Spanje voor 2018. Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten, dus je moet overstappen of de auto pakken. Dat mag de pret niet drukken: de culinaire hoogstandjes maken dat gegarandeerd goed!

In museo Thyssen in Madrid is nog tot 21 januari de expo Picasso-Lautrec te bezichtigen, de eerste expositie waarin de twee meesters worden vergeleken.

Op 7 januari, de dag na Driekoningen, begint in heel Spanje de winteruitverkoop. Wees gewaarschuwd voor lange rijen voor paskamer en kassa, en héél veel kortingen.

Sevilla staat in 2018 in het teken van de schilder Bartolomé Esteban Murillo die overal in de stad terug te vinden is. Sevilla herdenkt dat het precies 400 jaar geleden is dat Murillo in de stad werd geboren. Voor Lonely Planet was het een aanleiding om Sevilla uit te roepen tot stedentrip bestemming van het jaar!

Eind 2017 ging in Barcelona Casa Vicens open, het allereerste bouwwerk van architect Gaudí. Kan zo op de bucketlist voor 2018!

Febrero (februari)

Op 28 februari viert Andalusië haar regionale feestdag. Andalusiërs zijn vrij, de winkels zijn gesloten en het is feest op straat.

Marzo (maart)

Op 1 maart is het feest op de Balearen. Vanwege de regionale feestdag zijn de eilandbewoners vrij. Er zijn markten, concerten en veel musea zijn die dag gratis te bezoeken.

Van 15 tot 19 maart vindt het leukste feest van Valencia plaats: Las Fallas.

Abril (april)

Tussen 15 en 22 april is het fiesta in Sevilla. Tijdens Feria de Abril wordt er veel gedronken, gedanst (de sevillana, een soort flamenco) en pronken mannen en vrouwen met hun prachtige kleding. Een must voor wie dan in de Andalusische hoofdstad is!

23 april is het feest in Aragón, Castilië én Catalonië. In de twee eerstgenoemde autonome regio’s wordt de regionale feestdag gevierd en in Catalonië is het Sant Jordi. Tijdens Sant Jordi krijgen vrouwen een roos en mannen een boek, dus wie die dag in Catalonië is, weet wat hem/haar te doen staat.

Mayo (mei)

1 mei is het de Dag van de Arbeid en zijn de meeste Spanjaarden vrij.

Tussen 1 en 13 mei staat Córdoba in het teken van het Festival de Patios.

2 mei is de regionale feestdag van Madrid. De inwoners van Madrid-stad hebben twee weken later weer een vrije dag, als de stadsfeesten van San Isidro worden gevierd.

6 mei is een spannende dag voor voetbalfans. In Camp Nou in Barcelona wordt El Clásico gespeeld, de wedstrijd tussen aartsrivalen FC Barcelona en Reial Madrid.

De maand wordt afgesloten met de regionale feestdagen van de Canarische Eilanden op 30 mei, en die van Castilië-La Mancha op 31 mei.

Junio (juni)

Op 9 juni worden de regionale feestdagen van La Rioja en Murcia gevierd.

Nederland doet volgend jaar niet mee aan het WK Voetbal in Rusland. Daarom juichen wij voor Spanje. Wanneer de Spanjaarden precies zullen uitkomen is nog niet bekend. Het kampioenschap begint op 14 juni en op 15 juli is de finale.

Julio (juli)

¡Rebajas! Op 1 juli gaat de zomeruitverkoop in Spanje van start. Officieel duurt de uitverkoop één maand, waarin de kortingen steeds hoger oplopen. Voor de beste koopjes kun je er maar beter vroeg bij zijn.

Agosto (augustus)

Bij het Museo de Pompidou in Malaga begint op 25 augustus La Vuelta, de wielerronde van Spanje. Drie weken later, op 16 september, komen de renners over de finish in Madrid.

Septiembre (september)

9 september is het feest in zowel Asturias als Extremadura, waar op die dag de regionale feestdag wordt gevierd. Acht dagen later, op 17 september, viert Melilla feest.

Octubre (oktober)

Wie op 9 oktober in Valencia is, kan mooi aansluiten bij de feestelijkheden die worden georganiseerd in het kader van de regionale feestdag.

Na al die regionale feestdagen, is het op 12 oktober tijd voor de nationale feestdag van Spanje (Dia de la Hispanidad).

Noviembre (november)

1 november is het Allerheiligen en gaan Spanjaarden volgens traditie naar de graven van hun overleden dierbaren. De begraafplaatsen liggen er rondom deze datum dan ook prachtig bij.

Diciembre (december)

Hekkensluiter van de regionale feestdagen is Navarra, waar op 3 december feest wordt gevierd.

Op 25 december zijn alle Spanjaarden vrij vanwege kerst, maar in Catalonië en op de Balearen mogen ze ook 26 december uitslapen vanwege de feestdag Sint Steven.

Meer lezen?

Catalonië

Het bruisende Barcelona, de grillige kust in het noorden, het betoverende achterland, Dalí, het Catalaans modernisme, cava en wijn, de Pyreneeën, natuurgebieden, vissersdorpen, middeleeuwse dorpen, de spectaculaire Montserrat. De regio Catalonië is een van Spanjes meest populaire bestemmingen en er zijn genoeg redenen voor een bezoek.

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

Madrid

Bij Madrid denkt iedereen natuurlijk direct aan de hoofdstad van Spanje, maar Madrid is ook de regio waar deze stad ligt. En die regio biedt meer dan een metropool.  Madrid is het politieke en culturele hart van Spanje, letterlijk.