In Spanje schijnt de zon meer dan bij ons, maar afhankelijk van je precieze locatie kan het weer best wel eens te wensen overlaten. Toch zijn er genoeg zonparadijsjes te vinden. Dit zijn plekken waar het het hele jaar lang goed vertoeven is. 

Málaga

Málaga Andalusia

Deze stad aan de zuidkust, aan de welbekende Costa del sol, heeft gemiddeld 3.000 zonuren per jaar. Omdat Málaga aan zee ligt kun je het er in de zomer goed uithouden en de winters zijn zacht. Gemiddeld is de temperatuur er 18,5 graden en is er maar 1 of 2 nachten per eeuw vorst. Steeds meer overwinteraars ontdekken deze bruisende stad door de mooi gelegen locatie aan zee in combinatie met het fijne weer. 

Alicante

kust van Alicante

De bekende badplaatsen aan de Costa Blanca in de provincie Alicante hebben gedurende het hele jaar veel zon. Ook in de stad zelf is het altijd aangenaam. In december kun je zelfs nog genieten van temperaturen rond de 20 graden. Door de heuvels die de stad omgeven wordt er een soort microklimaat gecreëerd en valt er door het jaar heen weinig regen. 

Almería

voortoren in natuurpark Cabo de Gata in Spanje

In deze provincie vind je meer dan 200 kilometer aan stranden waarvan een groot deel gelegen is in natuurgebied wat ervoor zorgt dat de stranden nog ongerept zijn. Het zeewater kan hier warmer zijn dan de buitenlucht. Enkele fijne badplaatsen zijn bijvoorbeeld Mójacar of Vera. Ook ligt in Almería het natuurpark Cabo de Gata-Nijar, dit is een van de droogste gebieden in Europa, wat zorgt voor een surrealistisch, woestijnachtig uiterlijk. 

La Manga del Mar Menor

Uitzicht op de Manga Mar Menor

Deze landstrook in het zuidoosten van Spanje zal niet iedereen bekend in de oren klinken. La Manga del Mar Menor ligt in de regio Murcia en loopt tussen het grootste zoutwatermeer van Europa en de Middellandse Zee. Doordat het gebied omringd wordt door de water komt extreem weer er nauwelijks voor en is het er het hele jaar gemiddeld 19 graden.  

El Hierro en La Palma

El Hierro uitzicht

El Hierro en La Palma zijn twee minder bekende Canarische Eilanden. De zon schijnt hier praktisch het hele jaar en de temperatuur ligt hier gemiddeld tussen de 16 en 24 graden. Dus of het nu winter of zomer is, op deze eilanden is het genieten van de zon. Doordat ze redelijk onbekend zijn, zijn dit bovendien ideale plekken om op vakantie te gaan wanneer je wilt genieten van je rust. 

Palma de Mallorca

uitzicht-palma-de-mallorca

Deze stad op Mallorca hoort ook zeker in het rijtje thuis. La Palma werd in 2015 verkozen als de beste stad van de wereld om in te wonen door het tijdschrift The Times. Hier heeft het klimaat ook zeker aan bijgedragen. Palma heeft een mediterraan klimaat en ligt in de Middellandse zee. Door een stevige wind kan het in de winter nog wel eens koud worden, maar niet kouder dan 6 graden Celsius. In de zomer is de wind juist erg welkom en zorgt hij voor een aangename temperatuur. 

Huelva

Huelva-Spanje

Huelva ligt aan de Atlantische Oceaan waardoor de provincie een continentaal mediterraan klimaat heeft met Atlantische invloeden. Door de aangrenzende oceaan zijn de temperaturen in de zomer zacht en in de winter zeer gematigd. De gemiddelde jaartemperatuur varieert van 18 tot 20 graden en de gemiddelde neerslag is 500 mm per jaar.

Vigo

Vigo ligt dan misschien in Galicië, wat één van de meest regenachtige regio’s van het land is, maar toch is het hier meestal lekker weer, want de stad kent een microklimaat. Vigo ligt net als Huelva aan de Atlantische oceaan waardoor de temperaturen er koeler zijn dan in het oosten van het land. De gemiddelde jaartemperatuur in Vigo is 14,9 °C. De zomer is er niet te heet en in de winter dalen de temperaturen nauwelijks onder de 7 graden.