Het stadje El Rocío in de provincie Huelva telt slechts 2000 inwoners, maar wordt elk jaar met Pinksteren overspoeld met honderdduizenden pelgrims en toeristen. Die komen hier samen voor de bedevaart ter ere van de Onze Lieve Vrouw van El Rocío.

‘Ik kan moeilijk zeggen wat El Rocío voor mij betekent. Voor mij is het mijn baken, mijn vuurtoren, mijn roer, mijn ster om naar te kijken als ik verdwaald ben, het licht dat ik dankbaar ben omdat het me door de dagen leidt. Iemand schreef dat El Rocío een gevoel is dat in de ziel leeft, een gevoel dat moeilijk uit te leggen is.’  Aan het woord is Kino, een van de pelgrims met wie ESPANJE-redacteur  en -fotograaf Jolande Schotten sprak voor haar indringende reportage in editie 2 2021 van ESPANJE! die je hier kunt inzien en bestellen.

Hieronder zie je hoe de bedevaart eruit ziet.

Romería del Rocío koetsen

Romería del Rocío paard koets

De pelgrimstocht naar El Rocío doet denken aan een oude film.

Romería del Rocío

Bestemming: de kerk Ermita del Rocío, thuisbasis van de heilige maagd El Rocío.

Romería del Rocío beeld

Het hele feest draait om dit houten beeld van El Rocío. In de nacht van Eerste op Tweede Pinksterdag wordt de Maagd van haar normale zetel rondgedragen op mobiel altaar door de leden van het Almonte Matriz Broederschap.

 

Romería del Rocío

Er zijn natuurlijk volop souvenirs verkrijgbaar die in het teken staan van El Rocío.

Romería del Rocío

Romería del Rocío kaarsen

Romería del Rocío

In het Pinksterweekend zijn er meerdere missen in de kerk Ermita del Rocío.

Romería del Rocío tocht

De maagd wordt door het hele dorp gedragen tijdens een vereringsronde.  Ze wordt langs alle broederschappen gebracht en keert pas tegen de middag terug naar de kerk.

Meer lezen?

10x zo zijn de Fallas in Valencia

De Fallas in Valencia is met stip het meest bekende volksfeest in de stad Valencia. De Fallas vinden plaats tussen 15 en 19 maart, maar de voorbereidingen nemen soms wel een jaar in beslag. Het feest trekt bezoekers uit de hele regio, de rest van Spanje en zelfs het buitenland. Sinds 2016 staat het feest op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

feestAlle Spaanse feestdagen

Het aantal feestdagen in Nederland steekt een beetje schraal af bij die van Spanje. Voor volgend jaar zijn voor Spanje tien verplichte nationale vrije dagen vastgesteld. Daarnaast mogen regio’s en gemeentes ook nog een aantal feestdagen toevoegen.