Of je nu Spaans leert of gewoon interesse hebt in de Spaanse cultuur: het programma van het Cervantesinstituut moet je zeker in de gaten houden. Maar wat is het Instituto de Cervantes precies?

Met het doel de Spaanse taal en cultuur te verspreiden is in 1991 het zogenoemde Instituto de Cervantes opgericht door het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het hoofdkantoor is gevestigd in twee steden in Spanje: in hoofdstad Madrid en in Alcalá de Henares. Tegenwoordig zijn er op alle continenten centra van het Cervantesinstituut te vinden.

Het Cervantesinstituut organiseert Spaanse cursussen, cursussen van de andere talen die in Spanje worden gesproken en organiseert culturele activiteiten. Ook beschikt de instelling over een uitgebreide bibliotheek.

Het Cervantesinstituut is vernoemd naar Miguel de Cervantes, Miguel de Cervantes is een van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur velen kennen hem van zijn wereldberoemde roman: Don Quichot van la Mancha.

In Nederland is er sinds 1992 een Cervantesinstituut in het hart van Utrecht. Het instituut is gevestigd in een monumentaal pand tegen over de Domtoren en de Dom.

Talencursussen

Ook bij dit instituut worden verschillende talencursussen gegeven; bijzondere en algemene cursussen, o.a. ter voorbereiding op het officiële examen Spaans (DELE). Deze cursussen worden niet alleen in Utrecht gegeven, maar ook op andere locaties in Nederland.
Klik hier voor meer informatie over de talencursussen.

Culturele activiteiten

Het Cervantesinstituut organiseert daarnaast uiteenlopende culturele activiteiten. Het doel hiervan is verspreiden van Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur en het bewerkstelligen van culturele dialogen. Hiervoor werkt de instelling samen met verschillende Nederlandse en ook Europese cultuur- en onderwijsinstellingen. Denk aan culturele activiteiten zoals: lezingen, boekpresentaties, debatten en ook muziekvoorstellingen, filmvertoningen, toneeloptredens, en kleine tentoonstellingen.
Klik hier voor de activiteitenagenda van het Cervantesinstituut in Nederland.

Bibliotheek

De bibliotheek van het Instituto Cervantes is gespecialiseerd in Spaanse en Spaanstalige literatuur. Er zijn meer dan 14.000 werken te vinden (boeken, tijdschriften, cd’s, video’s en dvd’s) in de bibliotheek, die bij het Cervantesinstituut in Utrecht in zit.