sandwich paellaLaat een Brit paella bereiden en de Spanjaarden houden hun hart vast. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat het goed mis gaat. Wie herinnert zich nog hoe topkok Jamie Oliver zich de woede van half Spanje op de hals haalde door chorizo toe te voegen aan het Spaanse gerecht? Hoe kón hij! Nu is er opnieuw ophef, over een ‘sandwich paella’.

Het betreft een broodje van de supermarktketen Tesco, gevuld met paella en – jawel – wéér die chorizo. Opvallend genoeg ligt de sandwich nu niet meer in de winkels, maar werd de ophef aangezwengeld door een Twitteraar die ergens een oude foto had ontdekt.

De reacties van de Spanjaarden zijn er echter niet minder om. Zover als met Jamie Oliver – die vorig jaar zelfs doodsbedreigingen (!) ontving – is het vooralsnog niet gekomen, maar menigeen maakt zich enorm boos. Niet alleen vanwege het feit dat chorizo opnieuw in de paella werd vermengd, maar ook omdat het gerecht in een broodje werd gestopt.

Rijst tussen een broodje, het klinkt inderdaad niet als een fantastische combinatie. Aan de andere kant: Spanjaarden zijn ook niet vies van een bocadillo de calamares, en we zagen ook wel eens een broodje patat voorbijkomen…

PaellaschijfHoe dan ook, het ziet er naar uit dat de Britten het voorlopig hebben verbruid in Spanje. Ondertussen zijn wij wel héél nieuwsgierig geworden naar wat de Spanjaarden van onze paellaschijf zullen vinden, die je sinds kort bij Smullers uit de muur kunt trekken.