Op school leer je niet altijd het Spaans dat ook op straat wordt gesproken, tenzij je profe een crack is natuurlijk, dat is natuurlijk super guay. Hieronder tien Spaanse woorden die je zeker zult kennen uit Netflixseries als La Casa de Papel, Valeria en Elite.

Beeld uit Netflix serie Valeria

Un crack

 Niet te verwarren met de harddrug. Un crack is iemand die heel goed is in wat hij of zij doet. Vaak gaat het dan over sport. ‘Frenkie de Jong es un crack.’

 

Pirarse

‘Me piro’, klinkt het geregeld in Spaanse series en liedjes. Het betekent dat je ervandoor gaat. ‘Ik peer ‘m’, zouden we in Nederland zeggen.

 

Pasta

 Pasta is een synoniem van dinero, oftewel geld. Altijd handig. ¿Cuánto pasta tenemos?

Advertentie

No me rayes

‘Maak me niet kwaad’, zouden we zeggen. Letterlijk betekent rayar echter krassen.

 

Irse la pinza

 ‘Se te ha ido la pinza?’ Ben je helemaal gek geworden? Letterlijk: heb je de tang laten vallen? In La casa de papel krijgt het personage Denver deze vraag naar zijn hoofd geslingerd wanneer hij weer iets doms heeft gedaan.

 

Zas

Een woordje waarbij het gaat om de klank. Spanjaarden gebruiken het om een harde klap mee uit te beelden, maar ook als ‘hupsakee’ of ‘hatseflats’.

 

Mola

Als je iets heel leuk vindt, gebruik je “molar” in plaats van “gustarse”. “Mola esta parte de la ciudad.” “Molar” is oorspronkelijk een woord uit de taal van de Spaanse gitanos. Het wordt in heel Spanje gebruikt, maar is bijzonder populair in de regio Madrid.

 

Capullo

 Dit zeg je over iemand die zich stom of bewust irritant gedraagt. Letterlijke betekenis: cocon of voorhuid.

 

Advertentie

Guay

 Dit woordje is al langer in omloop en heeft een ietwat stoffig imago, maar je hoort mensen in Spanje nog regelmatig guay zeggen. Vergelijkbaar met het Nederlandse ‘tof’. ¡Qué guay!

 

Hostia

 Een hostie is in Spanje veel meer dan een symbool voor het lichaam van Christus. ‘Una hostia’ is een klap, maar als iets ‘de la hostia’ is, is het beste van het beste. Je kunt het ook op zichzelf gebruiken als krachtterm: ¡Hostia!

Dit is een deel uit een artikel dat verscheen in editie 3 2020 van het tijdschrift ESPANJE! het is geschreven door Christian Sier. Je kunt het tijdschrift hier nabestellen.

 

Wil je meer leuke Spanjetips?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Roadtrips, steden, natuur, cultuur, wonen en  lifestyle
  • Vier edities voor slechts €19,95
  • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €6,99
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox.
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen