alioliSandra Alvarez Chin Sue, die je zou kunnen van het kookprogramma MasterChef, leerde koken van haar Spaanse familie en bracht de beste recepten samen in het kookboek !Saborsabor! Met ESPANJE! deelt ze 13 variaties op de Spaanse knoflooksaus alioli. Bovendien mogen we 5 exemplaren van haar boek weggeven.

“Het begon allemaal met MasterChef Holland 2015, aflevering 1”, schrijft Sandra in ¡Saborsabor! “De opdracht was een gerecht met knoflook in de hoofdrol. Daar stond ik dan als deelneemster die zich in een spontane bui voor het programma had opgegeven. Waarom? Omdat ik van koken houd. Niet per se om te winnen.

Mijn familie woont op Ibiza en ik ben graag op dat eiland. Het is mijn tweede thuis. Een gerecht dat ik daar bijna dagelijks eet is aioli. In elke bar of restaurant wordt aioli standaard geserveerd. Het was daarom meteen duidelijk waarmee ik de jury wilde verrassen. En verrast waren ze. Er ontstond een discussie over het feit dat ik geen zout had gebruikt. Ik begreep de juryleden niet en zij mij niet. Toch nam ik in de loop van de wedstrijd hun advies van ‘het gedoseerd gebruik van zout’ wél ter harte. Zout haalt immers de smaak omhoog. Tijdens MasterChef greep ik elke kans aan om de perfecte aioli te maken. Thuis doe ik dat ook en aioli is vast onderdeel van mijn dieet. Ik maak ook vaak varianten maar de basis is meestal dezelfde: ei, zonnebloem- of olijfolie, knoflook en zout.

Zonnebloemolie zorgt voor een mildere smaak en een andere kleur dan wanneer je olijfolie gebruikt. Het is leuk om hiermee te variëren. Ook met de hoeveelheid kno ook kun je naar smaak variëren. Haal de kern uit de knoflook om een bittere, wrange smaak te voorkomen. Je kunt deze aioli’s ook maken met gepofte knoflook voor een zachtere, zoetere en nootachtige smaak.”

De basis

Voor een basisaliolie heb je nodig: 1 ei, op kamertemperatuur zout 1-3 knoflookteentjes 1 el citroensap 250 ml zonnebloemolie of olijfolie.

Doe het ei, een snufje zout, de knoflookteentjes en het citroensap in een maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem van de maatbeker en giet voorzichtig de zonnebloemolie of olijfolie erbij. Zet de staafmixer aan, maar beweeg hem absoluut niet! Als er een homogene massa ontstaat, beweeg je de staafmixer rustig op en neer totdat de gewenste dikte bereikt is. Proef of er nog zout bij moet. Als je de aioli te dik vindt, voeg dan een beetje water toe.

Gepofte knoflook maak je zo:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Wikkel de bol knoflook in aluminiumfolie en zet deze ca. 30 min. in de oven totdat die gepoft is. Laat vóór gebruik afkoelen. Snijd de bovenkant van de bol en druk de gewenste hoeveelheid knoflook eruit.

varianten

Alioli de azafrán – Aioli met saffraan
Stamp in een vijzel een plukje saffraan (ca. 5-8 draadjes) fijn en meng die door de basisaioli.

Alioli de naranja y miel – Aioli met sinaasappel en honing
Meng de rasp van 1⁄2 sinaasappel en 2 eetlepels honing door de basisaioli.

Alioli de pimentón – Aioli met pimentón
Meng 1⁄2-1 tl pimentón door de basisaioli.

Alioli de tinta de calamar – Aioli met inktvisinkt
Meng 1-2 zakjes inktvisinkt (afhankelijk van hoe zwart je de aioli wilt hebben) door de basisaioli.

Alioli de ajo negro – Aioli met zwarte knoflook
Gebruik zwarte knoflook in plaats van gewone knoflook.

Alioli de ajo ahumado – Aioli met gerookte knoflook
Gebruik gerookte kno ook in plaats van gewone knoflook.

Alioli cremoso – Extra romige aioli
Meng 2 eetlepels crème fraîche of 1 eetlepel room door de basisaioli.

Alioli cremoso de cognac – Romige aioli met cognac
Meng 1 eetlepel cognac en 3 eetlepels crème fraîche door de basisaioli.

Alioli de coco – Kokosaioli
Meng 2 eetlepels kokosroom of 1 eetlepel kokosmelk door de basisaioli.

Alioli de gin tonic – Aioli met gin-tonic
Meng 1 theelepel gin en 1 eetlepel tonic door de basisaioli.

Alioli de jamón serrano o ibérico – Aioli met serrano- of ibéricoham
Voeg 100 g krokant gebakken en fijngehakte serrano- of ibéricoham aan de basisaioli toe.

Alioli de pera – Aioli met peer
Pureer 1⁄2 rijpe peer en meng door de basisaioli.

Alioli con pimienta de Sichuan – Aioli met szechuanpeper
Meng 1⁄4 tl fjngemalen szechuanpeper door de basisaioli

Win Sandra’s kookboek!

Nieuwsgierig naar meer recepten van Sandra Alvarez? In haar boek ¡Saborsabor! staan de lekkerste Spaanse gerechten. Het zijn vooral klassiekers, soms authentiek, soms met een verrassende twist. Met deze recepten zet je een heerlijk Spaans feestmaal op tafel!

ESPANJE! mag vijf exemplaren van het kookboek weggeven. Hoe maak je kans? Like het bericht dat we vrijdag 3 november op Facebook delen. Zorg ook dat je de pagina zelf een like geeft, dan kunnen we makkelijk contact met je opnemen. Onder de deelnemers verloten we op vrijdag 10 november vijf exemplaren van ¡Saborsabor! (Uitgeverij Terra). Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.