Andalusië | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl Sat, 15 Jul 2023 10:03:21 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://www.espanje.nl/wp-content/uploads/2017/05/cropped-favicon-96x96-1-32x32.png Andalusië | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl 32 32 TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië https://www.espanje.nl/tips-verkoeling-in-zomers-andalusie/ Thu, 13 Jul 2023 09:09:05 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3006 n de zomer kan het kwik in Spanje oplopen tot boven de 40 graden. Niet te doen! Maar ook dan kun je overal verkoeling vinden. In de Pyreneeën bijvoorbeeld, op de stranden van Ibiza, Mallorca, aan de Baskische kust of in het groene Galicië. Zelfs in het warme Andalusië zijn genoeg 'coole' plekken waar het vaak 10 graden koeler is dan in de warme steden.

The post TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Andalusië

In de zomer kan het kwik in Spanje oplopen tot boven de 40 graden. Niet te doen! Maar ook dan kun je overal verkoeling vinden. In de Pyreneeën bijvoorbeeld, op de stranden van Ibiza, Mallorca, aan de Baskische kust of in het groene Galicië. Zelfs in het warme Andalusië zijn genoeg ‘coole’ plekken waar het vaak 10 graden koeler is dan in de warme steden.

Else Beekman, die al jaren in Andalusië woont, geeft in de online editie van ESPANJE! over Andalusië de allerfijnste tips voor een actieve zomer in Andalusië. Wat dacht je bijvoorbeeld van raften in Córdoba, kajakken langs de Costa Tropical of wandelen naar de Virgen de las Nieves, op 2580 meter hoogte? Hier vast een tipje van de sluier. De online editie Andalusië met meer dan 100 pagina’s tips voor een heerlijke vakantie bestel je hier voor slechts €3,95.

1. Zoek de berglucht op van de Sierra Nevada

De woorden sol y nieve (zon en sneeuw) typeren Europa’s meest zuidelijk gelegen skigebied. Hier combineer je tussen november en april een ontbijtje aan het strand in de zon met een middag op de lange latten. Maar als de skiërs en snowboarders vertrokken zijn, ligt de Sierra Nevada ook nog steeds heel hoog te wezen. En hoogte in de Zuid-Spaanse zomer betekent koelte. Sinds in de zomer ook liften geopend zijn, ontdekken steeds meer mensen de aantrekkelijkheid van het gebied zonder sneeuw. Als je vanaf de stad Granada de borden Sierra Nevada en het skidorp Pradollano volgt is het verrassend om te zien hoe snel de temperatuur daalt. Zomers is de gemiddelde temperatuur er twintig graden, wat héérlijk is vergeleken met die veertig graden die de  thermometer elders soms aantikt. De top van de Veleta is het meest karakteristiek en is ook het beeldmerk van de Sierra Nevada. Naar deze bergtop gaat ook een van de drie liften die in de zomer zijn geopend. Boven kom je terecht in een compleet andere wereld, waar zich tegelijkertijd ook een wereld aan mogelijkheden voor je opent. Je kunt er wandelen, trektochten maken, fietsen, rennen, sterren kijken en er is zelfs een pretpark.

 

Sierra Nevada fietser

 

Koele tocht door 60 dorpen

Speciale vermelding verdient de Ruta Sulayr (Sulayr betekent ‘zonneberg’ in het Arabisch) die met een lengte van 300 kilometer het hele nationale park Sierra Nevada omcirkelt. De route gaat door 2 provincies en 60 dorpen. Wil je hem helemaal lopen, trek er dan tussen 16 en 19 dagen voor uit. Je kunt de route ook per fiets afleggen. Positief is dat de gemiddelde hoogte 1.800 meter is, dus koeler dan langs de kust. De etappes variëren in lengte tussen 9 en 15 kilometer. Ook mountainbikers en professionele wielrenners kunnen in de Sierra Nevada hun fitheid op peil houden op grote hoogte. De Veleta is beroemd onder fietsers vanwege de goed begaanbare en onverharde weg die helemaal naar de top gaat. Waar elders fiets je naar 3.000 meter hoogte? Het Bike Park werd speciaal voor hen en andere fietsliefhebbers uitgezet. De fiets kan mee in de cabinelift en vervolgens hang je hem aan de stoeltjeslift om van drie kilometer hoogte weer via verschillende routes, loopings, schansen en bochten naar beneden te crossen. Je kunt dit ook met een gids doen en een fiets huren. In totaal liggen er acht gemarkeerde routes met een totale lengte van ruim 37 kilometer en een hoogteverschil van 1.000 meter. Dit circulaire traject van 8,6 kilometer is gratis toegankelijk en ligt deels in het bos dat aan Pradollano grenst. Ben je niet speciaal getraind, dan kun je vanaf de lift rustig omlaag rijden. Na elke bocht word je weer getrakteerd op een ander prachtig panorama.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 

Raften & canyoning

Zoek je liever verkoeling op minder grote hoogte, dan is water dé oplossing. Al ziet het landschap in Andalusië er in de zomer vaak uiterst dorstig uit, ook dán zijn er nog steeds rivieren gevuld met water die je een dag of dagdeel vertier kunnen bieden. In de Sierra Nevada ontspringen de rivieren Rio Geníl en Rio Verde waarin verschillende bedrijven wild water rafting en canyoning aanbieden. Bij het raften vaar je in een grote, stevige opblaasboot en bij canyoning volg je onder begeleiding van een gids de loop van een rivier door een kloof. Tijdens zo’n afdaling moet je klimmen, abseilen, zwemmen en springen om grotere hoogteverschillen te overbruggen. Ons beviel Rafting Salta Rios erg goed om in de provincie Córdoba een stuk van de Rio Genil te bevaren. Wij gingen van Benamejí naar Palenciana. Dit stuk is ideaal om te doen tussen mei en oktober. In Benamejí is ook een stukje geschikt voor kleine kinderen.

 

Chillar

Waden door rivieren

Door diverse rivieren kun je in de zomer geheel of gedeeltelijk wandelen, zodat je het hoofd koel houdt en af  en toe zelfs een plons kunt nemen. De bekendste zijn de wandeling bij Monachil en door de rivier Chillar bij Nerja. Monachil ligt vlakbij Granada. Hier ligt de wandelroute Ruta de los Cahorros de Monachil. Deze leidt langs – of als het mooi weer is – door de rivier Monachil. Bezoek deze route het liefst op een doordeweekse dag en vooral niet in een weekend. Kun je de drukte niet vermijden, ga dan heel vroeg op pad. De Chillarroute is zo bekend en geliefd, dat je deze in het hoogseizoen misschien beter mijdt. De wandeling is echter té leuk – zeker met kinderen vanaf een jaar of zes en mooi weer – om over te slaan. Zomers is het water niet al te diep. Hoe je er komt lees je in de Andalusië-special van ESPANJE!

Kajakken langs de Costa Tropical

De mooiste en veruit bijzonderste plek om te kajakken is in het natuurgebied dat een deel land en een deel zee bestrijkt tussen Nerja en La Herradura aan de Costa Tropical op drie kwartier rijden van Granada. Het gebied heet Las Acantilados Maro-Cerro Gordo, wat letterlijk de kliffen van Maro en Cerro Gordo betekent. Met je kajak vaar je over helderblauw water langs indrukwekkende rotspartijen en hier en daar peddel je zo een grot in voor een mysterieuze touch aan je trip.

Bestel het magazine met het volledige artikel

De volledige versie van dit artikel, geschreven door Else Beekman, werd gepubliceerd in editie 3 2017 van het tijdschrift ESPANJE! die je hier kunt bestellen. Of kies voor de online-editie over Andalusië, die je hier kunt bestellen en meteen kunt downloaden.

In de online editie Andalusië vind je verder

  • Keep it cool in Andalusië – De leukste outdoortips voor in de zomer
  • Minigids met meer dan 120 geweldige tips voor Andalusië met de kids
  • Ontdek prachtige onbekende dorpjes tijdens een rondreis
  • Roadtrip langs de costa’s – Van Alicante naar Málaga
  • Zwerven door de charmante bergen van de Axarquía
  • Ontdek de provincie Sevilla – Vredige bergen, mooie steden
  • Rijden langs witte dorpen – Het achterland van de Costa de la Luz
  • Ontdek de provincie Málaga – Stad, strand en bergen, met o.a. Caminito del Rey
  • De 10 mooiste wandelroutes in de provincies Málaga en Granada
  • Verhalen van Granada – De sporen van de moren
  • Het Joodse verleden van het Alhambra

Met deze online editie van meer dan 100 pagina’s ga je goed geïnformeerd op stap in Zuid-Spanje. Deze online Special Andalusië kun je nu bestellen voor slechts €3,95 Er zijn ook online specials van ESPANJE! over Catalonië en de Costa Blanca.

Meer leuke tips van ESPANJE!? Neem dan HIER een abonnement en mis niks meer!

The post TIPS: Verkoeling in zomers Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Top 10: Spanje’s spectaculairste stranden https://www.espanje.nl/top-10-spanjes-spectaculairste-stranden/ Sun, 30 May 2021 07:29:33 +0000 http://www.espanje.nl/?p=835 Spanje telt bijna 4000 kilometer kustlijn en zo veelzijdig als het land is, zo divers zijn ook de stranden. ¡Vamos a la playa!

The post Top 10: Spanje’s spectaculairste stranden appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Spanje telt bijna vijfduizend kilometer kust en zo veelzijdig als Spanje is, zo divers zijn ook de stranden.Van ongerept tot geliefd bij feestvierders en van charmante baaien tot uitgestrekte kilometers goudkleurig zand. ESPANJE! zette Spanjes mooiste stranden – in willekeurige volgorde – op een rij. Zonnebril op en handdoek mee. ¡Vamos a la playa!

1. Kliffen en grotten – Playa de Las Catedrales

Voor de Galicische kust en aan Cantabrische wateren ligt een wel heel bijzonder strand: Playa de Las Catedrales. De naam verwijst naar de spectaculaire kliffen en grotten die op deze plek onalledaagse vormen aannemen. De lokale bevolking doopte dit natuurschoon vanwege de tientallen meters hoge bogen, die doen denken aan gotische kerkgebouwen, tot ‘kathedralen’. Het strand is uitgeroepen tot natuurmonument. Strandgangers kunnen er enkel terecht als er sprake is van laagtij, want bij vloed loopt het volledig onder water.

2. Koninklijk – La Concha

La Concha in San Sebastián is met stip het meest fraaie en bekende stadsstrand van Spanje. Het staat ook wel bekend als het ‘pareltje van de Cantabrische Zee’ en dat is niet voor niets. De ligging is idyllisch en de restaurantjes met overheerlijke Baskische pintxos liggen er vlak achter. Het Spaanse koningshuis had hier in de 19e eeuw al zijn zomerresidentie. Het strand wordt van de stad gescheiden door de paseo de la concha, een elegante boulevard waar Spanjes rich and famous zich graag laten zien.

3. Caribische allure – Playa de Rodas

Playa de Rodas met zijn witte zand en turquoise zee bewijst dat je voor een exclusieve eilandengroep met dito strand echt niet naar de Cariben hoeft af te reizen. Het strand ligt op het eiland Monteaguda, deel van de archipel Iles Cíes voor de kust van Galicië. De omgeving is ruig vanwege het Atlantische klimaat en de stranden zijn rustig bij gebrek aan massatoerisme. Op en top tropisch… totdat je een duik neemt in het ijskoude water. De eilandengroep is enkel in de zomer te bezoeken en voor het strand heb je toestemming nodig, want er wordt dagelijks een maximaal aantal strandgangers toegelaten.

4. Zuidelijkste puntje – Bolonia

Playa Bolonia staat bekend als het mooiste strand van de provincie Cádiz. De duin die vanaf het strand landinwaarts loopt is het paradepaardje van het vier kilometer lange zandstrand. Aan de voet hiervan liggen de romeinse ruïnes van de nederzetting Baelo claudio. Surferparadijs Tarifa, de meest zuidelijke stad van Europa, ligt niet ver hiervandaan. Bij helder weer kun je aan de overkant van de Straat van Gibraltar de Marokkaanse stad Tanger zien liggen. Het strand maakt deel uit van het natuurpark Bolonia.

5. Ongerept – Playa de los Muertos

Playa de los Muertos ligt in natuurpark Cabo de Gata in de Andalusische provincie Almería en is ongetwijfeld een van de meest ongerepte stranden in het land. Om er te komen loop je ongeveer een kilometer over een wandelpad, hoewel je ook voor een korte route over de rotsen – met een fantastisch uitzichtpunt – kunt kiezen. Misschien wel het meest opvallend is de strakke, rechte kustlijn. Wie van zand houdt, zit hier verkeerd, want het strand is bezaaid met steentjes en schelpen. De naam (Dodenstrand) dankt Playa de los Muertos aan de vele piraten, handelaars en andere zeevaarders die er in het verleden dood aanspoelden. De zee voor de kust is vanwege de sterke stroming levensgevaarlijk. Het strand is geliefd bij naturisten.

6. Snorkelstrand – La Granadella

La Granadella is een oase van rust tussen de drukbezochte stranden langs de Costa Blanca. Niet alle toeristen weten van het bestaan af of geven de voorkeur aan een van de zandstranden in de omgeving, omdat ze het hier met kiezels moeten doen. Het water is er helder en om er te komen moet je eerst door een pijnbomenbos. Ga op avontuur tussen de rotsen en grotten die het strand ankeren of neem het wandelpad de berg op. De plek is ook geschikt om te snorkelen. Aan het strand zitten drie restaurants.

7. Idyllisch – Tamariu

Samen met Calella de Palafrugell en Llafranc is Tamariu – de kleinste van het trio – een van de badplaatsen langs de Costa Brava waar rijke Catalanen zich gedurende de zomermaanden graag laten zien. De hoefijzervormige baai wordt omgeven door rotsen begroeid met pijnbomen en het strand is geliefd bij families. Aan beide kanten van de baai kun je een pad volgen dat je naar nog idyllischere inhammen leidt. Links vind je Aigua Dolça, een zoetwaterbron. Aan het strand van Tamariu zijn diverse restaurants.

8. Feeststrand – Las Salinas

Dé trots van feesteiland Ibiza is las Salinas. Deze halvemaan van zand wordt omringd door pijnboombossen en verandert in de zomermaanden in the place to be voor strandliefhebbers, doorgewinterde Ibizagangers en celebrities. Onder meer Kate Moss en haar vrienden werden hier gespot. Veel rust zul je hier onder de zinderende zomerzon niet vinden, maar vertier des te meer. In de strandtenten draaien de hipste dj’s en de cocktails worden tot in je hangmat geserveerd. Een buitengewoon populaire spot om te lounge met de zeebries in je haar is de jockey club.

9. Een plaatje – Macarella

Voor bekoorlijke baaien zit je goed op Menorca. Cala Macarella, aan de zuidkust van het eiland, is de absolute topper. Wit zand en een turquoise zee omringd door rotspartijen waarop pijnbomen en steeneiken weelderig groeien. Een hoger ansichtkaartgehalte is haast onmogelijk. Bijna was er op deze plek in de jaren tachtig een urbanisatie gebouwd, maar dat werd – gelukkig – door de lokale bevolking gedwarsboomd. Vanaf het strand kun je naarCcala Macarelleta lopen, een nog kleinere inham ongeveer tien minuten verderop.

10. Spaanse sahara – Playa de Maspalomas

Playa de Maspalomas op Gran Canaria staat vooral bekend om het enorme duinenlandschap dat achter de kustlijn van het Canarische eiland opdoemt. Volgens sommigen lijkt het net een stukje Sahara. Het natuurpark Dunas de Maspalomas is vanaf het strand niet makkelijk te voet te bereiken, maar wie durft kan een kameeltocht maken door het gebied. Het strand zelf is drie kilometer lang en bestaat uit fijn zand. Hier staat ook de 68 meter hoge vuurtoren van Maspalomas, die in de negentiende eeuw werd gebouwd.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más nummer 2, jaargang 2013). Auteur: Annebeth Vis.

Over de auteur:

Annebeth Vis kwam in 2002 naar Barcelona voor haar studie en bleef er - heel cliché - hangen. De afgelopen jaren woonde ze in verschillende wijken en schreef ze talloze reportages, online artikelen en reisgidsen over 'haar stad'. Ze heeft nog altijd geen genoeg van het modernisme, tapas, het strand en de fantastische bekende en minder bekende plekken in de Catalaanse hoofdstad.

The post Top 10: Spanje’s spectaculairste stranden appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Ruig & Groen – Het andere Andalusië https://www.espanje.nl/ruig-groen-het-andere-andalusie/ Thu, 28 Jan 2021 07:05:19 +0000 http://www.espanje.nl/?p=907 Andalusië is op sommige plekken immens groen, heeft de grootste kolonie vale gieren en herbergt de natste plek van het Iberisch Schiereiland. De perfecte bestemming voor een natuurvakantie.

The post Ruig & Groen – Het andere Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Als je het over Andalusië hebt, denk je vooral aan heerlijke warme stranden en de prachtige moorse erfenis in steden als Granada, Sevillla en Córdoba. Dat deze Zuid-Spaanse regio op sommige plekken immens groen is, de grootste kolonie vale gieren heeft en de natste plek herbergt van het Iberisch Schiereiland is een goed bewaard geheim.

Lees ook: 10 x de leukste B&B’s in Andalusië

Zondagochtend elf uur op het Plaza de la Constitución van Montejaque. Na onze tweede cortado is het nog steeds rustig op het plein. We zijn de enige buitenlanders. Enkele mannen staan midden op het plein geanimeerd te keuvelen. Links van ons tafeltje zit een echtpaar voor zich uit te staren. De vredige rust van dit lome bergdorpje bij Ronda is aangenaam. Montejaque is welvarend omdat veel bewoners jarenlang in Duitsland werkten en in Andalusië nu van hun Duitse pensioen van een rustige oude dag genieten. De burgemeester doet zijn werk voor niets omdat hij zijn schaapjes al op het droge heeft en graag actief is voor de gemeenschap. Het dorpje heeft geen bezienswaardigheden, maar is een prettige verblijfplaats voor wandeltochten in de prachtige omgeving. Als je vanaf het plein naar boven loopt, door de oude Nasridenwijk, ben je in tien minuten op de berg die je ziet liggen vanaf het dorpsplein. Een heerlijke plek waar de nieuwe burgemeester picknicktafels heeft laten neerzetten zodat je met een blik op de ruige bergen van de Sierra de Grazalema een broodje kunt eten.

Heldhaftige dorpelingen

Langs de route door het dorpje vertellen tegeltableaus over de heldhaftige strijd die de dorpelingen hebben geleverd tegen de bezetters die hier in de loop der eeuwen voorbijkwamen, van de Moren en de Fransen tot de troepen van Franco. Veel plaatsen in deze regio van Andalusië hebben net als Jerez en Arco de toevoeging de la Frontera in hun naam. Het is een van de verwijzingen naar de tijd dat dit gebied uiteenviel in een christelijk en islamitisch deel. De moorse invloed is hier overal zichtbaar in de architectuur. En als je op een hoge bergtop staat, zie je met veel geluk Afrika ook daadwerkelijk liggen. Maar ook in de keuken word je soms herinnerd aan Noord-Afrika. Zo krijgt de Sopa de Grazalema, met ei, rijst en chorizo, een apart smaakje mee van de muntbladeren. Dit soepje met historie kun je overal eten in deze streek maar ook in de stad die de soep zijn naam gaf, de toeristentrekker bij uitstek, Ronda.

Lege natuurparken

In Ronda rijden de touringcars het hele jaar af en aan. Om inkopen te doen of om eens lekker te eten, kom je hier wellicht toch eens langs. Onze tips zijn Duquesa de Parcent – met een fantastisch menú del día voor slechts €16,50 – en Morabito, waar de chocoladetaart met walnoten niet te versmaden is. Beide liggen aan de zuidkant van de befaamde kloof aan de Taag en bieden vanaf het terras een fantastisch panorama. Bij Morabito kun je naar beneden afdalen voor je ultieme Rondafoto. Wandelaars bezoeken de stad vooral om langs te gaan bij de plaatselijke VVV waar allerlei boekjes met routes te koop zijn om de omgeving te verkennen. Ronda is de hoofdstad van de Serranía de Ronda, die bestaat uit zes natuurgebieden waarvan de Sierra de Grazalema en de Sierra de la Nieves het bekendst zijn, maar onbekend genoeg om – vooral door de week – eindeloos te wandelen zonder een mens tegen te komen. Voor sommige wandelingen geldt een registratieplicht.

Lees ook: Natuurparken in Spanje: groen met een griffel

Zweedse sfeer in Andalusië

Drie van de mooiste wandelingen liggen op een al even prachtige autoroute die door de bergen loopt van Grazalema naar Zahara de la Sierra. De tocht voert langs een van de vele embalses, stuwmeren, die hier zijn aangelegd om het water uit de bergen in goede banen te leiden. Vanuit de auto heb je, vooral  in het voorjaar, uitzicht op de prachtige groene heuvels aan de overkant. Het ene moment is het net of je in Zweden bent en even later dienen beelden uit Schotland zich aan, maar Andalusië? Nee, de costas en de hectiek van de populaire moorse steden, lijken hier lichtjaren van verwijderd. Je kunt gerust een dag uittrekken voor deze route. Na een wandeling door de bergen is het goed eten in Casa de las Piedras in een van de nauwe steegjes vlakbij het Plaza España van Grazalema. Als wij er binnenkomen zit de tent vol met Spaanse jongeren. Ze blijken een herderscursus te volgen. Een ludieke manier om de hoge jeugdwerkloosheid in Andalusië te lijf te gaan. Wij eten er een heerlijk zachte paté van patrijs met vijgen in een gekarameliseerde wijnazijn uit Jerez. De fantastische Tierra Blanca de Cádiz is een sprankelende begeleider. Dit restaurant is een omweg waard! Grazalema is overigens de natste plek van Spanje. Hier valt dus echt meer regen dan in Galicië dat de reputatie heeft. Het is deels een verklaring voor hoe enorm groen Andalusië oogt in deze omgeving.

Grootste gierenkolonie

De route eindigt in het prachtdorpje Zahara de la Sierra, gesitueerd tegen een heuveltop net onder een moslimburcht uit de achtste eeuw. Op veel plekken in het hooggelegen dorp heb je een fantastisch uitzicht over het stuwmeer. Als we op het dorpspleintje een wijntje drinken onder de sinaasappelbomen zien we plotseling tien gieren boven onze hoofden vliegen. De Sierra de Grazalema is vanwege de bijzondere thermiek de favoriete plek van de vale gier en hier bevindt zich dan ook de grootste kolonie van deze roofvogels van heel Europa. Wil je ze in de natuur bekijken? Stop dan een paar kilometer voor het dorp bij het bordje Sentido de la Garganta Verde. Dit is zonder twijfel een van de meest spectaculaire routes die je hier kunt lopen. Het begint rustig op een aanvankelijk makkelijk begaanbaar pad door een schapenweide. Maar uiteindelijk volgt een flinke klauterpartij die zonder profielzolen echt niet te doen is. De zwevende vale gieren vormen hier samen de groene rotsen de hoofdattractie. Met hun machtige gespreide vleugels hangen ze bijna roerloos in de lucht, een fascinerend gezicht.

Verboden wandelpad

Gek genoeg is deze streek voor veel Nederlanders nog compleet onontgonnen terrein. Heel anders is dat met twee andere grote natuurattracties rond Ronda. Op nog geen uurtje rijden ten noordoosten van deze stad ligt El Chorro, een klein dorpje aan een stuwmeer. De rotswanden van de Desfiladero de los Gaitanes zijn populair onder klimmers, maar vanwege de rijke vegetatie van onder meer pijnbomen, eucalyptussen, palmbomen, sinaasappelbomen en jeneverbes, is dit ook een heerlijk wandelgebied. Bij het station kun je boven de camping langs een route lopen richting de spectaculaire kloof waar dit gebied zo beroemd om is. Het heuvelige maar goed begaanbare pad leidt langs enkele grotwoningen waar hippies zich in hun eigen paradijs wanen. Het pad loopt verder langs een pittoresk witgepleisterd kerkje naar het meest fameuze wandelpad van Spanje, de Caminito del Rey (Koningspaadje). Dit loopt langs de loodrechte rotsen van de Garganta del Chorro. In 1901 besloot men een pad aan te leggen langs deze wanden om spullen te transporteren. Vier jaar later werd het 100 meter boven de ravijn gelegen huzarenstukje geopend en in 1921 gebruikte koning Alfonso XIII de plankieren om een dam te openen, waarna het pad zijn huidige naam kreeg.

Maaltijd in maandlandschap

Ben je in El Chorro, rijd dan ook zeker door naar het fascinerende natuurgebied El Torcal bij het aantrekkelijke stadje Antequera. Hier vind je het mooiste karstlandschap van heel Europa. In dit beschermde natuurgebied zijn twee wandelingen uitgezet, een van drie kwartier en een van zo’n twee uur. Door de grillig gevormde rotsformaties lijkt het of je door een maanlandschap loopt. Het enige nadeel: je zult hier niet snel alleen wandelen. El Torcal wordt jaarlijks bezocht door ruim 120.000 mensen. Een speciale tip om het gebied optimaal te beleven in de zomer is het arrangement waarover de Fries Hans Andela die in het bezoekerscentrum werkt ons vertelde. Dat begint met een wandeling met gids die alles weet van het gebied en die je ook de fossielen kan laten zien waar je zelf al snel aan voorbij loopt. De gids neemt je mee door spectaculaire kloven tussen prachtige rotsformaties die in de volksmond namen kregen als El Sombrerillo, ofwel het zonnehoedje. Na deze wandeling strijk je neer op het terras naast het bezoekerscentrum waar een diner wordt aangericht. Daarna kun je plaatsnemen achter de telescoop om sterren te bekijken. Lichtvervuiling bestaat hier natuurlijk niet waardoor je heel wat sterren zult zien.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más nummer 2, jaargang 2013) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Jos Schuring.

banner abonnement espanje

Oefen je Spaans met deze samenvatting over het groene en ruige Andalusië.

Reis en verblijf

Als je dit deel van Andalusië wilt verkennen, kun je niet zonder huurauto. Eliza was here heeft verschillende arrangementen in deze regio bestaande uit vlucht, auto én accommodatie in verschillende prijsklassen. Vanuit de ‘thuisbasis’, waar je uitstekend aan je rust toekomt aan de rand van het zwembad, kun je er heerlijk er opuittrekken. Wij verbleven eerst in Cortijo El Guarda waar Hans en Miranda ons opwachtten met prima lokale witte wijn. Ze kochten deze vijfhonderd jaar oude boerderij in 2011 en richtten die zeer smaakvol in als een luxe bed & breakfast. In de royale keuken kun je alles pakken wat je nodig hebt en er wordt driemaal per week een diner geserveerd met lokale producten. Erg relaxed. In Montejaque waren we te gast in Casas de Montejaque dat midden in het dorpje ligt. De eenvoudige maar comfortabele en sfeervolle appartementen met koelkast, servies en koffie- en theefaciliteiten liggen rondom een aangenaam binnentuintje met zwembad. Het uitzicht op de bergen is magnifiek en om de hoek is het gezellige dorpsplein.

Wandelen

Nederlandstalige wandelboekjes voor dit gebied zijn er niet, maar Duitstalige en Engelstalige des te meer. Van Rother is 50 walks in South Andalucia verkrijgbaar, maar beter nog is Walking in the Ronda Mountains omdat het meer keuze biedt in een kleiner gebied en ook uitgebreid informeert over de ora en fauna in deze streek.  De Junta de Andalucia geeft kaartjes van verschillende wandelingen uit. Ze zijn ook te vinden op internet maar dat is niet gemakkelijk. Tik Junta, Andalucia en de naam van de wandeling in, bijvoorbeeld Garganta Verde, en als het goed is, vind je dan de route van je keuze.

Jos Schuring is hoofdredacteur van theatermagazine Scènes, was in het verleden eindredacteur van España y Más en schrijft daarnaast ook voor kranten en tijdschriften.

Meer lezen?

sagrada familia camp nou tapas flamencoTickets voor alle belangrijk bezienswaardigheden in Spanje!

Ga je op stedentrip naar Barcelona of wil je tijdens je vakantie in Andalusië ook een bezoek brengen aan het Alhambra? Zorg er dan voor dat je je entreekaarten van tevoren bestelt. Met ESPANJE! kan dat heel makkelijk online, snel en betrouwbaar.

The post Ruig & Groen – Het andere Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Tarifa: aangename Andalusische verrassing https://www.espanje.nl/tarifa-aangename-andalusische-verrassing/ Mon, 24 Aug 2020 07:31:57 +0000 http://www.espanje.nl/?p=615 Tarifa te ver? Welnee! Binnen een paar uur vlieg je naar Málaga en vervolgens rijd je met de auto als een streep naar dit surfparadijs. Daar wacht je een aangename Andalusische verrassing.

The post Tarifa: aangename Andalusische verrassing appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Tarifa, te ver voor een lang weekend? Welnee! Je bent met een lowcost airline in een paar uur in Málaga. Auto huren op het vliegveld en als een streep naar het zuiden. Daar wacht je een aangename Andalusische verrassing: Tarifa, puur Spaans, puur natuur, puur… alles!

Hola Pepe! Qué tal?’ De met piercings versierde jongedame achter de bar begroet een oude man die binnenkomt. Zonder aarzelen pakt ze een glas en een fles sherry en zet die voor zijn neus: Tio Pepe voor Pepe, klaarblijkelijk een stamgast. En tevens de oudste gast van vanavond, want het café is gevuld met dertigers, vooral Spanjaarden en een enkele Duitse surfboy die besloten heeft hier toch maar de winter door te brengen.

Sardientjes in blik

Na een snelle rit vanuit Málaga zijn we in het zuidelijke Tarifa beland. In vergelijking met de toeristische vakantiestadjes aan de oostkust een echte Andalusische verrassing. Een plek om even te blijven en het pure Spanje te snuiven. Nu staan we als ingeblikte sardientjes in een piepkleine, overvolle tapasbar middenin Tarifa. Buiten staan krukjes rondom sherryvaten; om de hoek is een terras. Maar er vallen druppels dus wringt iedereen zich naar binnen in de pakweg zes m² grote bar. Achter de toog een volledige keuken en er ligt zelfs een menukaart; calamares a la plancha, almejas of boquerones. Het is etenstijd en overal op banken en planken balanceren bordjes met tapas. ‘Tres,’ roept Pepe tegen de bardame en legt wat munten neer. ‘No, no, dos!’, reageert de camarera, waarna ze de helft van zijn geld terugschuift. De arme man heeft het al zwaar genoeg nu hij in zijn eigen stamkroeg onder de voet wordt gelopen.

Piercings

Het is half november, het surfseizoen ligt op z’n gat en juist daardoor krijgt Tarifa zijn authentieke sfeer. Niet de ongezellige verlatenheid die je momenteel in veel dorpjes aantreft, met alleen wat oudjes op het Plaza Mayor. Nee, Tarifa is zelfs nu nog levendig en de bevolking opvallend jeugdig. Bij de school staan jonge hippiemoeders hun kroost op te wachten. En je ziet meer piercings dan grijze haren.
Ringetjes in neus, oor, ooglid of lip, liefst gecombineerd met een rastakapsel, of op zijn minst met een dikke wollen muts. Heerlijk, bij de huidige temperatuur van zeker 22 graden. Het tempo is Caribisch, de sfeer relaxed. Een laissez faire-achtige instelling tegen een Moors decor. Niets moet, niets hoeft. Alleen wat rondslenteren door het overzichtelijke stadje. Door pittoreske, smalle straatjes in de zachte tinten van de Costa de la Luz: wit met okergeel. Nooit geweten dat Tarifa zo lieflijk was, een miniatuur Sevilla.

Kleine uurtjes

Voor een desayuno verwijst de receptionist van Hostal Alameda – neuspiercing, rastakapsel – ons naar het naastgelegen, gelijknamige restaurant aan de zuidkant van de stadsmuur. De zon staat er bijna de hele dag op het terras en die is in dit seizoen bijzonder aangenaam. Ideale plek voor een wijntje in de namiddag. Onthouden voor later. De ober – tongpiercing, muts vergeten – oogt wat onuitgeslapen. Waarschijnlijk laat gemaakt gisteravond. Tarifa biedt volop uitgaansleven in alle genres: van tapasbar, loungeclub tot traditionele tablao flamenco. En net als in de grotere havenstad Cádiz, gaat het hier door tot in de kleine uurtjes. ‘Waar moeten we zijn voor een leuke avond?’, vragen we de barman. Hij wijst op onze plattegrond: bij het Plaza de Santa María is in een oude ingang van het Arabische Castillo café Almedina gebouwd. ‘Met iedere donderdag live flamenco. Echte flamenco, geen toeristenshow natuurlijk. Of iets moderners? Club Zuco97, langs de weg naar Algeciras, echt een place to be met live-concerten en er draaien dj’s. Nu, in het najaar, loop je het beste gewoon de Medina in. Hoor je muziek, dan stap je naar binnen.’ Gracias voor zoveel enthousiaste tips. Zo, nu eerst maar even ontbijten.

Voor god en vaderland

Voor onze neus staat het rijzige beeld van Alonso Pérez Guzmán el Bueno. De duiven doen uitstekend hun best om ook hem een dikke – witte – muts te geven. El Bueno, de Goede, daar zal zijn zoon wel anders over gedacht hebben. De ouwe Guzmán offerde het leven van zijn zoon, die in handen was van de Moren. In de Moorse strijd van 1294 stond de krijgsheer voor de keuze: òf de stad aan de vijand overdragen òf zijn zoon offeren. Voor deze vader ging het vaderland voor. Vanaf de kantelen zag hij hoe de Moren zijn zoon de keel doorsneden. Het zal je vader maar wezen. Guzmán dreef de ellendelingen de stad uit en met die daad verwierf hij de adellijke titel El Bueno. Het Castillo Guzmán boven de haven is naar hem vernoemd, maar werd al in de 10e eeuw gebouwd door de kalief van Córdoba. Al in 710 vielen de Moren de stad binnen. Aan het hoofd van dit invasieleger stond de Berberse krijgsheer Tarif ibn Malik, die zijn naam aan het plaatsje gaf. Bijna zes eeuwen lang was Tarifa in handen van de Moren en nog steeds ademt de stad de sfeer van dit Arabische verleden. Boven de Puerta de Jerez, de oude stadspoort, is een gedenksteen ingemetseld die herinnert aan de herovering van de stad op de Moren.

El Estrecho

De straten ten noorden van de haven bieden onverwacht mooie doorkijkjes op de Estrecho, de zee-engte tussen het Spaanse en Marokkaanse vasteland. De Afrikaanse kust ligt op een steenworp. Te zwemmen zou je zeggen, maar het zijn toch nog veertien kilometers. De ferry’s vanuit de bescheiden puerto varen af en aan. Na 35 minuten in de Fast Ferry sta je al op Afrikaanse bodem. Er gaan dagtripjes voor circa 60 euro naar Tanger, inclusief bezoek aan kasbah, souk, modern centrum en een typisch Marokkaans restaurant. Een mooie Arabische ervaring als je de tijd hebt. Op het plein voor het ayuntamiento veegt de vuilnisman fluitend de straat aan. In zo’n omgeving ga je vanzelf vrolijk aan het werk. We dalen de trappen af van het Plaza de Santa María richting centrum en passeren club Almedina. Geen muziek op dit vroege uur. Maar voor de avond is het aanbod opvallend gemêleerd: flamenco-, lounge- en technoclub zitten zij aan zij in een straatje.

De kleine, door wallen ommuurde Medina is een ontdekking. Smalle steegjes verbinden diverse kleine pleintjes, omgeven met winkels en barretjes. Op het Plaza San Martín staan de tafels en stoeltjes al opgesteld onder de sinaasappelbomen. Om de hoek is een overdekte markt. Bij de ingang staat een verkoper met een juten zak vol caracoles, vanochtend nog in zijn wijngaard geraapt. In de mercado glinsteren overal verse vissen en wat ervan over is: kop met zwaard van enorme zwaardvissen. Restjes voor de sopa de pescado. Zoveel schitterende vis en geen eigen keuken.

Lees ook:

hoe kom je van tarifa spanje naar marokko

Reistip: vanaf Tarifa naar Marokko

Hoe kom je makkelijk vanuit Tarifa naar Marokko in Noord-Afrika? Wij zetten de verschillende opties voor je op een rij. Zo kun je je vakantie in Zuid-Spanje combineren met een bezoek aan Marokko.

Spaanse (surf)les

Om de hoek van de Puerto – waar het oude vervallen Castillo Santa Catalina boven de haven uittorent – loopt vanaf het met palmen begroeide schiereiland een lange promenade. Langs een muur vol graffiti, dat is wat minder. Het achterland (nieuwbouw) van Playa de los Lances is evenmin idyllisch, maar het kilometerslange strand mag er wezen. De wind en ook de (kite)surfers blijken nog niet helemaal verdwenen. ‘Een segway-tour langs het strand?’ Voor ons balanceert een meisje op zo’n tweewielerding. In Amsterdam al een mallotig gezicht, hier in het stille Tarifa helemaal bizar. Nee, dank je, wij slenteren graag rustig wat rond. Bovendien, zo’n warme helm op je kop. Laura, die Nederlandse blijkt, kijkt wat teleurgesteld. ‘Natuurlijk is het cool dat je hier een segway kunt huren,’ gaan we door. ‘Handig als je spierpijn hebt van al dat gesurf of een gebroken teen na het strandvolley. Enne, hoe kom jij hier eigenlijk verzeild?’ Laura is blijven hangen; vakantievriendje, je kent het wel. Afgelopen zomer meldde ze zich aan voor een cursus Spaans, waarbij ze tegelijkertijd leerde surfen. Maar ze kon ook kiezen voor kitesurfen, duiken, klimmen, paardrijden en veel meer. Zolang ze kan ‘segway-gidsen’ blijft ze nog even. Tarifa is echt vet. En weg glijdt ze op haar futuristische paard waarmee ze de Moren massaal op de vlucht had gejaagd.

Ondergaande zon

Volgens de gids zouden langs de Paseo Marítimo wat chiringuitos moeten zijn. Maar veel strandtenten blijken voor de winter opgeborgen en andere doordeweeks gesloten. Wat nu? De zon zakt straks in zee, maar waar kun je dat met een drankje gadeslaan? We springen in de auto en rijden naar het eerstvolgende dorp, Bolonia. Op de kaart vaak aangeduid als Baelo Claudia, naar de gelijknamige Romeinse opgravingen die zeker een bezoekje waard zijn. De kustweg volgt de lange baai van Tarifa. In de verte schittert een witte duin in de avondzon. Zo eentje waar ze in Brazilië op zandsurfen en die op elke ansichtkaart prijkt. Hier is het één van de vele juweeltjes in de omgeving.
Langs de N340 richting Cádiz grenst de ene windsurfclub aan de andere. We proberen bar Valdevaqueros Tumbao, in een oud vissershuisje. Maar erachter gaat een complete moderne surfwereld schuil, inclusief loungebar. Een paar rastajongens zitten er te chillen en spelen met een puppy. Goed uitzicht, maar je waait er weg. Bolonia ligt volgens onze berekeningen precies uit de wind en in de zon. Nog een paar kilometer laveren tussen de vele horizonvervuilende windmolens. En dan we hebben prijs. Het gehucht van pakweg drie straten telt twee dorpscafés. De bar/pension op de hoek heeft een hooggelegen terras, dat in de loop van de avond langzaam oranjerood kleurt. We bestellen vino blanco en krijgen – steeds weer – een glas fino. ‘Ook goed, laat die ober maar, nee niet terugroepen, ssst…. Kijk, daar gaat de Spaanse zon onder in Afrika!’

Meer lezen?

Over de regio Andalusië?

In dit regioartikel lees je alles wat je moet weten over de Zuid-Spaanse regio Andalusië, een prachtig gebied voor een vakantie in Spanje. Met praktische informatie en tips.

 

 

Andalusië

Ruig & groen: het andere Andalusië

In dit artikel lees je alles over het ongerepte en grotendeels onontdekte deel van Andalusië, een geweldige vakantiebestemming in Spanje voor natuurliefhebbers en sportievelingen.

 

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más nummer 2, jaargang 2012) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Simone de Clercq.

Over de auteur:
Simone de Clercq was acht jaar lang hoofdredacteur van het voormalige Spanjemagazine Viva España. Momenteel werkt zij als freelance (hoofd)redacteur en communicatieadviseur. Maar als het even kan pakt ze haar biezen en vertrekt naar Mallorca om te genieten van een glas heerlijke Spaanse wijn en de zon.

Wat te doen?

Natuurlijk zwemmen, surfen, loungen, lekker eten en nachtbraken, maar
er is meer. Klimmen, tennissen, mountainbiken, wandelen in Marokko, paardrijden, kayakken, birdwatching of paddle surf – staand peddelen op een surfplank. Niet-surfers hoeven zich hier in in ieder geval geen moment te vervelen.
www.girasol-adventure.com
www.osmundasur.es
www.aostarifa.com

Tochtje Tanger

Afrique, c’est chique! Tarifa is al Moors, maar nog Moorser is het echte Noord-Afrika. Boek een boottochtje naar de overkant, één dagje of met overnachting. Ferrybureaus bij de haven. www.frs.es

Wereldkeuken

Keus genoeg voor liefhebbers van wereldse smaken. Al slenterend door de Medina loop je tegen tal van eettentjes aan. Onder meer Souk Calle Mar Tirreno voor Arabisch, Indiaas en Thais. Voor vis, cocina tradicional en mediterraan zit je altijd goed bij La Pescadería en La Alameda Paseo Alameda en bij Vilanueva Avenida de Andalucia.

Walvissen spotten

Ongelooflijk hoeveel soorten walvissen hier aan de zuidpunt van Europa voorkomen. Je vindt ze allemaal op een infobord aan de Paseo Alameda. Dagje walvis of dolfijn spotten? Bij de haven zitten meerdere aanbieders van whale watching trips (april tot oktober).

Waar slapen?

Langs de N340 zijn veel hotels, maar buiten het seizoen zit je beter in het centrum. In het donker wandelen of fietsen langs de grote weg is spelen met je leven.
Veiliger adressen in de stad
Boutiquehotel Posada la Sacrísta
Hostal Alameda – Slapen in de stadsmuur
La Casa de la Favorita In het historische hart

The post Tarifa: aangename Andalusische verrassing appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Uitslag win een week vakantie in Spanje https://www.espanje.nl/uitslag-win-week-vakantie-spanje/ Tue, 24 Oct 2017 14:00:47 +0000 http://www.espanje.nl/?p=3871 Ine de Jong en Miep Wilms zijn de gelukkige winnaars van de wedstrijd in het zomernummer van ESPANJE! ¡Felicidades! Maak ook kans op een week in Spanje en doe mee aan onze volgende Concurso!

The post Uitslag win een week vakantie in Spanje appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Ine de Jong en Miep Wilms zijn de gelukkige winnaars van de wedstrijd in het zomernummer van ESPANJE! Zij winnen een verblijf in de bungalows van Casa Lobera en Villa Faboosh, midden in de Axarquía in Andalusië. ¡Felicidades!

Nieuwe winactie

Wil je ook een heerlijke vakantie winnen? Kijk dan in het nieuwe nummer van ESPANJE! dat nu in de winkel ligt. Ditmaal kun je een verblijf winnen in een van de rustieke vakantiehuisjes van Molino Río Alajar in de Sierra de Aracena. Molino Río Alajar wordt sinds 2000 gerund door het Nederlandse echtpaar Peter Jan Mulder en Monica de Vos. Ze restaureerden en betrokken de oude watermolen, en zetten zes uiterst smaakvol ingerichte vakantiehuisjes neer voor gasten. Peter Jan en Monica geven 2x een week verblijf weg in Casa El Búho. Dit prachtige vakantiehuisje heeft een slaap-/zitkamer met tweepersoonsbed en een aparte keuken. Elektrische radiatoren en een haard maken het verblijf ook in de winter aangenaam. Het enige wat je hoeft te doen is de tien vragen uit het herfstnummer van ESPANJE (nummer 4 2017) beantwoorden en die opsturen naar actie@espanje.nl.

De goede antwoorden van de vorige concurso zijn: 

1. Maarten Steenmeijer is de auteur van Schrijven als een ander

2. Ibiza heeft 180 stranden
3. Gin Fizz Bulli Style is gin, citroensap, suiker en schuim van de cocktail zelf
4. Gala Fonda wordt ook Waikiki
genoemd
5. Casuar Artesan-Ales brouwt bier
6. Tijdens de Fiesta de Santa Marta de Ribarteme wordt op 29 juli iedereen die in het afgelopen jaar een bijna-doodervaring heeft gehad in een open kist door As Neves gedragen
7. De universiteit van Salamanca bestaat in 2018 800 jaar 
8. Horchata wordt gemaakt van aardamandelen, suiker en water
9. Het Castillo de Loarre ligt in Aragón
10. Flamencodanser Eduardo Guerrero komt uit Cádiz

Winnaars andere winacties uit het magazine

In samenwerking met uitgeverij Mo’Media mochten wij ook 3×5 boekjes weggeven aan onze lezers. Dit zijn de winnaars. Zij krijgen hun exemplaar per post thuisgestuurd.

Reisgids I love Seaside SpanjeI love the Seaside

Dientje Burger, Wormerveer
Monique van Zonsbeek, Malden
Norbert Sweegers, Eindhoven
Johan Pastoor, Den Haag
Sascha van der Mark, Amsterdam

 

Reisgids timetomomo SevillaTime to momo Sevilla

Ina Vroegindeweij, Rotterdam
W.A. Lohmann, Amsterdam
E. en A. Guns-Mangelschots, Balen (België)
Frank Mostert, Krimpen aan den IJssel
Marja Rijs, Heemskerk

 

 

Time to momo Bilbao

Irma Wijnhorst, Rotterdam
Lilianne Krosenbrink, Nijmegen
Noël Creemers, Heeze
Karin Schoenmakers, Vlaardingen
Marieke Jongejans, Assendelft

 

Verder lezen

The post Uitslag win een week vakantie in Spanje appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Winnaars Beeldwoordenboek Spaans bekend (+ winnaars andere boekenacties) https://www.espanje.nl/winnaars-beeldwoordenboek-boekenacties/ Fri, 14 Jul 2017 04:51:09 +0000 http://www.espanje.nl/?p=2719 De winnaars van drie boekenacties uit het vorige nummer van ESPANJE! zijn bekend. Zij krijgen in de loop van de week Ibiza, de erfenis van Kiki van Dijk, De tribune van de armen van Mariët Meester of Andalusisch logboek van Stefan Brijs thuis gestuurd. Stuk voor stuk heerlijke boeken om deze zomer op het strand of bij het zwembad te lezen. Val je niet in de prijzen, dan kun je de boeken bestellen met de link onder de recensies. Vandaag besteld is morgen in huis!

The post Winnaars Beeldwoordenboek Spaans bekend (+ winnaars andere boekenacties) appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
De winnaars van onze Van Dale Beeldwoordenboek-actie zijn bekend! Esther Vannitsen, Bep Wolfrat, Johan Wuister, Nancy den Ouden, en Karin van Helvoort krijgen allemaal een exemplaar thuisgestuurd.  Niet gewonnen? Geen zorgen, je kunt ‘m natuurlijk alsnog bestellen. Zo sta je tijdens je vakantie in Spanje nooit met je mond vol tanden!


1500 Spaanse woorden

In het Van Dale Beeldwoordenboek op reis Spaans staan afbeeldingen van 1.500 veelvoorkomende woorden die je tijdens een vakantie of een stedentrip heel goed kunt gebruiken. Bij alle afbeeldingen vind je het woord in het Nederlands en in het Spaans. Dankzij de beelden én de handige index in twee talen vind je snel het juiste woord. De beelden helpen je bovendien ook om zonder taal duidelijk te maken wat je bedoelt – waar ook ter wereld. Ze zijn natuurlijk verkrijgbaar in het Spaans maar ook in acht andere talen:  Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Arabisch, Turks en Russisch. Alle onderwerpen zijn handig thematisch gerangschikt. Zo zijn er hoofdstukjes over eten en drinken, geld, getallen, tijd en weg- en spoorverkeer. In alle hoofdstukken vind je ook de meestgebruikte zinnetjes in een bepaalde context.

Boekenactie magazine

De winnaars van drie boekenacties uit het vorige nummer van ESPANJE! zijn bekend. Zij krijgen in de loop van deze week Ibiza, de erfenis van Kiki van Dijk, De tribune van de armen van Mariët Meester of Andalusisch logboek van Stefan Brijs thuis gestuurd. Stuk voor stuk heerlijke boeken om deze zomer op het strand of bij het zwembad te lezen. Val je niet in de prijzen, dan kun je de boeken bestellen met de link onder de recensies. Vandaag besteld is morgen in huis!

Heerlijke Ibizathriller

Ibiza van Kiki van Dijk stond vorig jaar ruim vier maanden in De Bestseller 60. Voor alle fans is er nu de opvolger: Ibiza, de erfenis. De succesvolle fotograaf Dorien leidt een goed leven in Nederland. Maar als haar tienerzoon spoorloos verdwijnt op Ibiza, verandert haar leven volledig. Op het eiland wordt ze geconfronteerd met haar verleden. Ze woonde als kind op Ibiza tot ze op haar 9e met haar hippiemoeder wegvluchtte van haar onbetrouwbare vader. Terug op Ibiza komt Dorien na 35 jaar oog in oog met hem te staan. Niet iedereen is blij met Doriens terugkeer, en haar vader blijkt meer geheimen te hebben dan ze dacht. Wat begon als een zoektocht naar haar verleden, verandert in een gevecht voor eigen leven… Zon, zee, romantiek en spanning: de perfecte mix voor een heerlijke vakantiethriller.

De vijf winnaars van Ibiza, de erfenis zijn: Marieke Beudeker, Valerie Casse, Esther Potters, Brigitte en Henk Bogaars en Mike Scholtens. Heb je niet gewonnen? Bestel ‘m dan hier dan heb je’ m morgen in huis. Ibiza, de erfenis – Kiki van Dijk, Xander Uitgevers, €15.

 

Andalusië van binnenuit

De succesvolle Vlaamse schrijver Stefan Brijs verruilde het Belgische platteland drie jaar geleden voor Los Romanes, een dorpje in de bergen ten oosten van Málaga. Een jaar lang hield hij een logboek bij over de natuur, de cultuur, de geschiedenis en de mensen in het zuiden van Spanje. Hij vond vergeten beroemdheden, verborgen meesterwerken en zeldzame natuurgebieden. ‘Door over Andalusië te schrijven wilde ik mijn nieuwe thuis leren kennen. Praten, lezen, reizen en staren, een jaar lang. Wat een verrijking!’ schreef hij. Het resultaat is Andalusisch logboek, over het leven weg van de toeristische trekpleisters. Andalusië van binnenuit!

De vijf winnaars zijn Nienke Bakker, Jeannette Cauwels, Monique van Dijk, Lucien De Beul en Carla van den Nieuwenhuijzen. Val je niet in de prijzen en wil je Andalusisch Logboek toch lezen? Bestel ‘m dan hier dan heb je ’m morgen in huis. Andalusisch Logboek – Stefan Brijs, uitgeverij Atlas Contact, 320 pagina’s, €19,99.

 

Andalusisch mysterie

Mariët Meester publiceert romans en non-fictie over plekken die haar fascineren. Zo schreef ze over haar geboortedorp Veenhuizen, waar in haar jeugd een gevangeniskolonie was. Ze debuteerde in 1990 met de roman Sevillana, waarin een vrouw een ezeltocht maakt door Andalusië. Haar nieuwe boek De tribune van de armen begint met een beschrijving van haar vroegere ervaringen. Terwijl ze met het ezeltje van Sevilla naar Granada trok kocht ze een Spaanse krant en las een artikel over een veroordeelde crimineel die in Málaga tijdens een paasprocessie zou worden vrijgelaten, een eeuwenoude traditie. Dit verhaal fascineerde haar – mede gezien haar verleden in Veenhuizen – enorm. Vorig jaar keerde ze enkele maanden terug naar Andalusië om het geheim achter dit artikel te ontrafelen. Ze bezocht de gevangenis, deed mee aan de processie en leerde nieuwe kanten van Andalusië kennen.

De vijf winnaars van De tribune van de armen zijn Ed. Kottelaar, Marian Kleinepier, Debora Mol, Marjolein Hegge en A. Dekker. Val je niet in de prijzen? Bestel ‘m dan hier dan heb je ’m morgen in huis. De tribune van de armen – Mariët Meester, De Arbeiderspers, 264 pagina’s, € 19,99.

 

The post Winnaars Beeldwoordenboek Spaans bekend (+ winnaars andere boekenacties) appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Zomervakantie met ESPANJE! https://www.espanje.nl/espanje-vakantie-tips/ Wed, 12 Jul 2017 09:56:40 +0000 http://www.espanje.nl/?p=2663 Het nieuwe nummer van ESPANJE! ziet er weer prachtig uit en bevat honderden tips voor een heerlijke zomervakantie onder de Spaanse zon. Wij wensen je veel leesplezier!

The post Zomervakantie met ESPANJE! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

De zomereditie van ESPANJE! ziet er weer prachtig uit en bevat honderden tips voor een heerlijke zomervakantie in Spanje. Hier kun je vast een kijkje nemen.  

We zochten vooral die plekken op waar je in de zomer verkoeling kunt vinden. De Pyreneeën bijvoorbeeld. Ton Joosten woont er en kent de bergen op zijn duimpje. In de ESPANJE! die nu in de winkel ligt, vertelt hij over bijzondere legendes, oude bergpaden en tegen de rotsen geplakte dorpen.

Puberproof Ibiza

Hoofdredacteur Marjan Terpstra gaat deze zomer met twee puberzonen naar Ibiza en vroeg Lucien Lecarme, die al jarenlang als gids werkt op het eiland, naar zijn leukste tips om er een topweek van te maken. En die delen we natuurlijk ook graag met jullie: van stranden en eettentjes tot markten en clubs. Alles puberproof!

Andalusië en Cadaqués

Ook in Andalusië zijn in de zomer trouwens genoeg plekken waar het niet bloedheet is. De hoge gebieden in de Sierra Nevada, rivieren waar je in kunt raften of door kun waden. Onze redacteur Else Beekman die er al jaren woont zette alle mogelijkheden op een rij. En wat te denken van Cadaqués, de parel van de Costa Brava? Je vindt er alles voor de ideale vakantie: strand, kunst, lekker eten, cocktails op sterrenniveau en ruige rotsen voor een geweldige wandeling. Wj weten waar je moet zijn! En zo ontstond weer een heerlijk nieuw nummer van ESPANJE!, boordevol tips om het hoofd koel te houden in Spanje deze zomer.

ESPANJE! gaat outdoor

Verder kun je natuurlijk weer een heerlijke reis winnen, ditmaal een week in een villa in Andalusië voor zes personen, geven locals tips voor trips rond Barcelona, hebben we de beste outdoortips om het hoofd koel te houden in Andalusië en zetten we de leukste en bizarste zomerfestivals in Spanje op een rij.

 

The post Zomervakantie met ESPANJE! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Andalusië https://www.espanje.nl/andalusie/ Wed, 17 May 2017 14:36:57 +0000 http://www.espanje.nl/?p=439 Andalusië is dé ideale vakantiebestemming, vooral in de winter en het voorjaar. Dan kun je op een dag skiën in de Sierra Nevada en daarna op een terrasje de zon in de zee zien zakken. Voor cultuurliefhebbers zijn er de historische steden zoals Granada, Sevilla, Cádiz en Córdoba.

The post Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

 

Andalusië heeft zeer diverse toeristische trekpleisters. Voor de cultuur- en geschiedenisliefhebbers zijn er de historische steden zoals Granada, Sevilla, Cádiz en Córdoba en de prachtige moorse witte dorpjes. Ook Málaga is een populaire stad voor een stedentrip. Voor sportieve toeristen en natuurliefhebbers is er de bergketen Sierra Nevada, met een omvangrijk net van wandelroutes, mogelijkheden voor alpinisme en in de winter uitgebreide wintersportmogelijkheden. En strandliefhebbers strijken neer aan de Costa del Sol.

Andalusië is de grootste Spaanse autonome regio qua inwoneraantal. De regio is vooral bekend vanwege de Costa del Sol, de flamenco en de prachtige moorse steden Granada en Sevilla. Maar ook steden als Málaga en Cádiz trekken steeds meer bezoekers.

Andalusië grenst in het noorden aan Extremadura en Castilië-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltar, en in het westen aan Portugal en de Atlantische Oceaan. Het landschap van Andalusië is grofweg te verdelen in drie delen: 1) De Sierra Nevada en aangrenzende sierra’s in het zuiden en oosten met als hoogste bergpiek de Mulhacén van 3482 meter. 2) De Sierra Morena in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha. 3) De vallei van de Guadalquivir ligt hier tussenin.

Andalusië wordt weer onderverdeeld in acht provincies, die in alle gevallen dezelfde naam dragen als de hoofdstad: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla.

Lees ook: Rondreis door Andalusië: Sevilla, Granada en Córdoba

 

Wat heeft Andalusië te bieden?

Andalusië heeft zeer diverse toeristische trekpleisters en biedt voor elk wat wils. Voor de cultuur- en geschiedenisliefhebbers zijn er de historische steden zoals Granada, Sevilla, Cádiz en Córdoba en de prachtige moorse witte dorpjes.

Voor sportieve toeristen en natuurliefhebbers is er de bergketen Sierra Nevada, met een omvangrijk net van wandelroutes, mogelijkheden voor alpinisme en in de winter uitgebreide wintersportmogelijkheden. Maar dat is slechts één optie. In totaal telt deze regio meer dan 100 nationale parken en natuurgebieden, van de immens groene Sierra de Grazalema, tot de woestijn in de provincie Almería, waar diverse westerns zijn opgenomen.

De Costa del Sol en de Costa de la Luz zijn populair onder strandliefhebbers. Torremolinos en Marbella zijn wereldberoemd, maar er zijn ook nog steeds rustige stranden te vinden die niet overspoeld worden door toeristen, bijvoorbeeld in het oosten en uiterste westen van Andalusië. Tot slot heeft Andalusië ongeveer negentig golfclubs die golfbanen hebben met 18 holes of meer.

Meer lezen?

We hebben alle reistips en achtergrondartikelen over Andalusië op een rijtje gezet. Klik hier voor een overzicht van meer dan 100 artikelen over Andalusië op deze website

Hoe kom je er?

Andalusië is de meest zuidelijke gelegen regio in Spanje. Dat betekent dat het een flinke reis is met de auto. Het alternatief is het vliegtuig.

Vliegen

Andalusië telt zes luchthavens:

  • Almería, Aeropuerto de Almería
  • Córdoba, Aeropuerto de Córdoba
  • Granada / Jaén, Aeropuerto Federico García Lorca Granada-Jaén
  • Jerez de la Frontera / Cádiz, Aeropuerto de Jerez
  • Málaga, Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol
  • Sevilla, Aeropuerto de Sevilla

Auto

Houd rekening met een afstand van zeker tweeduizend kilometer afhankelijk van waar je precies vertrekt, naartoe moet en welke route je neemt.

Trein

Er vertrekt een AVE trein vanaf Madrid Atocha naar Sevilla Santa Justa. De reistijd is ongeveer 2 uur en 35 min.

 

Veelzijdig klimaat

Het mediterrane klimaat beïnvloedt het weer in Andalusië. De zomers zijn droog en de winters zacht. Maar binnen Andalusië is er veel verscheidenheid. Met een beetje mazzel kun je op dezelfde dag bijvoorbeeld ’s morgens skiën in de Sierra Nevada en ’s middags zwemmen in de Middellandse Zee.

Terwijl de kust meestal een aangenaam klimaat heeft, getemperd door de zee, kan het in het binnenland enorm heet worden. In Sevilla stijgt de temperatuur ’s zomers regelmatig boven de veertig graden Celsius. De droogste plek op het vasteland van Europa is eveneens in Andalusië te vinden, namelijk Cabo de Gata, waar slechts 117 mm regen per jaar valt. De Tabernaswoestijn in Almería is de enige echte woestijn in Europa.

Gek genoeg ligt in Andalusië ook het gebied waar ruim twee keer zoveel regen valt als in Nederland, namelijk de prachtig groene Sierra de Grazalema. Jaarlijks wordt daar 2200 mm gemeten terwijl we in Nederland per jaar ongeveer 800 mm opvangen.

Gemiddeld is de temperatuur in een jaar meer dan 16 °C. Januari is de koudste maand, en juli en augustus zijn de warmste maanden met een gemiddelde temperatuur van 28 °C.

De geschiedenis van Andalusië

Andalusië komt in oude geschriften voor als regio waar onder andere zilver werd gedolven. Tartessos of Tarsis, gelegen in de buurt van het huidige Cádiz, werd in de bijbel al genoemd als stad waar koning Salomo handel mee dreef. Ook zou de profeet Jonas op een schip naar Tarsis zijn gevlucht. In Andalusië zijn zeer oude mijnen gevonden die al in de vroege kopertijd (vóór 3000 v.Chr.) in productie waren en ook nu nog deels worden geëxploiteerd.

Omstreeks 1000 v.Chr. stichtten de Feniciërs hier een handelspost genaamd Gadir (Fenicisch voor ‘ommuurde stad’) om zo een graantje mee te kunnen pikken van de welvaart. Gadir is tegenwoordig bekend als Cádiz. Zo’n 500 jaar later zetten de Carthagers hier voet aan wal. Zij werden in 206 v.Chr. verdreven door de Romeinen onder leiding van Scipio Africanus. Die noemden het veroverde gebied, dat vooral vanwege de mijnbouw en landbouw zeer welvarend was, Hispania Ulterior. De hoofdstad was Corduba, het huidige Córdoba. Dit was de geboorteplaats van de beroemde Romeinse filosoof en schrijver Seneca. Ook de Romeinse keizer Trajanus kwam uit deze streek.

Vanaf 400 wordt Spanje binnengevallen door Noord-Europese volkeren, zoals de Visigoten en de Vandalen. In 711 slaagt Tarik ibn Zijad erin om, met hulp van Berbertroepen, Spanje te veroveren. Binnen tien jaar is bijna heel Spanje onder de voet gelopen. De Moren herdopen het gebied tot Al-Andalus. In 756 roept de Arabische leider Abd al-Rahman I zichzelf uit tot emir van het onafhankelijke emiraat van Córdoba en dertig jaar later wordt begonnen met de bouw van de Mezquita in Córdoba, de grote moskee, nu nog steeds een van de pronkstukken van de stad. Abd al-Rahmān III sticht in 929 het onafhankelijk kalifaat Córdoba. Het wordt een belangrijk cultureel centrum en de grootste stad van Europa na Constantinopel.

Door onderlinge twisten valt het rijk in de daaropvolgende jaren uiteen in een aantal ministaatjes, de taifas, en het kalifaat eindigt in 1031. In de volgende eeuwen winnen de christelijke staatjes in het noorden steeds meer terrein en in 1212 worden de Almohaden, een Berberse dynastie die de macht in Andalusië had overgenomen, verslagen in de Slag bij Las Navas de Tolosa. Córdoba wordt heroverd in 1236. De Moorse Nasridendynastie die dan nog in delen van Andalusië aan de macht is compenseert het verlies met de bouw van prachtige bouwwerken, zoals het Alhambra in Granada, die begint in 1238. Zij weten daar nog ruim twee eeuwen stand te houden.

Als Castilië en Aragon in 1479 verenigd worden door het huwelijk van de Reyes Católicos, Ferdinand van Aragón en Isabella van Castilië, is het laatste uur geslagen voor de Moren in Spanje. In 1492 wordt de laatste Moorse vesting, het Koninkrijk Granada, met de hoofdstad Granada, veroverd en komt een einde aan bijna acht eeuwen Moorse overheersing. Meteen na de Reconquista starten gouden eeuwen voor Andalusië. Christoffel Columbus ontdekt eveneens in 1492 Amerika en Andalusië dient als springplank naar de Nieuwe Wereld. De meeste rijkdommen komen terecht in hoofdstad Sevilla, die steenrijk wordt.

Cultuur in Andalusië

Veel clichés over Spanje, zoals bijvoorbeeld de flamenco en het stierenvechten, vinden hun oorsprong in Andalusië.

Flamenco jurk Andalusië Zo is de regio de bakermat van de flamencomuziek. Hier werd zigeunermuziek vermengd met Indiase, christelijke, Joodse en Moorse invloeden.

Ook het stierenvechten vindt hier zijn oorsprong. Hoewel deze culturele traditie steeds meer onder vuur ligt, blijven de corridas populair in Andalusië. Beroemde arena’s staan in Sevilla (Maestranza-arena), Ronda en Córdoba.

Andalusië is ook het land van de sherry afkomstig uit Jerez de la Frontera.

Meer lezen?

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

sagrada familia camp nou tapas flamencoTickets voor alle belangrijk bezienswaardigheden in Spanje!

Ga je op stedentrip naar Barcelona of wil je tijdens je vakantie in Andalusië ook een bezoek brengen aan het Alhambra? Zorg er dan voor dat je je entreekaarten van tevoren bestelt. Met ESPANJE! kan dat heel makkelijk online, snel en betrouwbaar.

The post Andalusië appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
La otra Andalucía: verde y agreste https://www.espanje.nl/la-otra-andalucia-verde-y-agreste/ Tue, 16 May 2017 09:34:49 +0000 http://www.espanje.nl/?p=1897 Oefen je Spaans met deze samenvatting over het groene en ruige Andalusië.

The post La otra Andalucía: verde y agreste appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Si hablamos de Andalucía enseguida pensamos en las estupendas y cálidas playas y en la maravillosa herencia árabe en ciudades como Granada, Sevilla y Córdoba. Es un secreto bien guardado que esta región del sur de España sea intensamente verde y que aquí podamos encontrar la mayor colonia de buitres leonados así como la zona más húmeda de toda la península Ibérica.

Es domingo a las 11 de la mañana en la Plaza de la Constitución de Montejaque. Somos los únicos extranjeros. Disfrutamos de la pacífica tranquilidad de este pueblo montañés de Ronda. El pueblo no tiene atracciones turísticas si bien es un buen paradero para realizar excursiones a pie por los bonitos alrededores. Desde la plaza se ve una montaña a que se puede llegar en 10 minutos a través del barrio Nazarí. Desde ese estupendo lugar vemos las agrestes montañas de la Sierra de Grazalema.

Ambiente sueco

Tres de los senderos más bonitos de esta región se encuentran al largo de la ruta en coche igualmente hermosa de Grazalema hacia Zahara de la Sierra. La ruta pasa por uno de los numerosos embalses creados para encauzar el agua de las montañas. Desde el coche disfrutamos de unas vistas fantásticas de las verdes colinas al otro lado. A veces pareces encontrarte en Suecia y en un instante después te topas con paisajes escoceses. ¿Estamos en Andalucía? Parece que no sea así, ya que la costa y la agitación de las populares ciudades moras parecen estar a miles de años luz de aquí.

La mayor colonia de buitres

La ruta finaliza en el precioso pueblo Zahara de la Sierra que está situado en la cumbre de una colina justo debajo de un castillo moro del siglo octavo. Desde muchos lugares en este elevado pueblo tenemos unas vistas fantásticas del embalse. Tomándonos un vino bajo los naranjos en la plaza del pueblo vemos diez buitres volando por encima de nuestras cabezas. La Sierra de Grazalema es el lugar favorito del buitre leonado debido a las especiales corrientes de aire caliente. Por lo tanto aquí se encuentra la mayor colonia de estos aves de presa de toda Europa. ¿Quieres verlos en la naturaleza? Entonces te paras unos kilómetros antes en el letrero Sentido de la Garganta Verde. Esta ruta es, sin duda alguna, una de las más espectaculares que puedas realizar en la zona. La ruta empieza de manera sosegada por un prado con ovejas. Si bien al final siguen una serie de momentos trepando, para ello es imprescindible llevar suelas con relieve. Los buitres leonados junto con las verdes rocas forman la atracción principal. Con sus majestuosas alas abiertas están colgados en el cielo, es ésta una vista impresionante.

banner abonnement espanje

Dit is een Spaanse bewerking van een Nederlands artikel dat eerder in ESPANJE! verscheen. Het originele, veel uitgebreidere, artikel lees je hier.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más nummer 2, jaargang 2013) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Jos Schuring.

The post La otra Andalucía: verde y agreste appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>