Auto rijdt langs de Spaanse kust op Fuerteventura

Het is natuurlijk verleidelijk met dit mooie weer: lekker met je slippers in de auto, op naar je vakantieadresje in Spanje. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, is het niet verstandig om met slippers aan auto te rijden. Want niet alleen is het heel gevaarlijk, ook kun je er een behoorlijke boete voor krijgen in Spanje! En heb je er wel eens over nagedacht wat de gevolgen kunnen zijn voor je autoverzekering? Lees hier hoe het zit, in Nederland en Spanje.

Slippers vergroten risico op ongeluk

Met mooi weer trekken we graag onze zomerse schoenen uit de kast. Maar of het nu gaat om de bekende Havaianas of een paar merkloos paar teenslippers: je kunt er beter niet mee achter het stuur kruipen. De cijfers liegen er niet om. Uit een onderzoek van het Britse Uswitch blijkt dat 20% van de ondervraagde automobilisten wel eens een ongeluk, of bijna een ongeluk heeft gehad door het autorijden met slippers. De redenen van de (bijna-)ongelukken waren vooral: te snel versnellen en te hard remmen. In sommige gevallen was het zelfs nodig om de auto langs de kant van de weg stil te zetten, omdat het rijden met slippers problemen veroorzaakte.

Blote voeten ook niet handig

Misschien denk je nu: dan doe ik mijn schoenen toch gewoon uit? Een begrijpelijke gedachte die veel mensen waarschijnlijk wel met je delen. Autorijden op blote voeten is inderdaad iets beter dan het dragen van slippers. Toch brengt dit ook risico’s met zich mee. Doordat het gevoel dat je hebt met je voet op de pedalen anders is dan bij schoenen, kan het moeilijk zijn om in te schatten hoe hard je het pedaal in moet drukken. Hierdoor rem je vaak te hard, waardoor je te snel stil komt te staan.

Wetgeving slippers in Nederland

Hoewel duidelijk mag zijn dat autorijden met slippers of blote voeten niet handig is, is er in Nederland geen wet die dit verbiedt. Althans, het wordt niet letterlijk benoemd. Wel is de volgende zin opgenomen in de Wegenverkeerswet:

“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd”.

Deze wettelijke bepaling is officieel niet voldoende om een in slippers gehulde bestuurder te kunnen bekeuren. Als de wetgever het rijden met slippers wil verbieden, moet hier namelijk een specifieke wettelijke bepaling voor komen. Dit is in het buitenland wel anders.

Zo zit het in Spanje

Ga je op vakantie naar Spanje deze zomer? Zorg dan zeker dat je goede schoenen aan hebt in de auto. In Spanje zijn de regels voor autorijden met slippers namelijk veel strenger dan in Nederland. Word je op de Spaanse autowegen betrapt op het rijden met slippers? Dan kan je een forse boete krijgen. Dit geldt overigens ook voor Frankrijk, dus let daar op als je er doorheen rijdt!

Slippers en je autoverzekering

Er is in de Nederlandse wet dus niets vastgelegd over autorijden met slippers of op blote voeten. Maar wat nu als je als een ongeluk veroorzaakt op je slippers? Ben je met je autoverzekering dan wel goed verzekerd? Op internet zijn hierover verschillende verhalen te vinden. We hebben het even voor je uitgezocht.

In de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars staat niets over het rijden met slippers. In principe ben je dus verzekerd. Wel wordt er in de polisvoorwaarden gewezen op het feit dat de bestuurder zich niet zó mag gedragen op de weg dat er gevaar kan ontstaan. Een belangrijke term hierbij is ‘grove schuld’, wat betekent dat je bewust gevaarlijke situaties opzoekt.

Je kunt dus niet letterlijk aansprakelijk worden gesteld (of een boete krijgen) voor het feit dat je slippers draagt achter het stuur. Wel kunnen de slippers ervoor zorgen dat je in een gevaarlijke situatie belandt. Zo zou je bijvoorbeeld een aanrijding kunnen veroorzaken doordat je niet op tijd kunt remmen. Of dit valt onder ‘grove schuld’ of niet, valt te betwisten. Ons advies? Zorg dat je geen risico loopt en wissel je slippers even om voor gewone schoenen voordat je wegrijdt. Wel zo veilig!