Welke nieuwe boeken die vertaald zijn uit het Spaans of gaan over Spanje zijn de moeite waard om mee te nemen in je koffer of om gewoon lekker in de tuin te lezen tijdens je vrije dagen?

Thrillers voor de vakantie

Vakantiethrillers noemt Linda van Rijn ze zelf. De afgelopen jaren verschijnen er jaarlijks minstens twee van haar hand. Makkelijk leesbare romans die spelen in een vakantieachtige setting. Voor deze coronatijd zitten daar bestemmingen als Zoutelande en Texel bij, maar ook Ibiza en de Costa Brava zijn aan de beurt. In Ibiza Club staat het leven centraal van Rosa van Leeuwen, beter bekend als dj RedLion, die optreedt in de grote clubs van Ibiza. Casa Ibiza gaat over Anna van Kee, die in het huis van haar overleden ouders op Ibiza stuit op geheimen over haar overleden zusje. Irene van Hout is in Costa Brava op campingvakantie met haar kinderen als ze een man ontmoet… Niemendalletjes die je een paar uur meenemen naar Spanje.

Linda van Rijn, Uitgeverij Marmer, Ibiza Club €15, Casa Ibiza €6, Costa Brava €15

Op zoek naar Spanje

De Vlaamse antropologe en hispaniste Christiane Stallaert stelt in dit prettig leesbare boek dat de Spaanse natiestaat in crisis is. Dat legt ze uit aan de hand van de Spaanse geschiedenis die ze als geen ander heeft bestudeerd en die ze met haar antropologische achtergrond duidt. Ze laat bijvoorbeeld zien dat het beeld van de convivencia, het in harmonie samenleven van christenen, moren en joden in de Middeleeuwen, vaak nogal geïdealiseerd is. De hoofdstukken over Baskenland, Catalonië en Andalusië zijn boeiend, maar vragen extra concentratie; wie is nou wie en wat is zijn mening, en welke partijen werden opgericht en volgden elkaar op? Ze schrijft verder uitgebreid over de (aanloop naar de) burgeroorlog, het democratiseringsproces na Franco, en de situatie nu met gepolariseerde regio’s en polarisatie in het politieke centrale bestel. Mooie intermezzo’s zijn de persoonlijke verhalen over de familie van haar man uit Extremadura waarin zoveel geschiedenis en verdriet samenkomen. Iedereen die Spanje goed wil begrijpen zou Het verdriet van Spanje moeten lezen.  In het nummer van ESPANJE! dat nu in de winkel ligt vertelt Stallaert meer over dit boek en over haar onderzoek in Spanje en betoogt ze dat we in Nederland en België meer zouden moeten leren over de geschiedenis van Spanje om onszelf beter te begrijpen. Je kunt dat nummer hier bestellen.

Christiane Stallaert, Uitgeverij Vrijdag, Het verdriet van Spanje, €24,95

Pit, Picasso en Johan

Een ontmoeting met Picasso en Dora Maar, gevechten in de loopgraven, diepe gesprekken met Jef Last – een goede vriend van André Gide – het kan allemaal in de fictieve wereld van Patrick Bassant. Bassant werkt als ambtenaar bij de GGZ in Geest, maar kroop de afgelopen jaren in zijn vrije tijd in de huid van Pit, het fictieve personage dat al deze avonturen meemaakte. De hoofdrol is echter weggelegd voor de grote Nederlandse hispanist Johan Brouwer, die Pit ‘ontmoet’. Deze kleurrijke intellectueel en voormalige crimineel waarschuwde in de jaren 30 in Nederlandse kranten en tijdschriften voor de gevolgen van de Spaanse Burgeroorlog. De vlinder in de inktpot is daarmee een ambitieuze en zeer goed gedocumenteerde literaire ode aan de meest fascinerende Spanjekenner die Nederland ooit gekend heeft.

Patrick Bassant, Uitgeverij Wereldbibliotheek, De vlinder in de inktpot, €25

Bestseller

‘De literaire knaller van het jaar.’ ‘Dit boek zal overal voor gesprekken zorgen en bejubeld worden. Dit belooft de roman van het jaar te worden.’ ‘Een krachtig literair debuut dat het menselijke aspect van geweld en armoede belicht.’ Critici buitelen over elkaar heen met hun loftuitingen aan Nacht in Caracas, een enorme bestseller in Spanje. Karin Sainz Borgo beschrijft hoe haar vaderland Venezuela ineenstort. Adelaida Falcón komt na de dood van haar moeder helemaal alleen te staan en moet zich verweren tegen demonstranten die haar huis willen bezetten. Het is het begin van een gevecht om te overleven in een land in vrije val, waar geweld en anarchie de boventoon voeren en burgers tegen elkaar worden opgezet. Sainz Borgo laat zien hoe snel sociale omstandigheden kunnen veranderen, overal, op ieder moment, en je werkelijkheid compleet anders kan zijn dan voorheen.

Karina Sainz Borgo, Meulenhoff, Nacht in Caracas, €19,99

Culinaire anekdotes uit voetballand

Van Gaal, Cruijff, de De Boertjes, Zenden. Ze kwamen als liefhebbers van de Hollandse pot naar Barcelona maar leerden daar pas écht wat lekker eten is. Daarom staat Van Johan tot Frenkie, het nieuwe boek van journalist, schrijver en Spanjekenner Edwin Winkels, niet alleen vol voetbalverhalen maar ook vol heerlijke anekdotes over de rijke Spaanse eetcultuur. Edwin Winkels interviewt vele voetballers en trainers over hun leven en eetgewoonten in Barcelona. Ook de chef-koks en gastheren van de Nederlandse sporters dissen verhalen op, in prachtige hoofdstukjes met titels als Zee-egels en Eikeltjesham. In de ESPANJE! die nu in de winkel ligt lees je een smakelijke voorpublicatie uit het boek.

Edwin Winkels, Uitgeverij Brandt, Van Johan tot Frenkie, €20

Deze recensies zijn afkomstig uit ESPANJE! nummer 2 en 3  2020. Nog meer boeken vind je in ons nieuwe magazine! Daar zie je ook hoe je een van bovenstaande boeken kunt winnen.