vrouw met mondkapje in spanje, barcelonaDit bericht werd geplaatst op 24 augustus 2020 – Vanaf dinsdag 25 augustus 00.00 uur geldt voor heel Spanje het reisadvies oranje. Code oranje wil zeggen dat de Nederlandse overheid niet-noodzakelijk reizen naar deze gebieden afraadt en twee weken quarantaine adviseert als je terugkomt.

Raadpleeg voor de exacte informatie altijd de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is een reisadvies van de Nederlandse overheid en geldt dus niet als je Nederlander of Vlaming bent en in Spanje woont. Hier vind je meer informatie van de Spaanse overheid over reizen in Spanje.

Hoe komt een negatief reisadvies tot stand?

Een negatief reisadvies wordt altijd afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken, die eindverantwoordelijke is, op basis van advies van het RIVM. Ook VWS kijkt naar de situatie. Maar hiervoor wordt natuurlijk overlegd met instanties en ambassades ter plekke. Ambassadeur Jan Versteeg spraken wij over de totstandkoming van het reisadvies en hij geeft aan dat het reproductiegetal één van de factoren is die een rol spelen. Er wordt gekeken naar het aantal coronabesmettingen, de ontwikkeling van nieuwe clusters en de verwachtingen voor de komende weken. Op basis daarvan wordt een advies afgegeven. Volgens de ANVR zijn er ook toeristen uit Spanje teruggekomen die bij thuiskomst besmet bleken te zijn.

Ambassadeur Versteeg geeft ook aan dat hij geen informatie heeft over het einde van het negatief reisadvies, maar stelt dat er na een tijdje kan worden besloten om toch een ander advies af te geven, zoals al eerder voor bepaalde gebieden gebeurde. Versteeg vindt het, net als wij ‘heel naar dat Spanje in deze situatie verzeild is geraakt’. 

 Lees hier de uitleg van Buitenlandse Zaken, het RIVM en de ambassade in Madrid over code oranje voor Spanje.

Lees ook de dagelijkse Spanje corona-update van ESPANJE!

Advertentie