vrouw met mondkapje in spanje, barcelona

Volgens de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag 24 augustus aan hen laten weten dat vanaf dinsdag 25 augustus 00.00 uur heel Spanje reisadvies oranje krijgt. Het reisadvies is nog niet aangepast op de officiële website van de Nederlandse overheid.

De Nederlandse overheid had per 10 en 16 augustus het reisadvies voor Spanje ook al aangepast. In verschillende gebieden (waaronder Barcelona) geldt vanaf 10 augustus code oranje, vanaf 00.00 uur in de nacht van 15 op 16 augustus geldt dat ook nog voor o.a. Ibiza, Mallorca en Madrid. Vanaf morgen komt daar dus de rest van het land bij, wellicht met uitzondering van enkele Canarische Eilanden.

Code oranje wil zeggen dat de Nederlandse overheid niet-noodzakelijk reizen naar deze gebieden afraadt en twee weken quarantaine adviseert als je terugkomt.

Raadpleeg voor de exacte informatie altijd de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is een reisadvies van de Nederlandse overheid en geldt dus niet als je Nederlander of Vlaming bent en in Spanje woont. Hier vind je meer informatie van de Spaanse overheid over reizen in Spanje.

Hoe komt een negatief reisadvies tot stand?

Een negatief reisadvies wordt altijd afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken, die eindverantwoordelijke is, op basis van advies van het RIVM. Ook VWS kijkt naar de situatie. Maar hiervoor wordt natuurlijk overlegd met instanties en ambassades ter plekke. Ambassadeur Jan Versteeg spraken wij over de totstandkoming van het reisadvies en hij geeft aan dat het reproductiegetal één van de factoren is die een rol spelen. Er wordt gekeken naar het aantal coronabesmettingen, de ontwikkeling van nieuwe clusters en de verwachtingen voor de komende weken. Op basis daarvan wordt een advies afgegeven. Volgens de ANVR zijn er ook toeristen uit Spanje teruggekomen die bij thuiskomst besmet bleken te zijn.

Ambassadeur Versteeg geeft ook aan dat hij geen informatie heeft over het einde van het negatief reisadvies, maar stelt dat er na een tijdje kan worden besloten om toch een ander advies af te geven, zoals al eerder voor bepaalde gebieden gebeurde. Versteeg vindt het, net als wij ‘heel naar dat Spanje in deze situatie verzeild is geraakt’.

In Spanje is het aantal besmettingen net als in Nederland stijgende. Echter, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal doden is geenszins te vergelijken met de aantallen in maart en april. Ook is er in Spanje zelf geen sprake van een lockdown en kunnen Spanjaarden zich vrij door het land bewegen, evenals Nederlanders en Belgen die er wonen. Een groot deel van de Spanjaarden geniet op dit moment van vakantie in eigen land. 

Mis je Spanje? Lees dan voor nog geen twee tientjes een jaar lang het heerlijke reis- en cultuurmagazine ESPANJE! en doe vast volop inspiratie op voor 2021.