Ernestina van de Noort, oprichter en artistiek leider van de Flamenco Biënnale, heeft van de nood een deugd gemaakt. Nu Spaanse artiesten niet naar Nederland kunnen komen en er geen publiek in de zalen mag, heeft ze besloten live te streamen vanuit Madrid en Sevilla. Niet zomaar vanuit een zaaltje, nee vanuit het befaamde Madrileense Café Berlin en vanuit La Aceitera van Rocío Molina, een oude olijfboerderij even buiten Sevilla. Echt een win-winsituatie. Wij kunnen nu gewoon vanaf onze luie bank even meereizen met Ernestina naar Spanje om daar gratis of tegen een vrijwillige bijdrage (semi-)live de optredens bij te wonen. In de nieuwste ESPANJE! vertelt Ernestina over de totstandkoming van deze 8e editie van de Flamenco Biënnale in coronatijd.  Hieronder vast een kleine teaser die Rocío Molina opnam in haar olijfboerderij en het programma en de links om deel te nemen. 

Het festival is nu in twee delen gesplitst. Het eerst deel komt  tussen 29 januari en 7 februari dus uit Spanje. In november volgt het tweede deel, live op de Nederlandse podia. La Aceitera van Rocío Molina wordt het trefpunt van de flamencovoorhoede tussen 31 januari en 5 februari met artiesten als dansmakers Ana Morales en haar musici met een extract uit haar show On the Tight Rope. Vanesa Aibar en de in NL woonachtige Spaanse percussionist Enric Monfort met een glimp van hun nieuwe werk La Reina de los Metales. En last but not least de ‘oproerkraaier van de flamenco’ Andrés Marín danst in situ La Sexta Hora (Sext) uit la Vigilía Perfecta (Het perfecte Waken), zijn nieuwste werk waarin hij de gebedstonden uit de katholieke liturgie verbeeldt.

Daarnaast staat in de planning: de director’s cut van de documentaire Cante Bueno Duele| Goede zang doet pijn die festivaldirecteur Ernestina van de Noort en cameraman Martijn van Beenen voor de NTR maakten in 2011. Ook staat de film J: Beyond Flamenco (2016) van de beroemde regisseur Carlos Saura op het programma. Dit alles wordt aangevuld met interviews, artists talks, kijkjes achter de schermen – gedurende de twee online festivalweekends – 29/30/31 januari en 5/6/7 februari- als stream aangeboden. Hieronder zie je het hele programma.

STREAMS VANUIT MADRID | 29/01 – 31/01

• Vrijdag 29 januari 19.30 uur: Vrijdag filmavond. Aftrap met de documentaire El Cante Bueno Duele| Goede zang doet pijn. Martijn van Beenen/Ernestina van de Noort. Director’s cut. Met bonus scènes. Link naar event

• Zaterdag 30 januari 16.30 uur: live vanuit Cafe Berlin in Madrid: Pablo Martín Caminero Trio, live jazz flamenco. Link naar event.

• Zondag 31 januari 19.30 uur: live vanuit Cafe Berlin: Daniel Garcia Diego Trio, live jazz flamenco. Link naar event 

STREAMS VANUIT SEVILLA | 05/02 – 07/02

• Vrijdag 5 februari 19.30 uur: Vrijdag filmavond. Voorprogramma: J: Beyond flamenco – Carlos Saura (90m). Met voorfilm: TraslaSierra |Raquel Kurpershoek (15m).l

• Zaterdag 6 februari 20.15 uur: El Aire Mueve. Danseres/Choreograaf Rocío Molina brengt vanuit haar studio La Aceitera even buiten Sevilla. met drie gitaristen een speciaal voor de biënnale gemaakte korte nieuwe creatie. Wereldpremière. Link naar event

Zondag 7 februari 20.15 uur: Diverse spraakmakende hedendaagse flamencodansmakers die in november 2021 live in NL te zien zullen zijn, tonen vanuit La Aceitera (fragmenten van) hun nieuwste producties. Met o.at Compañía Ana Morales, Vanesa Aibar & Enric Monfort (percussie), En de’ oproerkraaier van de flamenco’ (Volkskrant) Andrés Marín die met veelbelovend flamencozanger Cristián de Moret en saxofonist Alfonso Padilla het deel La Sexta Hora (SEXT) uit zijn nieuwste werk La Vigilia Perfecta toont. Blijf op de hoogte door je hier te registreren.

FLAMENCO BIËNNALE 2021 PART 2 LIVE in 12 steden: 7- 28 november 2021

Van 7 t/m 28 november 2021 hoopt het tweejaarlijks festival het publiek in diverse steden in Nederland en België weer live te mogen (be)roeren. Het presenteert dan zoals altijd radicale en iconische (dans) grote sterren en nieuwe jonge talenten en frisse muzikale geesten die met verve het genre vernieuwen in verrassende choreografische allianties, de mooiste muzikale kruisbestuivingen en dwarsverbanden. In het najaar 2021 en begin 2022 hopelijk in 12 steden in Nederland, België en Slovenië dansmakers als Israel Galván, Rocío Molina, Ana Morales, Vanesa Aibar Sara Cano Manuel Liñán en de speciale coproductie met de Cello Biënnale La Lyra del Mar met Giovanni Sollima, Stelios Petrakis, Alfredo Lagos het Ragazze Quartet. In samenwerking met November Music komt er ook een tweede eigen creatie: Flamenco Criollo een muzikale reis van de Maghreb naar Andalucía, Cuba en terug, onder leiding van de Cubaanse pianist/componist Aruán Ortíz.