camping Isábena Aragon
Nederlanders houden van kamperen, en jij als lezer houdt van Spanje, vermoeden we zo. Hoog tijd dus voor een artikel over kamperen in Spanje. In welke autonome regio’s kun je goed je tent of caravan opzetten? Waar heb je het beste kampeerweer? En zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet en kunt houden als je gaat kamperen in Spanje?

Buurland Frankrijk mag als kampeerland dan wat populairder zijn dan Spanje, toch kun je bij de zuiderburen ook fantastisch kamperen. Bovendien is de mooi-weer-garantie er wat groter (als je iets níet wilt, is het worden weg geregend in je tentje!) Op deze pagina zetten we de leukste plekken om te kamperen uiteen en tippen we in welke seizoenen je goed kunt kamperen, en in welke omgeving. Op deze site van Europcampings kun je kiezen uit ruim 500 campings in Spanje en ook meteen boeken.

Lees ook: met de auto naar Spanje

Catalonië

Catalonië is als kampeerbestemming in Spanje met stip favoriet. Goed te bereiken met de auto vanuit Nederland, volop campings en daguitjes naar Barcelona en het strand in de directe omgeving. De regio biedt voor iedere kampeerder wat wils: van grote familiecampings met entertainmentprogramma direct aan het strand tot kleine, intieme campings in de bergen. Over het algemeen raden we de periode tussen april/mei en september/oktober aan om te kamperen in Catalonië, omdat het dan lekker weer is. Maar voor avonturiers die niet terugdeinzen voor een beetje kou, zijn er ook campings waar je in de winter je tentje kan uitgooien.

De regio Catalonië bestaat uit vier provincies: Girona, Lérida, Barcelona, Tarragona. Girona – grenzend aan Frankrijk – en Tarragona – grenzend aan de regio Valencia – zijn onder Nederlanders de populairste kampeerbestemmingen. Dat heeft vooral te maken met het grote aanbod aan campings hier, de ligging aan de Middellandse Zee en de nabijheid van de Pyreneeën.

Plannen voor een kampeervakantie in Tarragona? In dit artikel tippen we de leukste campings in die Catalaanse provincie. 

Voor wie het strand niet per se een must is, raden we Lérida (Lleida, in het Catalaans) aan. De provincie grenst in het noorden aan Andorra en Frankrijk en in het westen aan de regio Aragón. Volop prachtige natuur en ook prima te bereiken vanuit Nederland. Bedenk wel dat het hier ’s avonds en in de winter flink kan afkoelen. Hetzelfde geldt overigens voor het binnenland van Girona.

Aragón

De regio Aragón is, net als Catalonië, goed te bereiken vanuit Nederland. In het Noorden grenst de regio aan Frankrijk. Spaanse buurregio’s zijn Catalonië, Valencia, Castilië-La Mancha, Castilië en Leon, La Rioja en Navarra. Genoeg te ontdekken dus! Ook zeker doen tijdens een kampeervakantie in Aragón: een bezoek aan de verrassend leuke hoofdstad Zaragoza. Kamperen in Aragón? Eerder tipten we de leukste campings van de regio in dit artikel.

Wil je eropuit met een camper maar heb je er niet een? Boek dan hier vast je camper of caravan bij Camptoo of plaats je advertentie om je eigen kampeerauto of caravan te delen met anderen.

Cantabrië

Een van de meest ondergewaardeerde Spaanse regio’s is Cantabrië. De regio in het groene Noorden van het land heeft eigenlijk alles om van je (zomer)vakantie een succes te maken: mooie stranden, fantastische natuur, lekker eten en – ook wel eens fijn – nog niet overspoeld door toeristen. Kamperen in Cantabrië kan uitstekend. Daarover schreven we de reportage Kamperen in Cantabrië, die in 2016 werd gepubliceerd in het magazine.

Asturië

Qua klimaat en natuur is Asturië te vergelijken met buurregio Cantabrië: véél groen, mooie stranden en ’s zomers over het algemeen goed weer (al zeggen de Cantabriërs dat het bij hen natuurlijk véél beter is). Vanuit Utrecht is de afstand naar Asturië ruim 1.600 kilometer, dus met de auto ben je wel twee of drie dagen onderweg. Er gaan geen directe vluchten tussen Nederland en hoofdstad Oviedo, maar vliegen op Bilbao (Baskenland) of A Coruña (Galicië) kan wel.

Galicië

Nog een stukje verder naar het Westen ligt het heerlijke Galicië, waar goed eten, fijne stranden en mooie natuur nooit ver weg zijn. Actieve kampeerders komen hier aan hun trekken, want in de groene regio kan volop worden gewandeld, gefietst en gesurfd. In het Zuiden grenst Galicië aan Portugal, dus een uitstapje naar het buurland is zo geregeld. Leuke steden om te bezoeken zijn La Coruña, Santiago de Compostela en Ourense.

Kamperen in Galicië raden we met name aan in het hoogseizoen (juni, juli en augustus), want dit is een van de natste regio’s van Spanje. Door het zeeklimaat is het hier in de zomer frisser dan in de rest van het land, maar in het binnenland kan het toch behoorlijk warm worden. Aan de kust valt over het algemeen wat meer regen dan in het binnenland.

Baskenland

Spaans Baskenland is ’s zomers een waar kampeerwalhalla. Veel Nederlanders rijden vanuit Zuid-Frankrijk met de auto door naar het aangrenzende Spanje, waar plaatsen als San Sebastian, Zarautz en Bilbao populaire bestemmingen zijn. Pais Vasco heeft een schitterende kust, prachtige steden, goed eten én volop mooie campings. De Baskische zomers bieden prima kampeerweer: niet te koud en niet te warm. Het regent er vaker dan in regio’s aan de Oost- of Zuid-kust van Spanje, maar een gezellig regenbuitje op het tentzeil schrikt een beetje kampeerder niet af.

Zoek je nog een leuke camping in Baskenland? Deze campings kunnen wij van harte aanbevelen.

De regio’s aan de Mar Cantábrico (de Cantabrische Zee) – Cantabrië, Asturië, Baskenland en Galicië – zijn niet alleen fantastische kampeerbestemmingen, maar ook geweldig voor wie wil (leren) surfen. Surfen en kamperen in Spanje combineren? Kan gewoon! In dit artikel lees je waar in Spanje je de beste golven vindt.  

Heb jij leuke ervaringen met kamperen in Spanje die je met ons zou willen delen? We zijn erg benieuwd op welke Spaanse campings onze lezers hebben gestaan! Laat het weten in een mailtje naar espanje.nl@gmail.com o.v.v. Kamperen in Spanje.