Moorse architectuur Mezquita

De Mezquita in Córdoba is de eerste grote Spaanse highlight die de deuren weer opent voor publiek. Vanaf maandag 25 mei is dit fantastische bouwwerk weer te bezoeken. Er mogen minder mensen naar binnen dan voorheen en mét hygiënemaatregelen. Het openen van musea en culturele instellingen is vanaf fase 2 weer – beperkt – geoorloofd in Spanje. Naar verwachting komt een deel van het land, waaronder ook de provincie Córdoba, op 25 mei in fase 2. 

In het prachtige Córdoba trok de Mezquita tot voor kort jaarlijks een kleine 2 miljoen toeristen te trekken. Geen wonder, want de geschiedenis van deze kathedraal is bijzonder. Ooit stond op de plek een Visigotische kerk, gebouwd op de fundamenten van een Romeinse tempel. Na de verovering van de Moren werd hier een moskee gebouwd en moesten de Christenen de kerk opgeven. De Mezquita was zelfs een tijd de grootste moskee van Europa. Sinds de christelijke herovering van Córdoba in 1236 is de moskee weer in gebruik als kathedraal. Tegenwoordig is de Mezquita naast kerk ook een toeristische highlight.

Nu Córdoba hoogstwaarschijnlijk in fase 2 komt, mag de moskee-kathedraal weer open. Er mogen maximaal 3.500 bezoekers per dag naar binnen: 250 per halfuur. Op dit moment is het gebedshuis al in gebruik: dagelijks vindt er een mis plaats.

Lees ook ons artikel over Córdoba