Reina Sofia museum

Het Reina Sofia Museum in Madrid maakt deel uit van de Triángulo del Arte of Triángulo de Oro oftewel de de Kunstdriehoek of Gouden Driehoek. Deze bestaat naast het Museo Reina Sofia uit het Museo del Prado en het Museo Thyssen-Bornemisza. Samen vormen deze musea het hoogtepunt van Madrid. Het Museo Reina Sofia is een modern museum waar bekende kunstwerken te vinden zijn, onder andere van de Pablo Picasso, Joan Miró en Salvador Dalí.

Hoogtepunten

Het museum telt vele kunstwerken, vooral gewijd aan de Spaanse kunst. In 1992 werd besloten dat in het Reina Sofia alleen werken van na het geboortejaar van Pablo Picasso (1881) zouden komen te hangen, terwijl de werken van voor die tijd werden ondergebracht in het Prado-museum. In die zin vormen de beide musea dus echt een aanvulling op elkaar. Het aantal werken is zo groot, dat je niet alles in één dag kunt bezichtigen.

Een van de belangrijkste werken is om het bekende schilderij Guernica van Picasso. Het schilderij toont het bombardement op de Baskische stad Guernica in 1937 tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het schilderij wordt als internationaal anti-oorlogssymbool beschouwd. Een andere klassieker van Picasso in het Reina Sofia is Mujer en Azul (Vrouw in het Blauw).

Ook zijn er prachtige schilderijen van Salvador Dalí te bezichtigen zoals, Muchacha en la ventana (Meisje aan het raam) en Paisaje de Cadaques waarin Dalí zijn geboortestreek heeft geschilderd. Een ander populair werk in het museum is Pintura (Hombre con Pipa) (Schilderij – Man met Pijp) van Joan Miró.

Naast deze grote Spaanse namen zijn er nog veel meer bekende kunstenaars in museum te vinden, waaronder Robert Delaunay, Juan Gris, José Gutiérrez Solana en Eduardo Chillida.

Lees ook: Het Guggenheim museum in Bilbao

Het gebouw

Reina Sofia museum moderne aanbouw

In de 18e eeuw werd een deel van het gebouw waar het Reina Sofia Museum in is gevestigd, gebouwd als ziekenhuis, in opdracht van koning Karel III. Het ziekenhuis was ontworpen door de architect José de Hermosilla die later werd opgevolgd door architect Francisco Sabatini. In 1965 werd het ziekenhuis gesloten. In 1986 opende het Centro de Arte Reina Sofia hier. Twee jaar later werd het centrum tot nationaal museum verklaard. Het Museo Reina Sofia is vernoemd naar de voormalige Spaanse koningin Sofia. Zij was koningin op het moment dat het kunstcentrum werd geopend. Om het gebouw moderner te maken werden er glazen liften ingebouwd en in 2001 werden plannen gemaakt om het gebouw verder uit te breiden. De Franse architect Jean Nouvel kreeg de opdracht om de uitbreiding van het gebouw te ontwerpen. Dit nieuwe deel was in 2005 klaar. In totaal heeft de uitbreiding 92 miljoen euro gekost.

Het museum staat vlakbij het treinstation Atocha en op loopafstand van Museo del Prado en het Museo Thyssen-Bornemisza.

Praktische informatie

Openingstijden

Op dinsdag is het museum gesloten.

Van maandag tot zaterdag is het museum open van 10.00 tot 21.00 uur.

Zondag is het museum van 10.00 tot 19.00 uur open.

Kosten

Een online kaartje kopen kost €8

Een kaartje aan in het museum kopen kost €10

Gratis

Maandag tot en met zaterdag is het museum gratis te bezoeken van 19.00 tot 21.00 uur.

Op zondag is de entree gratis van 13.30 tot 19.00 uur.

Houd er wel rekening mee dat het extra druk is tijdens gratis openingsuren en dat je vaak lang in de rij moet staan om binnen te komen.

Hoe kom je bij het Museo Reina Sofia?

Bus

De lijnen die naar het Reina museum gaan: 6, 10, 14, 19, 6, 10, 14, 19, 26, 27, 32, 34, 36, 37, 41, 45, 59, 85, 86, 102, 119, C1, C2 en E1

Metro

De lijnen die bij het Reina museum stoppen zijn: 

Lijn 1, Estación del Arte 

Lijn 3, Lavapiés station

Trein

Het treinstation Atocha is op loopafstand dus het is mogelijk om met de trein te komen.

Lees ook: 10 x zien en doen in Madrid