Polopos
Als je ooit van plan bent om in Spanje een ruïne te kopen, op te knappen en er een B&B te beginnen, dan heb je er vast ademloos naar gekeken. Polopos. Vijf Nederlandse stellen streden in de zomer om het ereburgerschap van dit leeggelopen dorp in de Andalusische Alpujarras. De missie was om het weer leven in te blazen. 29 augustus kiest het dorp de ereburger die €20.000 krijgt om zijn plannen te realiseren.

Maar eigenlijk is er al een winnaar. Wijnand en Thysa hebben met hun Pop-up Polopos kunstroute tientallen kunstenaars en honderden kunstliefhebbers naar het dorp gebracht. Maar bovenal, burgemeester Matías was verguld en heeft toegezegd ze bij de volgende edities te ondersteunen. Zullen zij de €20.000 winnen?

Lees ook: Deelnemers ‘Polopos’ organiseren kunstroute

Andere goede kanshebbers zijn John en Juani. John heeft maandenlang keihard gewerkt om de bouwval vol duivenstront om te toveren in de trots van het dorp. De half-Spaanse Juani genoot in het begin vooral met volle teugen van haar verblijf in Spanje, maar is inmiddels aan de slag gegaan bij het plaatselijke restaurant. Met hun Limburgse tongval en humor kunnen zij op veel fans rekenen. Alleen Juani’s scherpe oordeel over Elisa stuitte sommigen tegen de borst.

Elisa Rutten kwam samen met haar man, zoon en schoondochter naar Polopos vol plannen. Zij hebben inmiddels een camperplaats aan de kust, een winkel (zonder vergunning) en hebben de eerste gasten al verwelkomd. Maar hun idee over cultuur is duidelijk anders dan dat van Wijnand en Thysa. Volkszangers, worstenbroodjes en polonaise. Dat is wat zij Polopos brachten. Met haar goede kennis van het Spaans en oog voor de oudjes, zou Elisa best wel eens hoge ogen kunnen gooien onder de dorpsbewoners.

Mark en Donna lijken weinig kans te maken op de hoofdprijs. Maar ze hebben wel óns hart gestolen. Zonder enige kluservaring gingen ze onverdroten aan de slag. Ze vergaten zelfs om eerst het elektra aan te leggen alvorens te gaan stucen. Zeer leerzaam! Zelfs als je ergens niets van af weet, kom je er als je je schouders eronder zet en door blijft gaan.

En ten slotte De Akkermansjes. Kirsten en Christiaan hebben de verbouwing laten doen en zichzelf toegelegd op wijndrinken en genieten. Het een kan volgens het stel niet zonder het ander. Maar ondanks dat ze elke dag flink drinken en genieten, hebben ze niet echt aansluiting bij het dorp weten te vinden. Hoeft ook niet, want ze hebben inmiddels een aantal bedrijven uit de grond gestampt en die €20.000 lijken ze niet nodig te hebben. Wie er ook wint: Polopos heeft al gewonnen.  Het dorp is op de kaart gezet en met al die nieuwe poloperitos die aan burgemeester Matías zijn beloofd (drie van de stellen willen graag kinderen krijgen in hun nieuwe huis) moet het goed komen.

De ontknoping van Polopos wordt 29 augustus om 21.30 uur uitgezonden op RTL 4.