Eindelijk is er een datum: Spanje opent de grenzen met landen binnen de Europese Unie (Schengen-gebied) op 21 juni, eerder dus dan verwacht. Er is één uitzondering: de grens met buurland Portugal gaat pas vanaf 1 juli weer open. Dan zullen ook grenzen met andere landen buiten het Schengengebied weer geopend worden.

Het openen van de grenzen voor toerisme is belangrijk voor Spanje dat in hoge mate afhankelijk is van buitenlands toerisme. Nu het zomerseizoen voor de deur staat en landen als Italië en Griekenland vakantie weer mogelijk maken, is ook in Spanje de druk groot. Hoewel de Spaanse regering eerder aangaf dat mensen vanaf 1 juli hun vakantie kunnen boeken, zorgde het feit dat er geen officiële datum was vastgesteld voor veel onzekerheid onder mogelijke vakantiegangers in het buitenland.

Vanaf 21 juni geldt er ook geen quarantaine meer voor mensen die vanuit het buitenland naar Spanje reizen. Op dit moment moeten reizigers nog verplicht twee weken in afzondering nadat ze in Spanje arriveren.

De afbouw van de lockdown in Spanje vindt plaats in fases. Op dit moment zitten sommige gebieden nog in fase 2 en andere gebieden in fase 3. Vanaf maandag 15 juni gaan delen van het land over op het ‘nieuw normaal’. Hier is dan de afbouw van de lockdown voltooid.

Corona-proof vakantie bij B&B’s in Spanje