Mensen klappen voor zorgpersoneel in Spanje tijdens coronacrisis

De Spaanse regering heeft bekend gemaakt hoe de afbouw van de lockdown er de komende weken en maanden uit zal zien. Precieze data zijn er niet, maar we weten wel dat er sprake zal zijn van 4 fases, die niet in het hele land tegelijkertijd zullen plaatsvinden, maar per provincie of autonome regio, en die in totaal minstens 8 weken zullen duren. Op z’n vroegst is er eind juni dus pas sprake van het ‘nieuwe normaal’ in Spanje.

Een nieuwe fase kan pas in werking treden op het moment dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De voorwaarden die per fase gelden, zijn wel dezelfde in het hele land. Er zit steeds minstens twee weken tussen het begin van twee opeenvolgende fases.

Lees ook: Op vakantie naar Spanje na corona

De verschillende fasen van de afbraak van de lockdown in Spanje:

Fase 0

Dit is de fase waarin Spanje zich op dit moment bevindt, de fase van de quarantaine. Sinds 26 april mogen kinderen onder de 14 jaar onder begeleiding van één volwassene naar buiten en vanaf 2 mei mag iedereen buiten wandelen en sporten. Wellicht op bepaalde tijden, dat is op dit moment nog niet bekend. In deze fase mogen op de Balearen en op drie Canarische eilanden (La Gomera, El Hierro en La Graciosa) de winkels weer open en ondernemingen waarvoor een afspraak moet worden gemaakt. Bars en restaurants mogen open voor thuisbezorging. Sporters mogen weer trainen.

Lees ook: 10 x lockdown Spanje: alles wat je moet weten over de noodtoestand

Fase 1

Het kleinbedrijf kan openen onder strikte veiligheidsmaatregelen (sociale afstand van twee meter). Winkelcentra mogen niet open. Bars en restaurants mogen hun terrassen tot 40% van hun capaciteit openstellen (klanten mogen niet binnen) en hotels mogen weer open met uitzondering van gemeenschappelijke ruimten zoals de ontbijtzaal. Voor 65-plussers geldt een tijdslot. In deze fase worden high performance centra geopend en wordt professionele training toegestaan, maar met de voorgeschreven veiligheidsafstand. Kerken en gebedshuizen zullen worden geopend, maar voor een derde van hun capaciteit. Begrafenissen en crematies met strikte veiligheidsmaatregelen worden ook weer toegestaan.

Premier Sánchez noemde voor deze fase de datum van 11 mei voor alle provincies. Dit is dus wel onder voorbehoud. Alleen als aan alle voorwaarden wordt voldaan, breekt voor een provincie of regio fase 1 ook daadwerkelijk aan.

Fase 2

In de derde fase mogen restaurants en bars weer klanten binnenlaten, maar slechts voor een derde van hun capaciteit. Het schooljaar wordt hervat, hoewel hier wel maatregelen worden genomen. De hervatting van professionele sportcompetities wordt toegestaan en bioscopen, theaters en auditoria mogen voor een derde open, evenals musea en conferentieruimtes. Bijeenkomsten van meer dan 50 personen zijn binnen nooit toegestaan, in de buitenlucht is het maximum aantal personen 400. In deze fasen mogen kerken en gebedshuizen weer voor 50% van hun capaciteit open.

Fase 3

In deze fase mogen winkels weer 50% van het maximaal aantal toegestane klanten binnen laten, mits de social afstand van twee meter in acht wordt genomen. Daarnaast mogen in fase 3 de stranden weer open. Ook zal het tijdens deze fase weer mogelijk worden om te reizen tussen provincies.

Hoe wordt bepaald welke fase kan worden toegepast?

Dit is in eerste instantie afhankelijk van de capaciteit van het zorgsysteem, maar ook van de cijfers van epidemiologen en de efficiëntie bij het vaststellen van nieuwe uitbraken en het isoleren hiervan.