kat madrilenenHet gegeven dat de inwoners van Madrid vaak gatos (katten) genoemd worden, heeft niets te maken met het feit dat de kastenpopulatie in de Spaanse hoofdstad sinds 2014 met 45 procent (!) is toegenomen. Ook lopen de Madrilenen niet op vier poten, doen ze hun behoefte niet in het zand en laten ze doorgaans geen honderden haren achter op de bank. Vanwaar dan die vergelijking? Professor Luis Enrique Otero, verbonden aan de Universiteit van Madrid, zocht het uit.

De bijnaam heeft alles te maken met de herovering op de stad Toledo, in 1085, toen Madrid – destijds Mayrit genoemd – onder islamitische heerschappij was. De stad was omringd door een grote muur, gebouwd in opdracht van Mohammed I in 852. Toen de troepen van koning Alfons VI bij de poort van La Vega kwamen, één van de drie toegangspoorten in de muur, scheidde één soldaat zich af van de rest en klom hij met behulp van een dolk behendig en snel tegen de muur omhoog – net zoals katten dat kunnen. Eenmaal aan de andere kant liet hij de christelijke troepen binnen en verruilde hij de Moorse vlag voor een christelijk symbool.

De heldhaftige soldaat werd een nationale held, bekend onder de naam El Gato (De Kat). Als herinnering aan de overwinning besloot de soldaat zijn achternaam in El Gato te veranderen. De naam ‘kat’ werd sindsdien gebruikt voor heldhaftige personen, maar later voor alle Madrilenen van wie de ouders én grootouders ook uit de hoofdstad komen.

Nachtdieren

Doorgaans is de theorie dat Madrilenen hun bijnaam te danken hebben aan het feit dat ze echte feestbeesten zijn, die graag tot diep in de nacht op pad zijn – net als katten dus. Daar is geen universitair onderzoek naar nodig, want iedereen die Madrid ooit heeft bezocht, weet dat de Madrilenen als geen ander weten hoe je een feestje bouwt.

 

Meer lezen?

Only You boetiek hotel MadridTop 10 beste hotels in Madrid

Een stedentrip naar Madrid in de planning en op zoek naar een goed hotel? Dit is onze Top 10 Beste hotels in de Spaanse hoofdstad. Van luxe tot goedkoop en van Puerta del Sol in hartje stad tot aan het Museumkwartier: wij selecteerden de leukste en beste hotels met voor elk wat wils en in verschillende prijsklassen.

 

touristen op de fiets in madridMadrid en bicicleta

Spaanse steden als Málaga, Barcelona en La Coruña met lange boulevards langs zee, zijn heerlijk om per fiets te verkennen. Maar de drukke miljoenenstad Madrid? Ook daar is het fietstoerisme in opmars. Er zijn leuke rondleidingen en als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je zelf op pad. En wil je echt wat kilometers maken, dan rijd je de volle 65 kilometer Anillo Verde om Madrid heen.