man met mobiele telefoon in spaanse stad

Ook in tijden van corona blijft Spanje aantrekkelijk voor Nederlandse ondernemers. Sterker nog, voor sommige bedrijven is Spanje juist op dit moment interessant. De voorspellingen voor de Spaanse economie zijn dan ook gunstig: een groei van ruim 5 % voor 2021. Ambassadeur Jan Versteeg: ‘Er  ontstaan kansen nu Spanje en de EU geld vrijmaken om de economie weer op de rails te krijgen.’

Ondanks de coronacrisis zijn er in Spanje sectoren die het juist op nu goed doen en die door de steunmaatregelen een extra impuls krijgen. De komende jaren liggen er mede door inzet van het Europese herstelfonds kansen voor bijvoorbeeld leveranciers van technologie, software en andere smart solutions. Spanje behoort nog altijd tot de lagelonenlanden binnen Europa, terwijl het opleidingsniveau vrij hoog ligt en de steden talent uit de hele wereld trekken. Veel buitenlandse bedrijven maken daar gebruik van. “Terwijl de economie in Spanje behoorlijk in elkaar zakt en grote groepen het moeilijk hebben, ontstaan er ook kansen. Spanje en de EU maken veel geld vrij om de economie weer op de rails te krijgen.” aldus ambassadeur Jan Versteeg. Hij noemt vooral de sectoren vergroening en digitalisering kansrijk: “Ik zou meteen beginnen.” Luister ook naar de bevindingen van Versteeg in de BNR-podcast Zakendoen over de grens.

Forse groei verwacht in 2021

Welke sectoren doen het momenteel nog meer goed? De belangrijkste importproducten vanuit Spanje zijn levensmiddelen, dieren en machines. Als het gaat om export naar Spanje zijn fietsen, machines en chemische producten op dit moment het meest interessant. Ook de gezondheidssector biedt traditioneel  kansen in Spanje, een land dat kampt met een enorme vergrijzing. Daardoor is de behoefte aan innovatieve oplossingen voor de verzorging van ouderen groot. In 2021 wordt een gemiddelde groei voorzien van 5,5%, waarbij vooral de Balearen (+10,3%), de Canarische Eilanden (+8,1%), en de autonome gemeenschappen Valencia en Catalonië  (+5,9%) positieve uitschieters zijn, aldus de voorspellingen van BBVA Research. Meer economische data en voorspellingen vind je hier. De Europese Commissie voorspelt voor 2021 voor Spanje een groei van 5,6%  en 0,8% inflatie. De verwachte totale Europese groei komt uit op 3,8 % en voor Nederland voorspelt de ECC een groei van 1,8 % en een inflatie van 1,4%.  Hieronder zie je de voorspelde groei van het BBP per Spaanse regio.

BBP SPanje 2021

Hoe leg je contacten?

In Spanje wordt het Nederlandse bedrijfsleven bijgestaan door de economische afdeling van de Spaanse ambassade en het NBSO in Barcelona. Beide instanties kunnen je helpen bij bijvoorbeeld het uitvoeren van marktonderzoek of het opdoen van contacten. Daarnaast zijn de beurzen in Spanje nog altijd belangrijk. Hier doe je zakelijke contacten op, maar kun je ook in korte tijd zien hoe de Spaanse markt is ingericht en welke innovatie er plaatsvindt binnen bepaalde sectoren. Zakendoen in Spanje gaat niet altijd zoals wij gewend zijn. Houd rekening met lange lunches, geduld en met het feit dat lang niet iedereen Engels spreekt, zelfs niet als het gaat om ondernemers met internationale bedrijven.

Lees ook: Tips bij zakendoen in Spanje

Afspraken

Veel meer dan in Nederland is het belangrijk dat je afspraken schriftelijk vastlegt. Is dat niet gebeurd, dan is het voor de doorsnee Spanjaard ook geen definitieve afspraak. Heb je hulp nodig bij het vastleggen van je afspraken? Schakel dan een juridische partner in, zoals Welex, een bureau dat gevestigd is in Spanje en bestaat uit een team van deskundige Nederlandse advocaten en economen die kennis hebben van de lokale markt. Zij kunnen je ook wegwijs maken binnen de lokale wetgeving, die op sommige punten verschilt van de Nederlandse en Belgische wetgeving.

Meer weten over Spanje en de Spaanse cultuur? Lees dan ESPANJE! magazine. Je regelt het hier.