Van een saffraan oogstfeest in Castilla La Mancha tot het Playmobilfeest in de ommuurde drakenstad in Tarragona. Van een  festival dat je terugbrengt naar de tijd van Don Quichot tot een heel bijzondere lichtshow in de Palma kathedraal op Mallorca. Dit zijn zeven super tips voor bijzondere Spaanse herfstfeesten.

Semana Cervantina

Cervantesweek
Madrid | Alcalá de Henares

2 t/m 10 oktober 2021 – 1 t/m 9 oktober 2022 – 7 t/m 15 oktober 2021
Semana Cervantina is een tijdmachine die je terugvoert naar de Gouden Eeuw. Dit lokale festival trekt jaarlijks 200.000 bezoekers en is een eerbetoon aan Miguel de Cervantes, de schrijver van het wereldberoemde Don Quichot. De feestweek is een aaneenschakeling van culturele evenementen op het gebied van literatuur, muziek en theater. Dagelijks lopen ‘Don Quichot’ en ‘Sancho Panza’ voorop in de parade, vergezeld door muzikanten, de valkenier en een slangenbezweerder. Maar dé trekpleister van Semana Cervantina is de middeleeuwse Mercado Cervantino, de grootste ambachtsmarkt van Europa. Neem de tijd, want er staan rond de 500 kraampjes in de historische straten van Alcalá de Henares.

 

Moros y Cristianos

 

Monforte del Cid – Benidorm  – Calpe – Campello

Feesten in Spanje Moros y Cristianos is een kleurrijk festival dat vooral in Valencia, Murcia en Andalusië wordt gevierd. Elk dorpje en iedere stad viert het op een andere datum. Hier zie je een (Spaanse) lijst met de plekken waar Moros y Cristianos gevierd wordt en wanneer het gevierd wordt. Tijdens deze feesten verkleden de inwoners van het dorp zich als christenen en islamieten en lopen in optocht door de straten. Ook doen ze de gevechten na om te herdenken dat de moslims na de honderden jaren durende reconquista zijn verslagen. Het feest wordt in sommige dopen en steden al sinds de 16e eeuw gevierd, andere gemeentes zijn pas in de 20e  eeuw met deze voor toeristen zeer aantrekkelijke feestelijkheden begonnen. In Monforte del Cid zijn de parades van 5 t/m 9 december. Het is een groot spektakel waar zo’n 2.000 mensen aan meedoen. Bijzonder is dat vrouwen en mannen in deze gemeente geen verschillende rollen hebben maar allebei bijvoorbeeld vaandeldrager kunnen zijn. In Benidorm zijn de feesten in de eerste week van oktober en in Calpe halverwege oktober en in Campello van 12 t/m 15 oktober.

 

Festicam

Theater en circusfestival in de Ebro-delta
Catalonië | Amposta
5 t/m 10 oktober 2021

Gevolgd worden door een onbemande rolstoel? Trapezeartiesten die meters boven Placa Berenguer IV balanceren op een dun koord. De uitgang vinden in een open labyrint? Dit is FestiCam in een notendop. Het driedaagse internationale straattheater- en circusfestival in de Ebro Delta is vergelijkbaar met de Nederlandse Parade, uit de tijd dat de Parade nog geen Parade heette. Net zo kneuterig als toen en met dezelfde absurdistische theatershows en heel veel kunst- en vliegwerk.

Fiesta Clickania

Catalonië | Montblanc
5 t/m 10 oktober 2021

Dansende spoken, half opgevreten herten, een Romeins leger, statige farao’s, gruwelijke bosjesmannen, vechtende gladiatoren, indianen te paard en vuurspuwende draken, je kunt het zo gek niet bedenken, je komt het tegen op Fiesta Clickania, het grote Playmobil Festival in Montblanc. Maar nog leuker dan de Playmobilfeest in de Sant Francesc kerk is de Playmobil speurtocht. Dertien etalages zijn namelijk versierd met Playmobil paradijzen. En in elk van deze werelden is een Playmobilpoppetje verstopt, dat moet worden gevonden.

Fiesta de la Rosa del Azafrán

Saffraan oogstfeesten
Castilla La Mancha | Consuegra

22 t/m 24 oktober 2021

 In het hart van de uitgestrekte saffraanplantages ligt het stadje Consuegra, waar Fiesta de la Roza del Azafrán als sinds 1963 wordt gevierd. Wanneer de saffraan is geoogst, de draden gedroogd en verpakt is het tijd voor ontspanning. Drie dagen lang paraderen de inwoners van Consuegra in traditionele kostuums en brengen ze het weekend dansend, etend (paella) en drinkend door, van ‘s morgens vroeg tot diep in de nacht. Feest je mee?

Fiesta de la Luz

Mallorca – Palma de Mallorca Palma kathedraal
Fiesta de la Luz in de Palma kathedraal
11 november

De kathedraal van Palma heeft het grootste originele gotische rozetvenster ter wereld. Twee keer per jaar (op 2 februari en 11 november, dus 2/2 en 11/11) werpt de opkomende zon een afbeelding van het rozetvenster dat aan de overkant van het hoofdaltaar in de kathedraal van Palma staat, net onder een ander rozetvenster, dat de hoofdgevel siert. Hierdoor ontstaat een kleurige acht van glas en licht. Vanwege de pandemie werd de gebeurtenis de afgelopen keren gestreamd, maar hopelijk kan het nu weer live worden gezien. Je moet er wel vroeg bij zijn want het begint om 8.15 in de ochtend

Fiesta de San Martin

Sint Maarten
Asturië | Gijón
11 november

Gaan in Nederland tijdens Sint-Maarten de kinderen langs deuren om snoepjes op te halen, in Asturië vieren ze Fiesta de San Martin grootser. Ter ere van de beschermer van bedelaars en beschermheilige van soldaten, kooplieden, wevers en textielfabrikanten, begint de dag traditioneel. De mis wordt muzikaal begeleid door Asturische doedelzakken. Vervolgens wordt speltbrood geveild, dat eerder in de religieuze ceremonie is gezegend. In de late middag is er een optocht met praalwagens, wordt er gevolksdanst en traditioneel gegeten: Fabada (bonenschotel), casadiellas (vleespasteitjes) en panchón, een dessert op basis van brood, boter en suiker. Uitbuiken kan in het gras, met uitzicht op een spetterende vuurwerkshow. Ook in andere dorpen en steden van Asturië wordt dit feest gevierd.

 

Dit artikel werd geschreven door Petra Schouten en in 2019 gepubliceerd in ESPANJE! Magazine. De data zijn aangepast naar 2021. 

Verder lezen: Islamitisch Spanje in een notendop

Verder lezen: Moors Madrid