Goed nieuws voor iedereen die in Spanje woont of vaak met de auto naar Spanje gaat: vanaf 1 september hoef je daar geen tol meer te betalen op een aantal populaire snelwegen. Dit kan al snel enkele tientjes schelen per reis.

De meevaller is te danken aan de aflopende contracten met particuliere wegbeheerders. De Spaanse regering heeft deze niet verlengd en daarmee verdwijnen ook de tolpoortjes die vooral in drukke vakantietijden voor vertraging kunnen zorgen. Het gaat om grote delen van de A-7 tussen de Franse grens bij Perpignan en Alicante, ook wel de Autovía del Mediterráneo of mediterrane snelweg genoemd. Ook de AP-2 van Barcelona naar Zaragoza wordt gratis. Hierdoor zijn de belangrijkste toeristische bestemmingen, zoals de Costa Brava en Costa Dorada, zonder tol te bereiken. Op 1 januari 2020 werden ook het traject van AP-7 tussen Tarragona en Alicante en de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz al gratis omdat de contracten met particuliere beheerders waren afgelopen.

Lees ook:  De mooiste dagtrips in Noord-Spanje

Tips om tol te besparen op Spaanse snelwegen

Volgens gegevens van de ANWB betaal je nu van de Franse grens tot aan Tarragona €25, tot Barcelona ben je €20 kwijt. Op de website van de ANWB kun je zien hoeveel tol je overal in Spanje moet betalen. Je kunt overigens tol besparen door niet op drukke dagen en drukke tijden te rijden want de tolprijzen worden aangepast aan de drukte. Bezitters van elektrische auto’s krijgen bovendien een korting van 30% op de tolprijzen. Ook zijn er speciale pasjes waarmee je door de T-poortjes kunt en korting krijgt op de tarieven. Als je in Spanje woont en bij een Spaanse bank bankiert kun je dat hier regelen. Meer handige bespaartips nodig? De Spaanse krant La Vanguardia geeft hier per traject tips om minder tol te betalen op de Spaanse snelwegen.

Lees ook:  Top 10 doen in Bilbao en San Sebastián

Tolplannen voor de toekomst

De Spaanse regering en Brussel werken overigens aan een plan om in 2024 een ‘betalingsmechanisme’ in te voeren voor alle Spaanse staatswegen onder het motto ‘Quien contamina, paga’ (De vervuiler betaalt). In dit artikel in de Spaanse krant El País laat het ministerie van Transport  weten dat het vooralsnog alleen om de grote doorvoerwegen gaat en dat het plan niet wordt ingevoerd zolang de Spanjaarden nog de hardste klappen moet opvangen van de COVID-crisis.

Verder lezen? In de nieuwste editie van ESPANJE!  maar liefst 20 pagina’s tips voor een vakantie aan de Costa Blanca. En hier vind je leuke tips voor autoroutes door onbekendere delen van Spanje