Wat gebeurt er met het toerisme aankomende zomer? Een belangrijke vraag voor Spanje, dat grotendeels afhankelijk is van het buitenlands toerisme. Tot op heden was het gissen naar plannen van de regering, maar inmiddels is er iets meer duidelijkheid. Minister van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda, José Luís Ábalos, zei in een televisieinterview dat wat hem betreft toeristen weer welkom zijn op het moment dat ook Spanjaarden weer vrij in het land mogen reizen. 

Het is voor het eerst dat de Spaanse regering dit soort uitspraken doet over de toeristische sector sinds het begin van de lockdown. Het nieuws zou positief zijn voor de sector, die kampt met grote onzekerheid ten aanzien van het hoogseizoen. Minister Ábalos gaf daarbij wel aan dat het uitgangspunt vanaf heden zal zijn dat zowel het land van herkomst als de bestemming veilig moeten zijn als het gaat om het aantal coronabesmettingen. Daarnaast moeten er binnen de sector natuurlijk maatregelen worden genomen om de veiligheid en hygiëne te garanderen aan toeristen. Dat geldt zowel voor binnenlands als buitenlands toerisme. De minister deed zijn uitspraken in televisieprogramma Los Desayunos.

Toerisme weer mogelijk in nieuwe situatie

Het opengooien van de grenzen zal dus niet plaatsvinden voordat in het land de lockdown-maatregelen versoepeld zijn (tot en met fase 3) en er sprake is van de ‘nieuwe situatie’. Dat zal op zijn vroegst eind juni het geval zijn. De afbouw van de lockdown in Spanje vindt plaats in fases. Op dit moment zit het land grotendeels in fase 1. Sommige gebieden hebben fase 1 nog niet bereikt. Op enkele eilanden is al sprake van fase 2.

Zolang de noodtoestand geldt (in ieder geval t/m 24 mei) moeten mensen die vanuit het buitenland naar Spanje komen, verplicht twee weken in quarantaine. De minister zei hierover dat de regering niet wil toestaan dat mensen die uit het buitenland komen, vrij door het land kunnen bewegen, terwijl de mensen hier nog altijd binnen moeten blijven.

Actuele situatie versoepeling lockdown Spanje