In Spanje barst het van de eeuwenoude monumenten die vertellen over acht eeuwen waarin joden, christenen en moslims samenleefden. Maar een relatief nieuw monument is dé trekpleister van het land: de Sagrada Familia in Barcelona. Ook de Stad van de Kunsten en de Wetenschappen in Valencia hoort in de top tien net als het Guggenheim Museum in Bilbao. Deze tien oude en nieuwe monumenten van Spanje mag je niet missen!

1. Sagrada Familia in Barcelona

Gaudí’s Sagrada Familia is met stip het meest bezochte monument in Spanje, met 4,7 miljoen bezoekers in 2019. De architect is in 2026 al 100 jaar dood maar toch wordt nog steeds aan de kerk gebouwd. Het is een wonder van modernistische architectuur die iedereen betovert. In editie 2 2023 van ESPANJE! interviewden we Etsuro Sotoo, de Japanse Catalaan die al 45! jaar het beeldhouwwerk van de kathedraal maakt. Je kunt die editie hier bestellen. Kijk hier voor meer informatie en tips voor een bezoek aan de Sagrada Familia.

De redactie van ESPANJE! selecteerde de tien mooiste hotels van Barcelona in verschillende prijsklassen. KLIK HIER OM ZE TE ZIEN

Sagrada Familia Barcelona

2. Reina Sofía Museum in Madrid

Madrid was met bijna tien miljoen bezoekers in 2019 de meest bezochte Spaanse stad en het Reina Sofía museum waar onder andere de Guernica van Pablo Picasso hangt is met 4,4 miljoen bezoekers in 2019 de grote trekpleister. Wij zijn trouwens ook dol op de Franse kunst die er hangt, zoals doeken van Manet en Monet. Kijk hier voor tips voor een bezoek aan het Reina Sofia Museum.

Reina Sofia museum

3 Prado Museum in Madrid

Hoewel het Prado het moet afleggen tegen modern zusje Reina Sofía, gingen in 2019 ook hier bijna 3,5 miljoen mensen een kijkje nemen. Op 25 juli 2021 werd dit museum samen met het Retiropark waar het aan ligt tot UNESCO-Werelderfgoed verklaard. Hier moet je zijn voor een overzicht van de oude meesters die je meer vertellen over de Spaanse geschiedenis zoals Vélazquez, maar ook de Tuin der Lusten van ‘onze’ Jeroen Bosch hangt in het Prado. Wist je dat dit doek eerst bij Willem van Oranje hing?

ingang-pradomuseum-standbeeld

Ben je op zoek naar een vlucht plus hotel voor Madrid, Barcelona of Andalusië? Kijk dan eens naar de vakanties in Spanje van FTI-reizen.

4 De Stad van Kunsten en Wetenschappen van Valencia

De Stad van Kunsten en Wetenschappen van Valencia wint sterk aan populariteit en heeft in 2019 in totaal 2.876.524 tickets verkocht, een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande jaar, toen er 2.616.067 bezoekers waren­. Je kunt er het wetenschapsmuseum bezoeken, naar de bioscoop gaan of het aquarium bewonderen. Of wandel gewoon lekker door het park, ga er wat drinken en van de zon genieten.

Museo de las Ciencias Valencia

 

5 Alhambra van Granada

Het meest bezochte monument van Andalusië is en blijft het magnifieke paleis van het laatste islamitische rijk in Spanje. Het Alhambra in Granada ontving in 2019 ruim 2,7 miljoen bezoekers. Gelukkig wordt het aantal bezoekers beperkt. In ESPANJE! 4 2022 lees je over het fascinerende joodse verleden van het Alhambra en in editie 3 2022 lees je over het islamitische verleden van het Alhambra en de omliggende bergen. Je kunt de recente edities van ESPANJE hier bestellen.

Alhambra in Granada, Spanje

6 Kathedraal van Sevilla

De kathedraal van Sevilla is de grootste van Spanje en tevens een van de meest bezochte monumenten in Spanje met 2,3 miljoen toeristen in 2019. Chloë Sterk bezocht de kathedraal met een gids en vertelt in editie 2 2021 van ESPANJE! over de geheimen van de stad en zijn kathedraal. Bestel deze editie hier.

 

7 Moskee van Córdoba

We gaan verder in Andalusië omdat ook Córdoba bijdraagt aan de lijst van meest bezochte monumenten in Spanje. Met 2.079.160 bezoekers in 2019 tegenover 1.953.133 in 2018 steeg het aantal bezoekers aan de mezquita van Córdoba met 6,45%. De zuilengangen van de moskee zijn magisch mooi. Ooit stond op de plek een Visigotische kerk, gebouwd op de fundamenten van een Romeinse tempel. Na de verovering door de Arabieren en de Berbers werd hier in de 8e eeuw een moskee gebouwd die een tijd lang de grootste moskee van Europa was. Sinds de Christelijke herovering van Córdoba in 1236 is de moskee weer in gebruik als kathedraal. Hier vind je tips voor een bezoek aan deze magische stad.

Moorse architectuur Mezquita

 

Koninklijk Alcázar van Sevilla

We keren terug naar Sevilla om de achtste van de meest bezochte monumenten in Spanje te ontdekken. Het Real Alcázar van Sevilla registreerde in 2019 2.067.016 bezoekers, een stijging van 10,19 % ten opzichte van 2018. In het eerder genoemde verhaal over Sevilla lees je er meer over.

Unesco alcazar sevilla

 

9 Koninklijk Paleis van Madrid

Het Koninklijk Paleis van Madrid staat in de schaduw van het Prado en het Reina Sofía maar ontving in 2019 toch anderhalf miljoen bezoekers. Met ongeveer 135.000 m² en bijna 3.500 kamers, waarvan er ongeveer 40 te bezoeken zijn, is het Koninklijk Paleis van Madrid de grootste koninklijke residentie in West-Europa. In editie 4 2023 vertellen onze redacteuren Maartje Bakker en Twan van Lieshout over hun bezoek aan het paleis. Bestel deze editie hier.

 

10 Guggenheim in Bilbao

Onder de moderne monumenten doet ook het Guggenheim in Bilbao het goed, met 1.170.669 bezoekers in 2019. Het gebouw alleen is al een bezoek waard, met de bloemenpuppy van Jeff Koons voor de deur. En de prachtige monumentale kunstwerken van onder andere Mark Rothko en Anselm Kieffer zijn het neusje van de zalm. Je kunt je bezoek combineren met een paar dagen strand of een trip naar pinchoshoofdstad San Sebastián. Lees hier verder over een trip naar deze twee Baskische topsteden.

het guggenheim museum in bilbao

Meer lezen over Spanje? Neem dan een abonnement op ESPANJE! Magazine. Vier keer per jaar 100 pagina’s inspirerende verhalen op de mat voor nog geen twee tientjes. Je regelt het hier in een paar muisklikken. Ook leuk als cadeau!