Je gaat naar Spanje en wat je neem mee terug? De waaier, het blikje olijven en de maja zeep ken je al. Maar Spanje heeft zo veel meer leuks en lekkers in huis. In een gewone supermarkt vind je de origineelste souvenirs. Onze top-10.

 

Gaseosa

Hiermee tover je een glimlach op de gezichten van thuisblijvers die net zo verzot zijn op Spanje als jij: een doodgewone fles gaseosa. Zit ergens tussen spa groen en spa rood in en tovert koppige wijn om in een sprankelende tinto de verano. Met stip op nummer één van spotgoedkope souvenirs: anderhalve-literfles huismerk voor 0,25 euro.

Salsa brava

Natuurlijk, natuurlijk, salsa brava is kinderlijk eenvoudig zelf te maken. Maar aan de vrolijk gekleurde flesjes van het merk Orlando kun je in de supermarkt niet voorbijlopen. Geldt ook voor aioli trouwens. Zet zo’n tube op de eettafel en je voelt je Spaanser dan de Spanjaarden. Patatas bravas klinkt toch veel beter dan patatje mayo?

Visblikjes

In de Spaanse supermercado trekt bijna alles wat in de zee leeft, ingeblikt aan je voorbij. Chipirones en su tinta (baby-inktvisjes in hun eigen inkt), mejillón en escabeche (mossel in zure marinade), navajas (scheermesschelpen), berberechos (kokkels), pulpo (octopus) en ga zo door.

Groentes in glas

In de schappen vind je de meest exotische groentes in blik of glas. Superdikke asperges uit Navarra, artisjokkenharten, cardo (kardoem). Dat alles voor prijzen waar de Aldi en Lidl een puntje aan kunnen zuigen.

Klassiekers

Zoals de haastige Nederlander een blik erwtensoep opentrekt, pakt de haastige Spanjaard een blik Cocido Madrileño (bonenschotel met spek), Fabada Asturiana (bonenschotel) of Pisto Manchego (gesmoorde groentes). De blikken van het merk Litoral smaken prima.

Gazpacho

Gapzacho uit een pak? Waarom niet. Maar ze zijn niet allemaal even lekker. Connaisseurs proeven vooral bij Alvalle de echte gazpachosmaak. Om mee terug te nemen minder geschikt, omdat het in de koeling moet. De pakken van Gallino Blanco kunnen wel zo in de koffer. Tikje waterig, maar opgelekkerd met zelfgehakte guarnición (tomaat, komkommer, ui, paprika en broodblokjes) prima om in zomerse Spaanse sferen te komen.

Tafelzuur

Het tafelzuur is vaak verpakt in mooi gedecoreerde blikken en daarom leuk als souvenir. Typisch Spaans borrelhapje: de zoetzure banderillas van olijven, paprika en zilveruitjes. Naar keus in pikant of niet-pikant. In Nederland onbekend, maar overheerlijk is de combinatie van aceitunas con pepino (grote groene olijven met augurkjes).

Jamón

Een wel heel bijzonder souvenir om vrienden en kennissen schrik aan te jagen: een hele jamón uit de Spaanse supermarkt. Een paleta (voorpoot) heb je vanaf zestig euro. Jamón (achterpoot) kost een paar tientjes meer. Jamón kun je natuurlijk ook gesneden en voorverpakt kopen (lonchas).

Aardewerk

De megagrote hipermercados verkopen vaak het traditionele rode aardewerk dat je ook in de oven kunt gebruiken. Veel goedkoper dan in de toeristenwinkels.

Babyvoeding

Geinig souvenir voor gezinnen met kinderen in de babyleeftijd: een potje babyvoeding. Spaanse babymaagjes deinzen nergens voor terug. Wat dacht je van een potje paella of menestra de cordero (lamsstew)?

banner abonnement espanje

Deze tekst komt uit een langer artikel geschreven door Annet Maseland dat in 2012 verscheen in España & más.

 

 

Lees alle berichten over:

jamón
patatas bravas
salsa braba
souvenirs
Spaans