Ga je op vakantie naar Spanje? Dan is het goed om te weten dat sommige regels en tijden anders zijn. De redactie van ESPANJE! zette tien tips en weetjes op een rij om je vakantie nog leuker en makkelijker te maken. Want als je je aanpast aan het Spaanse ritme zul je veel meer genieten van het Spaanse leven.

Ontbijt op een terrasje

Een ontbijtje op een terrasje is vaak goedkoper dan in een hotel. Voor een verse jus d’orange, een broodje en een thee of koffie betaal je op veel plekken niet meer dan €5. En de zon krijg je er gratis bij.

Spaanse etenstijden zijn anders

De Spaanse etenstijden zijn heel anders dan de etenstijden in Nederland of België. Restaurants zijn ‘s middags geopend van 13.00 uur tot 16.00 en gaan daarna pas weer open om 20.30. Handig om te weten. Hier zie je een overzicht van de Spaanse etenstijden.

Goedkoop eten in Spanje doe je ’s middags.

Dan kun je op de meeste plekken voor €10-15 een menú del día krijgen, een driegangenmenu met brood, wijn en koffie. Hier vind je meer tips over uit eten gaan in Spanje.

Als iedereen ‘s middags zit te eten gaan de winkels dicht.

Pas om half 5 gaan de meeste rolluiken weer omhoog. En in het weekend kun je vanaf 14 uur zaterdag tot maandagochtend op veel niet-toeristische plekken niet terecht. Op de toeristische plekken en warenhuizen zijn de winkeltijden gelukkig meestal minder Spaans. Check hier ons overzicht met winkeltijden.

Speciale regels voor stranden

Op steeds meer stranden in Spanje is roken verboden, dit geldt onder meer op de stranden in Barcelona gedurende het hoogseizoen. Op andere stranden is het verboden om kuilen te graven of zandkastelen te bouwen. Een overzicht van bijzondere Spaanse strandregels vind je hier.

Het Spaanse landschap en weer kan grillig zijn

Brandende hitte en stortbuien kunnen op één dag voorkomen en mist kan je in de bergen makkelijk het zicht ontnemen. Neem altijd genoeg water en proviand mee als je gaat hiken in de bergen en laat op je vakantieadres weten waar je heengaat en wanneer je terug denk te komen. Is een gebied echt ruig, ga dan met een gids op pad. En is het heet? Vertrek dan heel vroeg of pas als het weer afkoelt. Midden op de dag is wandelen dan eigenlijk geen optie.

Met de auto of de trein reizen

Geen probleem, er zijn genoeg oplaadpunten. Hier een kaartje met de oplaadpunten in Spanje. Tips voor onderweg nodig? Klik dan hier. Spanje heeft trouwens ook een fantastisch spoorwegnet met veel hogesnelheidstreinen. Met de trein van stad naar stad is vaak veel sneller dan met de auto. Zo ben je  in 2.45 minuten van Barcelona in Madrid. Met de auto doe je daar ruim 6 uur over. Hier lees je meer over treinreizen in Spanje.De prijs van een huurauto is op de luchthaven vaak hoger dan aan de rand van de luchthaven. Bespaar geld door je met een shuttle te laten halen. Vergelijk ook de prijzen met de binnenstad. Het kan je zo een paar tientjes schelen. De Spaanse verkeersregels wijken af van de Nederlandse en de boetes kunnen hoog zijn. Hier vind je tien afwijkende Spaanse verkeersregels.

De lekkerste Spaanse tapas en zomerdrankjes

Wat bestel je op een Spaans terras? Wij hebben de meest voorkomende tapas voor je op een rij gezet en populaire frisse Spaanse mixdrankjes, zoals rebujitos of claras. Lekker om een keer uit te proberen. Dit zijn de meest bestelde mixdrankjes in Spanje.

Spaans voor op vakantie

Hoe vraag je om de rekening in Spanje en welke zinnetje gebruik je als je wilt weten of er nog een kamer vrij is? Met dit overzicht van vakantie-Spaans kun je je makkelijker redden tijdens je vakantie.

Koop je zomeroutfit in de Spaanse uitverkoop

Geen leuke zomeroutfits meer om mee te nemen? Geen probleem! In Spanje is de uitverkoop begonnen en kun je soms wel et 70 % korting heerlijke zomerjurken oef -shorts kopen.

 

Wil je meer handige en leuke reistips voor je vakantie in Spanje? Lees dan ESPANJE magazine. Je krijgt ‘m een heel jaar op de mat voor nog geen twee tientjes. Je regelt het hier in een paar seconden