Tapa
is het Spaanse woord voor ‘deksel’ en dat is dan ook precies waar het hapje van oorsprong voor werd gebruikt. Met het warme Spaanse weer komen insecten graag af op een fris glaasje bier of wijn, en om ervoor te zorgen dat die indringers niet in het glas vallen, werd het glas afgedekt met een tapa: een hartig hapje op een schoteltje.

In eerste instantie waren het vooral simpele gerechtjes, zoals olijven, patatas of brood met aioli. Tegenwoordig staan in veel Spaanse bars tientallen tapas op het menu. ESPANJE selecteerde 10 populaire tapas, die je vaak makkelijk zelf thuis kunt maken.

1. Tortilla de patata

Spaanse tortilla
Dit dikke omelet met aardappel is een klassieker in de Spaanse keuken en leent zich prima om te variëren met allerlei soorten groenten, vlees en kaas. Wie de bereiding goed onder de knie wil krijgen, zal wel een paar keer moeten oefenen. Een fijn recept vind je hier.

2. Brood met alioli

alioli
Wie na de maaltijd nog een romantische date op het programma heeft staan, kan deze tapa beter overslaan. Er zit namelijk nogal wat knoflook in. Maar oh, wat vinden we het lekker! Beetje brood om te dippen erbij en niets meer aan doen. In dit artikel vind je het recept (en liefst 13 varianten daarop!)

3. Patatas bravas

tapas
En als er alioli over is, kun je die meteen gebruiken voor de patatas bravas, misschien wel de all time favorite. Deze ‘wilde aardappeltjes’ staan standaard op de kaart en worden met zowel gekookte, gebakken als gefrituurde aardappels gemaakt. Eerder schreven we dit recept, met de gefrituurde variant.

4. Croquetas


Grote kroketten zoals we die in Nederland kennen, bestaan in Spanje niet. Wie in een Spaanse bar croquetas bestelt, krijgt iets dat eerder lijkt op een portie bitterballen. Meestal betaal je ze per unidad (stuk) en je hebt ze in allerlei soorten: van ham tot kaas en van spinazie tot champignons. Een recept vind je op deze pagina.

5. Albondigas

pan met albondigas
Gehaktballetjes in tomatensaus doen het eigenlijk altijd goed. De saus pakt soms wat pittig uit, maar een beetje brood of een koud biertje zijn dan uitstekende blusmiddelen. Zelf albondigas maken? Hier lees je hoe.

6. Boquerones en vinagre

boquerones
Ansjovisjes in azijn staat voor de redactie van ESPANJE gelijk aan een instant vakantiegevoel. Hoewel we ze natuurlijk het liefst verorberen op een Spaans zonovergoten terras, zijn ze ook in Nederland te koop, of zelf thuis te maken. Het recept vind je binnenkort terug op onze website.

7. Pimientos de padron

pimientos de padron
Deze kleine groene pepertjes staan in Spanje zo’n beetje overal op de kaart, maar zijn in Nederland minder makkelijk verkrijgbaar. Op onze site daarom geen recept, maar we raden zeker aan een portie pimientos de padrón te bestellen als je in Spanje bent. De pepers zijn over het algemeen helemaal niet heet, maar zo nu en dan zit er een pittig exemplaar tussen!

8. Ensaladilla rusa

ensaladilla rusa
Deze Spaanse variant op onze huzarensalade bevat geen rundvlees, maar tonijn. Een heerlijk gerechtje op warme dagen en heel makkelijk thuis te maken, bijvoorbeeld met dit recept.

9. Pan con tomate

brood met tomaat
Zo simpel en zó lekker. Brood met tomaat, olijfolie, zout en soms wat knoflook. Sommige Spanjaarden zijn er zo gek op dat ze dit gerechtje zelfs als ontbijt eten. Wij eten ‘m het liefst wat later op de dag, in combinatie met andere tapas.

10. Huevos a la flamenca

Recept huevos a la flamenca
Of je na dit zware gerecht nog veel trek hebt in andere tapas is de vraag, maar lekker is ‘ie zeker. Deze tapa van eieren met chorizo en ham is met name in Andalusië populair. Hoe je ‘m zelf maakt, staat in dit recept.

Meer lezen?

bord met patatas bravas aioliAl onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je alle recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Espanje! publiceert wekelijks nieuwe recepten met Spaanse inslag. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Suerte!

 

terras12 tips voor op een Spaans terras

Een vakantie in Spanje betekent tot laat in de avond op een terras, smullen van churros, tapas, pinchos en montaditos. Een graadje of 25, koffie of glaasje vino tinto of blanco erbij. Dan is het leven goed. Maar de Spaanse eetgewoontes zijn heel anders dan de onze. Twaalf tips om geen flater te slaan.

13x weetjes over Cava ¡Salud!Glas cava

Wie in Spanje is geweest heeft er waarschijnlijk van gehoord of het zelfs geproefd: cava. Deze Spaanse mousserende wijn is tegenwoordig wereldwijd bekend en ook in ons land populair rond de feestdagen. Daarom 13 interessante weetjes over cava.