Met het voorjaar in zicht maken wij vast plannen voor een fijne stedentrip naar Spanje. Een keuze maken valt niet mee, want Spanje kent zó veel mooie steden! Ga je voor de combinatie stad-strand, de uitmuntende gastronomie, die nog niet massaal ontdekte stad in het binnenland of toch voor – altijd goed – een van de bekende metropolen? Wellicht helpt dit lijstje met onze favorieten voor 2018 je een beetje op weg.

1. Córdoba

mezquita kathedraal cordoba

Vanuit Nederland kun je niet direct op Córdoba vliegen. Gek eigenlijk, want deze op en top Andalusische stad heeft het allemaal: lekker weer, goed eten en genoeg culturele bezienswaardigheden (zoals de wereldberoemde mezquita, die je op de foto ziet). Ons advies: boek een vlucht naar Sevilla en rijdt met de bus of trein binnen een uur naar Córdoba. Meer weten? In de editie van ESPANJE! die nu in de winkels ligt, lees je een uitgebreide reportage over de stad.

2. Sevilla

sevilla koets paard

Volgens Lonely Planet moet de Andalusische hoofdstad dit jaar boven aan je bucketlist staan. Kunnen wij ons wel in vinden, want zelfs als je Sevilla al meerdere keren hebt bezocht, word je steeds opnieuw verrast door de schoonheid en de uiterst vriendelijke en gezellige Sevillianen. De Feria de Abril, hét feest van Sevilla, vindt dit jaar plaats van 15 t/m 22 april.

Bekijk hier de laatste aanbiedingen voor een stedentrip naar Sevilla

3. León

Leon

Een van de minder geijkte bestemmingen in deze lijst is León. In 2018 kan deze stad, gelegen in Castilië en León in het noordwesten van Spanje, echter niet ontbreken. León werd uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van Spanje en is dus een must voor de ware smulpapen onder ons. Tip: de processies met Pasen behoren tot één van de bijzonderste van het land.

4. Zaragoza

Zaragoza brug avond

Wist je dat Zaragoza de op vier na grootste stad van Spanje is? Toch blijft de stad vaak een ondergeschoven kindje als het gaat om toerisme. Vanuit Nederland kun je niet direct op Zaragoza vliegen, maar vanuit Madrid, Valencia én Barcelona is de stad prima te bereiken. In de komende editie van ESPANJE!, die begin april verschijnt, geven we de leukste Zaragoza-tips.

5. Valencia

Om Las Fallas, de jaarlijkse feesten van Valencia, mee te maken, moet je snel zijn. Die vinden dit jaar namelijk plaats tussen 15 en 19 maart. Maar ook daarna behoort Valencia tot onze favoriete bestemmingen voor een stedentrip naar Spanje. Huur een fiets en ontdek de stad op eigen houtje, gooi je handdoek uit op het strand of bezoek een van de versmarkten.

Bekijk hier de laatste aanbiedingen voor een stedentrip naar Valencia

6. San Sebastián

strand san sebastian

San Sebastian kan in het vroege voorjaar nog erg koud zijn, maar vanaf pak ‘m beet mei heb je grote kans deze fantastische stad te kunnen combineren met het strand. En regent het toch, dan ga je gewoon alle pinchobarretjes af voor de lekkerste Baskische hapjes.

7. Malaga

Malaga centrum

Goed bereikbaar vanuit Nederland, veel leuke winkels, barretjes én het stadsstrand. Voor de nodige portie cultuur is er onder meer het Picassomuseum. Wat wil je nog meer?

8. Barcelona

barcelona terras born

Na een onrustig jaar voor Barcelona (de aanslag op de Ramblas, gevolgd door politieke onrust rondom de Catalaanse kwestie), kreeg de stad te maken met een afname van het aantal toeristen. Uit recente cijfers blijkt echter dat stedentrippers weer massaal voor Barcelona kiezen. Niet de meest verrassende bestemming, maar wel eentje in het kader van altijd goed.

Bekijk hier de laatste aanbiedingen voor een stedentrip naar Barcelona

9. A Coruña

La Coruña strand

Galicië behoort absoluut tot onze favoriete regio’s en A Coruña is de perfecte stad om in een paar dagen te ontdekken waarom. De beste vis (en de pulpo a la gallega, uiteraard) eet je hier, bij voorkeur aan het strand. Veel culturele bezienswaardigheden zijn er niet, maar je vergaapt je gegarandeerd aan de mooie kust en de uiterst vriendelijke inwoners.

10. Alicante

Dat Alicante zich uitstekend leent voor een citytrip, schreven we al in een voorgaande editie van ESPANJE! Hoog tijd om dat nog maar eens te herhalen, want Alicante is met meerdere vluchten vanuit Nederland goed te bereiken, lekker warm en het stikt er van de goede restaurants.