Waarom is Spanje eigenlijk zo leuk? Een vraag waar we wel honderd goede antwoorden op weten. Dit zijn voor ons de tien hoofdredenen.

1. Spanje heeft bijna 8000 kilometer kust met mooie stranden

Veel toeristen komen er speciaal voor naar Spanje: de (zonnige) costa’s. Spanje telt bijna 8000 kilometer kustlijn en honderden leuke badplaatsen voor een heerlijke vakantie. Wij zetten in dit artikel alle kusten in Spanje voor je op een rij. 

2. Het hele jaar mooi weer

Spanje is zo groot dat je het hele jaar rond wel ergens een plekje vindt waar het aangenaam is. In de winter de Canarische Eilanden, in de zomer Baskenland, Asturië, Cantabrië, Galicië en de Pyreneeën en in de tussenseizoenen de rest. Hier lees je meer over het weer in Spanje.

3. De Spanjaarden zijn aardig en gastvrij

Het valt ons altijd weer op in Spanje, overal heeft iedereen een aardig woordje. En heb je een keer geen geld bij je en kun je niet pinnen… Geen probleem, dan kom je gewoon de volgende dag terug om te betalen. Ook al zien ze je voor het eerst. En kom je vijftig cent tekort, ook geen probleem. Daarnaast maken alle guapas, guapos en cariños dat je je snel welkom voelt. Of je nu een kindje bent van vijf jaar, een tiener, een vrouw van 25 of van 60, je blijft een schoonheid en een schatje voor ze.

4.  Spanje is een smeltkroes van culturen

Je ziet het aan de gezichten van de mensen en aan de architectuur, het eten, de feesten en de landbouwmethodes. Spanje is een smeltkroes van culturen. Het zuiden, de Balearen en de regio Valencia hebben een sterke mediterrane inslag. De Bijbelse koning Salomo uit de 10e eeuw v Chr. haalde al handelswaar uit Spanje. Het land werd bezet door volkeren uit het Middellandse Zeegebied (o.a. Arabieren, Romeinen en Marokkanen) en uit Oost-Europa en Scandinavië. Van 711-1492 was een groot deel van Spanje islamitisch en speelden ook de joden een grote rol in het landsbestuur en de cultuur. Wil je er meer over weten? Lees dan het tijdschrift ESPANJE! In de najaarseditie 2022 lees je drie verhalen over hoe je het joodse, islamitische en christelijke verleden nu nog dagelijks terugziet in Spanje. Je kunt hier voor slechts €1,67 per maand een abonnement  op ESPANJE! nemen.

5. Spanje is ideaal voor fietsers, wandelaars en wintersporters

Je kun in de winter een combinatie maken van een fiets-wandel-ski-strandvakantie plus stedentrip. Spanje heeft een groot aantal prachtige natuurparken en nationale parken. Hier vind je 15 Spaanse natuurparken die de redactie van ESPANJE! en het Spaans Verkeersbureau aanraden. Wil je skiën? Dat kan bijna overal in Spanje of je nu naar Catalonië, Valencia, Madrid, Andalusië of het groene noorden gaat. Hier lees je meer over skiën in de Sierra Nevada.

6. Spanje is een van de gezondste landen ter wereld

Gezond oud worden willen we allemaal. En dat kan heel goed in Spanje. Volgens onderzoek is Spanje zelfs het gezondste land ter wereld. Hoe dat zit lees je hier.

7. Spanje heeft een zeer gevarieerde keuken

Door de veelheid aan culturen in Spanje is ook de Spaanse gastronomie heel gevarieerd. Of je nu van paella houdt, van stevige bonenschotels of van de verfijnde Baskische keuken met pinchos en sterrenrestaurants. In Spanje heb je altijd volop keuze. En om nog even terug te komen op nummer 6 hierboven: het Atlantische dieet uit Spanje is slow food op zijn best. Hier lees je meer over het Atlantische dieet.

Dit artikel is geschreven door de redactie van het glossy magazine ESPANJE! Wil je meer leuke artikelen en tips over Spanje? Neem dan hier voor slechts €1,67 per maand een abonnement op ESPANJE! en mis niks meer.

8. Goede Spaanse wijnen en lekkere Spaanse bieren

De Spanjaarden gebruiken meer dan 400 druivensoorten waarvan een groot deel nergens anders groeit. En door de grote verschillen in bodem en klimaat – van het koele, groene noorden tot het hete, droge zuiden – krijgen de wijnen overal hun eigen specifieke smaak. In dit artikel lees je meer over Spaanse wijnen.  Maar Spanje is ook een echt bierland. De Spanjaarden zijn na de Duitsers en de Polen zelfs de grootste bierproducenten van Europa. We hebben hier wat bierweetjes op een rijtje gezet.

Advertentie

9. Spanje is lekker goedkoop

Oké, we geven meteen toe, ook in Spanje wordt het leven flink duurder. Maar je kunt er nog steeds een kopje koffie krijgen voor €1,50. En met een beetje beleid (niet in de duurdere toeristenwinkels kopen) geef je er nog steeds minder uit voor een tas boodschappen dan bij ons.

10 Ze spreken er Spaans

Een inkoppertje natuurlijk. Maar Spaans is aan een opmars bezig in Nederland. Steeds meer middelbare scholen geven Spaans en ook onder volwassenen is Spaans leren onverminderd populair. En wat is er leuker dan dat gewoon in de praktijk te oefenenen? Bijvoorbeeld met deze handige vakantiezinnetjes.