Ben je van plan om naar Spanje te reizen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Ongeacht het moment waarop je komt, Spanje is in alle maanden en seizoenen leuk! Elk moment van het jaar biedt namelijk wel een origineel festival, een uniek cultureel evenement of een prachtige plek die op dat moment het bezoeken waard is. En elk jaargetijde is er wel een plek in Spanje waar je heerlijk de zon kunt opzoeken bij een lekkere temperatuur. Met deze tips  haal je nog meer uit je vakantie in Spanje.

Allereerst de vier jaargetijden. Om te beginnen: in de wintermaanden kan het koud zijn aan de stranden op het vasteland en op de Balearen. Je kunt geluk hebben met een paar uren zon bij een temperatuur van 16-20 graden, maar ’s ochtends en ’s avonds is het fris. En het is natuurlijk vroeg donker. Daarom onze tips: ga in de winter naar de Canarische Eilanden waar het klimaat veel milder is of  bezoek het zuiden van Andalusië of de Costa Cálida. Skiën kan natuurlijk ook. Dit zijn de verschillende skigebieden in Spanje. En natuurlijk is het ook een prima tijd voor een stedentrip. Helemaal in de kersttijd, die overal in Spanje wordt gevierd met kerstmarkten en (levende) kerststallen. Maar ook de maanden daarna, als de rust weer is teruggekeerd, zijn ideaal voor een stedentrip.

Vier de lente in Spanje

De lente is wat ons betreft het mooiste jaargetijde in Spanje. Dan staan alle amandel- en fruitbomen in bloei en zijn de velden groen. In het zuiden (zoals de Costa del Sol en de Costa de la Luz)  begint de lente al begin februari. Ben je aan de Costa Blanca dan kun je vanaf half februari van de bloesem genieten. Eigenlijk is dit het jaargetijde waarin heel Spanje heerlijk is om te verblijven. Of je nu van steden, natuur of stranden houdt. Het is niet te warm om te wandelen en te fietsen, de dagen zijn al wat langer en de natuur is op zijn allermooist.

Heerlijke warme zomers in Spanje

De zomers in Spanje kunnen heet zijn. Vooral in steden in het binnenland zoals  Madrid, Zaragoza, Sevilla en Córdoba kan het kwik oplopen tot meer dan 40 graden. Zoek dus de zee en de bergen op of doe als de meeste Spanjaarden doen: ga naar het groene noorden: Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland.

Geniet van de Spaanse herfst

De herfst is een fantastisch seizoen voor lange wandelingen in de bossen die alle kleuren kleuren. Ook is het de tijd van de druivenoogst en de wijnfeesten. Maar ook voor een strandvakantie en een stedentrips is de herfst ideaal.

Januari: Canarische Eilanden en skidorpjes

Terwijl de winter in volle gang is, kun je in Spanje ontsnappen aan de koude temperaturen op de Canarische Eilanden. Met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 24°C kun je genieten van de warmte op de stranden van deze vulkanische eilanden en je winterjas thuislaten. En als je de voorkeur geeft aan het vasteland, is er niets gezelliger dan knus bij een open haard in een skidorpje. Nog een leuke tip van ESPANJE!: aan de Costa Blanca hangen de bomen vol met sinaasappels, mandarijnen en citroenen. Een fantastisch gezicht!

Februari: stedentrips en carnaval

Overal in Spanje wordt het carnaval uitgebreid gevierd, hier zie je wat voorbeelden. Maar februari is ook de ideale tijd voor een stedentrip. Voordeel is dat het niet zo druk is als in andere seizoenen. Dit zijn de populairste stedentrips van Spanje.

Maart: Fallas en bloesem

Maart staat in Spanje synoniem voor Las Fallas in Valencia. Een festival vol enorme papier-maché sculpturen die later in grote vreugdevuren worden verbrand. Daarnaast begint de lente en kun je genieten van prachtige landschappen vol bloeiende fruitbomen. Hier vast een paar bloesemtips.

April: de maand van de feesten

De Semana Santa wordt in maart of april in heel Spanje gevierd met indrukwekkende paasprocessies en evenementen. Een unieke ervaring. En vergeet de Feria de Abril in Sevilla niet, de plek waar Willem-Alexander en Máxima elkaar hebben ontmoet. Je kunt er dagenlang feesten en flamenco dansen.

Mei: de maand van de bloemen

Mei staat bekend als de maand van de bloemen, vooral in steden als Córdoba, waar het Festival van de Patios plaatsvindt. Een prachtig evenement waarbij de binnenplaatsen van de stad worden omgetoverd tot kleurrijke bloemenparadijzen. Hou je niet van drukte, ga dan vooral niet in deze maand naar Córdoba.

Juni: Strandfeesten en festivals

De nacht van San Juan op 23 juni is een magische viering in steden als A Coruña en Alicante, waar vreugdevuren worden ontstoken op het strand. Juni markeert ook het begin van het festivalseizoen, met evenementen zoals het Sónar Festival in Barcelona.

Juli: Nog meer feesten en strandvakanties

Juli is natuurlijk de tijd voor een strandvakantie. En overal in het land zijn feesten om de zomer te vieren. Met de lange warme avonden de ideale tijd voor een van deze heerlijke muziekfestivals. 

Augustus: heel Spanje op vakantie

In deze zomermaand gaat heel Spanje op vakantie. Dat betekent dat je de hoofdprijs betaal voor accomodatie. Bovendien is het vaak erg heet. Wat ons betreft daarom de slechtste maand om Spanje te bezoeken. Wel zijn er een paar unieke festivals voor de liefhebbers, zoals La Tomatina in Buñol.

September: de ideale temperaturen voor een roadtrip

September biedt nog steeds zomerse temperaturen en is ideaal voor het maken van een roadtrip door Spanje. Dit zijn onze roadtriptips. En omdat de avonden nog wel lang maar ook wat koeler zijn is dit ook de ideale tijd voor een wandelvakantie.

Oktober: tijd voor een wijntrip

Laten we eerlijk zijn, een wijntrip is niet leuk als de wijnranken niet vol druiven hangen. September en oktober is oogsttijd en dus de perfecte tijd om de wijngaarden in het noorden van Spanje te bezoeken. Hier hebben we vast wast tips.

November: kastanjes en paddenstoelen zoeken

In november kun je genieten van de herfstpracht en deelnemen aan activiteiten zoals kastanjes en paddenstoelen zoeken. Of bezoek een van de vele herfstfeesten.

December: Vier de kerst in Spanje

December betekent kersttijd in Spanje, met prachtig versierde straten en pleinen, zoals in Madrid. Hier kun je genieten van kerstmarkten, ijsbanen en natuurlijk de beroemde Puerta del Sol, waar de klokken het nieuwe jaar inluiden met de traditionele druiven. Hier onze tips voor steden met leuke kerstmarkten.

Kortom welk seizoen je ook gaat: Spanje is altijd leuk. Wil je meer leuke tips? Lees dan ook ESPANJE! magazine. Bestel het hier met 30 % korting op de winkelprijs.