Recepten uit de Spaanse Keuken

Spaans recept: brioches met vijgen

De Moren namen bij hun verovering van Spanje veel producten mee die nu niet meer weg te denken zijn uit de Spaanse gastronomie. Vijgen bijvoorbeeld. De zoete vruchten gedijden zo goed in het warme Andalusië dat Málaga een belangrijk exportcentrum werd. Ze werden gewaardeerd om hun kwaliteit, zoete smaak en lange houdbaarheid. Nog steeds is de vijg populair in Spanje. Bijvoorbeeld voor brioches met vijgen.

read more

Spaans recept: calamares

Calamares, inktvisringen, zijn alleen lekker als ze super vers zijn. Wat verse citroen erover,  beetje aioli om te dippen en niets meer aan doen. In Madrid doen ze de calamares graag op hun broodje en drinken en drinken ze er een biertje bij. Zelf inktvisringen maken is helemaal niet moeilijk.

read more

Spaans recept: Sofrito

Sofrito wordt in Spanje vaak gebruikt als basissaus voor andere recepten. De originele basis  voor sofrito bestaat uit ui, tomaat en olijfolie, wij breiden hem graag uit met knoflook en paprika. Voor deze saus moet je veel geduld hebben, want de saus wordt bereid op een laag vuur. Maar daar krijg je wel een heerlijke basissaus voor terug!

read more

Recept: Moros y Cristianos

Wat eten we vandaag? Moren en christenen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar in het Spaans is 'Moros y Cristianos' wel degelijk een recept, dat verwijst naar de strijd tussen de moren en de christenen op het Iberisch schiereiland. Je kunt er...

read more

Spaans recept: ajoblanco (knoflooksoep)

Dit recept komt van orgin uit Andalusië en de basis bestaat uit oud brood, amandelen en knoflook. Ajoblanco lijkt op gazpacho waar wij ook wat recepten van hebben. Je eet deze soep koud met wat druiven of meloen. Dit recept is erg makkelijk om te maken!

read more

Spaans recept: Ropa Vieja

Ropa Vieja betekend letterlijk oude kleren, vroeger werd het recept gebruikt om de restjes op te maken. Je kunt dit recept overal tegenkomen en niet alleen in Spanje. Je kunt dit recept met verschillende soorten vlees maken. 

read more

Spaans recept: Fideuà

Dit Catalaanse gerecht lijkt op paella maar in plaats van de rijst wordt pasta (‘fideos’) gebruikt. Je kunt fideua op verschillende manieren bereiden, wij geven je het recept met zeeduivel en garnalen.

read more

Spaans recept: Escabeche

Dit recept is ontstaan om vis en vlees langer te bewaren en wordt door heel Spanje gegeten. Het recept is niet moeilijk om te maken maar je hebt wel wat geduld nodig om het te eten, het moet namelijk minimaal 12 uur in de koelkast. Heb je nog wat paprika’s liggen? Bij dit recept kun je verschillende groeten en vis gebruiken, maak gebruik van wat je hebt. Dit is een basisrecept voor escabeche. 

read more

Spaans recept: pulpo a la Gallega

Dit recept komt uit Galicië en is een typisch streekgerecht, de octopus wordt geserveerd met aardappels, olijfolie en paprikapoeder. Om de octopus mals te krijgen moet hij wel 3 dagen in de vriezer of je geeft een paar stevige klappen met je deegroller! 

read more

Spaans Recept: Migas

Migas wordt gemaakt met oud brood. Het gerecht komt oorspronkelijk van de herders die het voedsel meenamen tijdens hun lange tochten in de bergen. Zij bereidden de migas met schapenvet en wat knoflook of paprikapoeder voor de smaak. Tegenwoordig wordt het recept op allerhande manieren bereid, met bijvoorbeeld verse groentes zoals courgette, ui of aubergine.

read more

Spaans recept: Flan

Met dit recept maak je een lekkere spaanse flan. Deze vanillepudding met een laagje karamel lijkt erg veel op crème brûlée. Dit recept is over het algemeen erg makkelijk, als je de karamel maar onder controle hebt! De flan wordt door heel Spanje geserveerd als dessert.  

read more

Spaans recept: Sopa al cuarto de hora

Deze Spaanse soep heeft zijn naam te danken aan het kwartier dat de rijst moet koken. De soep wordt veel gegeten in Madrid, maar ook in de rest van Spanje kun je ‘m tegenkomen. In de soep zitten 3 verschillende vis- en zeedieren, maar ook Spaanse ham!

read more

Spaans recept: gambas al ajillo

Ook dit tapa gerecht is heel bekend in Spanje, deze garnalen in knoflook kun je vrijwel op iedere kaart vinden. Het is een heel gemakkelijk recept, dus makkelijk thuis te maken!

read more

Spaans recept: 3X pinchos

Pinchos betekent zoveel als ‘prikkers’ en deze typische Spaanse hapjes zijn dan ook te herkennen aan het (meestal) houten stokje waar de verschillende ingrediënten mee bij elkaar worden gehouden. Pinchos, door de Basken gespeld als pintxos, zijn kenmerkend voor de noordwestelijke regio van Spanje en tref je hier in zo’n beetje elke bar aan, vaak uitgestald op grote borden op de toonbank.

read more

Spaans recept: Ensaladilla Rusa

De bekende huzarensalade zoals je hem op veel plekken in Spanje kunt krijgen. Deze Ensaladilla Rusa kun je vaak krijgen in een van de vele tapas restaurantjes. Deze Russische salade is erg bekend en is heel gemakkelijk thuis te maken!

read more

Spaans recept: Patatas bravas

Patatas Bravas zijn aardappels in pittige saus, die je in bars in heel Spanje kunt krijgen. Zelf maken is heel makkelijk. Lekker als snack, tussendoortje of bijgerecht.

read more

Spaans recept: empanada maken

Empanada is in Spanje echt kantinevoer, maar heel erg lekker, een ouderwetse traktatie. Heel geschikt voor een feestbuffet, omdat je hem van tevoren maakt en koud kunt opeten.

read more

Recept: wintersangria

Sangría is misschien wel het bekendste drankje dat Spanje kent. Meestal drinken we sangría in de zomer, maar wij maakten een heerlijke, winterse variant.

read more