Cultuur

De beste muziekfestivals van Spanje 

De beste muziekfestivals van Spanje 

Met de enorme hoeveelheid festivals en concerten op prachtige locaties doet Spanje een van zijn bekendste woorden eer aan, fiesta. Van piepkleine lokale feestjes tot gigantische meerdaagse evenementen met grote internationale acts: het aanbod is enorm gevarieerd. ESPANJE!-muziekrecensent Luna Zegers zette de mooiste lente- en zomerfestivals op een rij.

Lees meer
Mudéjarroute door Aragón

Mudéjarroute door Aragón

Om islamitische kunst te bewonderen in Spanje hoef je niet helemaal naar Andalusië te gaan. In het Noord-Spaanse Aragón wemelt het van de moorse en mudéjarbouwkunst. Pronkstuk is het Palacio de Aljafería, dat een voorbeeld was voor de latere bouwmeesters van het Alhambra in Granada. Maar ook in de rest van Aragón vindt je architectonische pareltjes die getuigen van een rijk verleden.

Lees meer
49 x UNESCO Werelderfgoed in Spanje

49 x UNESCO Werelderfgoed in Spanje

Wist je dat Spanje na China en Italië het land is met de meeste UNESCO-erfgoedlocaties? In totaal telt Spanje meer 49 locaties. Het eerste object werd toegevoegd in 1984 en het meest recente in 2021.

Lees meer
Bedevaart naar El Rocío

Bedevaart naar El Rocío

Tijdens Pinksteren trekken honderdduizenden pelgrims te voet, te paard of op een wagen richting El Rocío. ESPANJE!-redacteur Jolande Schotten liep de pelgrimstocht vier keer mee samen met de Hermandad van Sanlúcar de Barrameda. Drie dagen heen en drie dagen terug, dwars door het prachtige nationale park Doñana.

Lees meer
10 Spaanse tips tegen de hitte

10 Spaanse tips tegen de hitte

Hittegolven, Spanjaarden weten er alles van. Met name in het zuiden kan het kwik flink oplopen in de zomer. Hoe houden ze het vol? Wij delen dé Spaanse tips en tricks voor snikhete dagen.

Lees meer
Uitzenddata B&B Vol Liefde bekend

Uitzenddata B&B Vol Liefde bekend

RTL heeft vrijdag 21 april bekendgemaakt dat het succesvolle TV-programma  B&B Vol Liefde vanaf 10 juli 2023 zeven weken lang elke maandag tot en met vrijdag te zien is om 20.30 uur bij RTL 4. De laatste aflevering is op 25 augustus.  

Onder de liefdeskandidaten zitten dit jaar twee Nederlandse ondernemers in Spanje. Een van hen is de 25-jarige Joy uit de Spaanse regio Malaga.

Lees meer
Platero y yo: gitaarconcert met poëzie

Platero y yo: gitaarconcert met poëzie

In mei komt de Spaanse klassiek gitarist José Manuel Dapena naar Nederland met het programma Platero y yo, een reeks concerten samen met een verteller. Het concert is geïnspireerd op het gelijknamige beroemde boek van de Spaanse Nobelprijswinnaar Juan Ramón Jiménez (1881-1958).

Lees meer
Spaanse theaterprijs voor La Reina del Metal

Spaanse theaterprijs voor La Reina del Metal

Bij de uitreiking van de Premios Max, de Spaanse theaterprijzen, is de Nederlands-Spaanse coproductie La Reina del Metal van Vanesa Aibar en Eric Monfort uitgeroepen tot beste dansvoorstelling van het jaar. De theaterprijzen werden op maandag 17 april 2023 uitgereikt in het Fallastheater in Cádiz. La Reina del Metal is een coproductie van Aibar/Monfort, Flamenco Biënnale Nederland, Agencia Andaluza de Instituciones Culturales en drie andere Spaanse instellingen. 

Lees meer
De leukste Spaanse lentefeesten

De leukste Spaanse lentefeesten

Semana Santa, riddergevechten, optochten met draken, midzomernacht en gezellige feria’s. Tijdens de primavera is er in Spanje genoeg te zien, te doen en te beleven. Veel feesten hebben een religieus en traditioneel tintje. Bijvoorbeeld deze lentetips van Nederlandse locals in Spanje. Maar er zijn natuurlijk ook grote moderne festivals à la Pinkpop en Lowland

Lees meer
Wat vieren ze in Catalonië met Sant Jordi ?

Wat vieren ze in Catalonië met Sant Jordi ?

La Diada de Sant Jordi is zonder twijfel de meest romantische dag van het jaar in Barcelona en de rest van Catalonië. Op 23 april staat het overal vol met bloemenstalletjes en boekenkramen en geven veel mensen elkaar een roos of boek cadeau. Sant Jordi is in Catalonië al een eeuwenoude traditie. Sinds 1456 wordt op 23 april officieel de Dag van de Verliefden gevierd.

Lees meer
12 tips voor op een Spaans terras

12 tips voor op een Spaans terras

De Spaanse eetgewoontes zijn heel anders dan de onze. Twaalf tips om geen flater te slaan op een Spaans terras. De Spaanse etenstijden en -gewoontes verschillen nogal van de Nederlandse. In de ochtend valt het nog mee. Tussen 7 uur en 9 uur kun je overal terecht voor een (chocolade)croissant, toast met jam of pan con tomate (brood met tomaat, knoflook en olijfolie, héérlijk!). Dan volgt tussen half elf en elf de almuerzo, vaak vertaald als lunch, maar het is meestal meer een tussendoortje aan het eind van de ochtend. De Spanjaarden nemen dan wat sap of fruit, een muffin, of een croissant.

Lees meer
Recensie Entrevías 2 op Netflix

Recensie Entrevías 2 op Netflix

Netflix en Jose Coronado flikken ‘t ‘m weer. Met Entrevías deel 2 brengen ze begin 2023 een nieuwe serie uit die super-Spaans is en toch universeel, superspannend maar ook heel maatschappijkritisch. Emigratie, witwaspraktijken door projecontwikkelaars, drugshandel, het niet meer herkennen van je eigen buurt. Het komt allemaal aan de orde in deze serie die werd opgenomen in de wijk Entrevías in Madrid. Heb je deel 1 gemist, geen probleem, je kunt ook heel goed alleen deel 2 kijken. In de eerste week op Netflix trok seizoen 2 van ‘Entrevías’ 34,6 miljoen kijkuren. De beste release ooit voor een Spaanse serie die geen originele productie is van het streamingplatform.

Lees meer
Semana Santa: Pasen in Spanje

Semana Santa: Pasen in Spanje

Als je tijdens Semana Santa, de paasweek of heilige week, in Spanje bent kun je het niet missen. Pasen wordt in Spanje uitgebreid en uitbundig gevierd. In Nederland denken we vooral aan de paashaas en het paasontbijt. Misschien nog eventjes ook aan de lijdensweg van Jezus als we de Matthäus Pasion horen of The Passion voorbij zien komen op tv.

Lees meer
Spanje houdt toch zomertijd aan

Spanje houdt toch zomertijd aan

In de vroege ochtend van zondag de 27 maart 2022 worden de klokken ook in Spanje weer een uur vooruit gezet. En dat zal voorlopig ook wel zo blijven hoewel Spanje al sinds de Tweede Wereldoorlog in de verkeerde tijdzone zit. Hoe dat precies komt? I

Lees meer
Geweldige Penélope Cruz in L ‘Immensità 

Geweldige Penélope Cruz in L ‘Immensità 

Penélope Cruz  speelt in L’Immensità de Spaanse Clara die door haar huwelijk in Rome terecht is gekomen. Het zijn de jaren 70. Aan een kant lonkt het moderne leven dat Clara op haar zwartwit-tv ziet, aan de andere kant zit ze vast in een grote en traditionele Italiaanse familie en een huwelijk met een man met losse handjes en een losse rits.

Desondanks is ze een fijne moeder, die een feest van het leven probeert te maken. Maar ze ziet hoe ook haar dochter Adriana lijdt onder de strenge katholieke schoolregels en familieconventies. Maar dat maakt LImmensità nog geen treurige film. Als ze tijdens de vakanties met zijn allen met de enorme familie zijn, halen kinderen samen volop kattenkwaad uit en daar doet Clara graag aan mee. En Adriana beleeft gelukkige momenten met Sara, een meisje dat rondtrekt met een groep arbeidsmigranten.

Lees meer
Bijzondere Spaans-Arabische mix

Bijzondere Spaans-Arabische mix

Kamerkoor Capella Amsterdam en het Amsterdams Andalusisch Orkest spelen in maart 2023 een mix van de Cantigas de Santa Maria en klassieke Arabische gezangen uit de 11e en 12 eeuw. Het was de tijd van koning Alfonso X El Sabio, Alfons de Wijze (1221 -1284), de periode waarin het Alhambra in Granada werd gebouwd, en waarin drie religies samenleefden op het Iberisch Schiereiland.

Lees meer
Isabella Clara Eugenia: Vredesduif in oorlogstijd

Isabella Clara Eugenia: Vredesduif in oorlogstijd

De Spaanse koningsdochter Isabella Clara Eugenia, jarenlang de rechterhand van haar vader Filips II, kreeg op diens sterfbed een zware taak. Samen met haar man en neef Albrecht moest ze orde op zaken stellen in de Nederlanden. En dat in de tijd van de Tachtigjarige en Dertigjarige oorlog. Ze was een vredesduif in oorlogstijd, maar werd uiteindelijk gekortwiekt door haar kleine neefje Filips IV.

Lees meer
De founding mothers van Europa

De founding mothers van Europa

Veel vorsten die een grote rol speelden in Europa hadden via moederszijde Spaanse wortels. Denk maar aan Karel V, zoon van Johanna en kleinzoon van Isabella van Castilië. Maar nog veel opvallender is dat veel vrouwen en vorstinnen uit Spanje een hoofdrol speelden in de Spaanse en Europese geschiedenis. Zij stonden letterlijk en figuurlijk aan de wieg van het huidige Europa. 

Lees meer
Klein maar fijn: de fallas van Denia

Klein maar fijn: de fallas van Denia

De Fallas van Valencia zijn bekend, maar wie geen zin heeft in zóveel drukte en een grote stad, kan ook Fallas vieren in één van de vele kleinere steden en dorpen van la Comunidad Valencia. Bijvoorbeeld in Denia. Saskia van Limburg woont aan de Costa Blanca en gaat op in het feestgedruis.

Lees meer
Spannende Spaanse avond

Spannende Spaanse avond

Recensie Spaanse Nachten door Ciconia Consort, 18 februari 2023, Concertgebouw Amsterdam

Het strijkorkest Ciconia Consort viert zijn tienjarige jubileum met Spaanse Nachten. Dick van Gasteren koos hiervoor 5 werken die de Spaanse ziel weerspiegelen. De dirigent publiceerde onlangs zelfs een boek over La Mussica notturna delle strade di Madrid van Luigi Boccherini (1743 -1805) waarmee het 20 man en (vooral) vrouw tellende strijkorkest opent. Het bestaat uit zeven korte delen en Van Gasteren is zo begeesterd door het verhaal van Boccherini dat hij tussen de stukken door enthousiast vertelt over het werk en leven van de componist. Interessant, maar ook jammer omdat je dan als toehoorder de muziek minder kunt voelen.

Lees meer
Spaanse agenda en winactie!

Spaanse agenda en winactie!

16 februari 2023 – Je kunt je de komende weken weer heerlijk onderdompelen in Spaanse sferen in Nederland. Er zijn concerten, exposities, films en twee beurzen waar je kunt praten met Spaanse makelaars. En wij mogen gratis kaartjes weggeven en kaartjes verloten!  

Lees meer
2023: Het jaar van Picasso en Sorolla

2023: Het jaar van Picasso en Sorolla

2023 is het honderd jaar geleden dat Joaquín Sorolla y Bastide overleed, de meest succesvolle Spaanse kunstenaar van het einde van de 19e eeuw. Hij was de man die als geen ander met zijn penseel de Spaanse zon en het Spaanse leven wist te vangen. Dit jaar kun je in Madrid, waar hij woonde, en in Valencia, waar hij geboren is, bijzondere tentoonstellingen van Joaquín Sorolla bezoeken. Anne Middelkamp van reisorganisatie Ardanza zette alle exposities op een rij.

Lees meer
Nieuwe trend in Spanje: in pyjama en badjas de straat op

Nieuwe trend in Spanje: in pyjama en badjas de straat op

De straat opgaan in pyjama en badjas is al maanden een trend in verschillende wereldsteden. Nu heeft deze mode ook Spanje bereikt. Verwonderlijk is dat niet want heel veel Spanjaarden hebben de gewoonte om met badjassen aan in huis te zitten in de koude wintermaanden. Hun huizen zijn vaak slecht geïsoleerd en slecht verwarmd. Volgens sommigen is het dan ook geen trend maar een gewoonte die altijd al heeft bestaan.

Lees meer
Spaanse regisseur Carlos Saura overleden

Spaanse regisseur Carlos Saura overleden

10 februari 2023 – De Spaanse regisseur Carlos Saura is vandaag overleden, een dag voor hij in Sevilla voor zijn hele filmoeuvre de Goya de Honor in ontvangst zou nemen. Saura werd in Nederland vooral bekend vanwege zijn films Carmen, Sevillanas (1992) en Flamenco (1995).

Carlos Saura overleed vrijdag in zijn huis in de bergen van Madrid aan de gevolgen van luchtwegproblemen. Met zijn dood kort na zijn 91e verjaardag op  4 januari verdwijnt volgens de Spaanse krant El País de laatste klassieke regisseur van de Spaanse cinema. Saura begon tijdens het Franco-regime te filmen en zocht daarbij altijd de grenzen van de censuur op.

Lees meer
De beste Spaanse muziek uit 2022

De beste Spaanse muziek uit 2022

Zoek je lekkere Spaanse muziek en wil je op de hoogte blijven van wat er speelt in de Spaanse muziekscene? Luister dan naar deze heerlijke Spaanstalige spotify playlist 2022 van flamencozangeres Luna Zegers.

Lees meer
Spaans op Netflix: La Chica de Nieve

Spaans op Netflix: La Chica de Nieve

Met de in Málaga gefilmde thriller La Chica de Nieve heeft Netflix na La casa de papel weer een nieuw Spaans succes in handen. Binnen een week tijd behaalde de uit zes delen bestaande miniserie de toppositie, ook in Nederland. En terecht, want wat is dit smullen. Van de beelden van Málaga, van het Spaans dat er gesproken wordt, van het plot maar ook vooral van het geweldige acteerwerk van de in Torrevieja opgroeide Nederlands-Spaanse actrice Milena Smit, die je wellicht nog kent uit de film Madres paralelas waarin ze  de tegenspeelster was van Penélope Cruz.

Lees meer
Het Baskische verleden van Paco Rabanne

Het Baskische verleden van Paco Rabanne

Paco Rabanne, de Baskische couturier die 3 februari 2023 overleed, had veel te danken aan zijn moeder Consuelo, die hoofdnaaister was bij Balenciaga in San Sebastián. Ze was een vooruitstrevende vrouw die in Baskenland veel bekijks trok met haar korte kapsels. “Zij leerde me om rebels te zijn’’, zei hij eens.

Lees meer
Carnaval vieren in Spanje

Carnaval vieren in Spanje

Waar bij ons carnaval vooral in het zuiden uitbundig wordt gevierd, is dit in heel Spanje het geval, hoewel het feest overal anders is. Het feest werd al gevierd door de oude Grieken en Romeinen als voorjaarsfeest. Tenerife is waarschijnlijk de bekendste plek voor toeristen om te gaan carnavallen in Spanje. Het carnaval heeft hier veel weg van dat in Rio de Janeiro. Er zijn veel straatmuzikanten en praalwagens te bewonderen.

Lees meer
Carmen als familievoorstelling door Introdans

Carmen als familievoorstelling door Introdans

Het verhaal over de romavrouw Carmen, geschreven door de Fransman Prosper Mérimée  inspireerde Bizet tot zijn beroemde opera waar bijna iedereen wel wat melodiën uit kent. Deze was weer de basis voor tal van balletten. De Spaanse choreograaf Gustavo Ramírez Sansano (44) maakt in 2012 een dansversie van de opera voor zijn Luna Negra Dance Theatre in Chicago: Carmen.maquia, ofwel de kunst van Carmen. Hij was op dat moment net verlaten door zijn vriend en voelde zich vooral verwant met don José uit de opera. Don José wordt smoorverliefd op Carmen, en Carmen beantwoordt die liefde, maar dan ontmoet ze de stierenvechter Escamillo en ziet ze Don José niet meer staan.

Lees meer
AGENDA: Volop Spaanse muziek- en filmtips

AGENDA: Volop Spaanse muziek- en filmtips

Eind januari en begin februari 2021 wordt de Spaanse cultuur gevierd in heel Nederland. Overal zijn concerten, voorstellingen en films. Onze tips zijn bijvoorbeeld de prachtige documentaire A way to B, over dansers met een beperking in Barcelona. Verder staat de Spaanse opmuziek centrael op Noorderslag. En dan kun je vanaf dit weekend ook nog naar een gloednieuwe opera over Don Quichot, is Carmen te zien in een nieuwe balletversie en brengt de Flamenco Biënnale Nederland weer een serie verrassende voorstellingen op podia door het hele land. Hieronder vind je meer informatie en links naar de kaartverkoop.

Lees meer