Cultuur

De leukste Spaanse zomerfeesten

Tomatengevechten, aanvallen van Vikingen met horens op hun hoofden, menselijke torens. De zomer betekent feest in Spanje. Deze acht feesten hieronder zijn beslist een omweg waard. Bianca van Kralingen uit Pontevedra, blogger van OntdekGalicie.nl: ‘Tijdens de Romería Vikinga, zoals de Vikingfeesten in Galicia officieel heten, staan duizenden mensen gekleed in berenvellen, met helmen met horens op het hoofd en zwaarden in de hand, op de kade van de Río Ulla te wachten op de invasie van de Vikingen.

Lees meer

Spaanse tradities: duivels en baby’s

Dat Spanje heel veel feesten en vieringen heeft is bekend en een aantal Spaanse tradities is met recht bijzonder, hilarisch en op zijn best een béétje vreemd te noemen. Tot die laatste groep behoort El Salto del Colacho in Castrillo de la Murcia in de provincie Burgos. Sinds 1620 vindt daar elk jaar de ‘sprong van de duivel’ plaats. So far so good. Maar wie zich afvraagt hoe, wat en waarover, zal bij het antwoord de wenkbrauwen toch lichtjes optrekken: over baby’s!

Lees meer

Spaans op Netflix zomer 2022

In de zomer van 2022 zijn weer flink wat Spaanse en Spaanstalige films, series en documentaires op Netflix geplaatst. Van spiksplinternieuwe originele Netflixseries uit Spanje, Argentinië en Mexico tot films en documentaires die 10 of 20 jaar geleden al in Spanje draaiden maar nu ook in Nederland te zien zijn. Stuk voor stuk bijzondere documentaires waardoor je Spanje beter leert kennen.  Sommige van de films kun je trouwens ook op YouTube vinden. We hebben 25 films en series die in juni  en juli 2022 op Netflix werden geplaatst op een rijtje gezet. Met alle trailers erbij zodat je makkelijker kunt kiezen.

Lees meer

Bejaarde stier langs Spaanse snelweg

Langs de Spaanse snelweg rijst er zo nu en dan een levensgroot silhouet van een stier op. De toro de Osborne werd in de jaren vijftig bedacht door een reclamebureau om het drankje Brandy de Jerez te promoten, maar ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een cultuursymbool van Spanje. In 2021 bestond de Osborne-stier 65 jaar.

Lees meer

Opvallende Spaanse strandcampagne

Ieder lichaam is een strandlichaam. Met die boodschap heeft het Spaanse ministerie van Gelijkheid een campagne gelanceerd tegen violencia estética. “De zomer is voor iedereen”, zei de minister Ione Belarra bij de lancering van de campagne. Maar de campagne valt niet bij iedereen in goede aarde. Op de campagneposter zijn foto’s te zien van vrouwen in alle soorten en maten. Vooral wat steviger vrouwen, maar ook een wat oudere vrouw met een geamputeerde borst. Boven de strandfoto staat El verano también es nuestro, de zomer is ook van ons.

Lees meer

Feestdag van Santiago: 25 juli

Op 25 juli wordt in Galicië de Día Nacional de Galicia gevierd, ook wel de Día de Santiago  Apóstol genoemd. Op die dag is het groot feest in Santagio de Compostela. Maar ook in de rest van Galicië en andere delen van Spanje, zoals Madrid, Baskenland en Navarra wordt deze dag van de Heilige Jakobus, de patroonheilige van Spanje, gevierd. Scholen, bedrijven en overheidskantoren in de autonome regio’s die deze dag vieren, zijn veelal gesloten.

Lees meer

De Guernica van Pablo Picasso

In 2022 is het 85 jaar geleden dat er Duitse bommen op het Baskische Guernica vielen. Pas dit jaar heeft de Spaanse regering excuses gemaakt voor het leed dat de dorpelingen hebben geleden. Wij bezochten het dorpje Guernica en de prachtige baai Urdaibai waar Guernica aan ligt in het voorjaar van 2022. Het bezoek aan het museum van de Vrede was indrukwekkend. Zeker in deze tijd. Te zien is hoe Franco zijn publiciteitsmachine toen al kranten om de tuin leidde met fake foto’s. Hij wilde het doen voorkomen of de Basken zelf hun dorp in de fik hadden gestoken. Je leest meer over het nu gezellige dorpje Guernica, het indrukwekkende museum en de mooie Urdaibai, een idyllische mix tussen de Wadden, Noorse fjorden en een Italiaans meer,  in de zomereditie 3 2022 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen.

Lees meer

10 Spaanse tips tegen de hitte

Hittegolven, Spanjaarden weten er alles van. Met name in het zuiden kan het kwik flink oplopen in de zomer. Hoe houden ze het vol? Wij delen dé Spaanse tips en tricks voor snikhete dagen.

Lees meer

De driehoek van Dalí

Zijn theatrale museum, de echtelijke sponde en een kasteel dat Salvador Dalí voor zijn muze kocht, vormen samen een heuse Dalí- driehoek. Dit zet de woeste noordoostkust van Spanje, de Costa Brava, in een geheel ander perspectief. De zee dient hier vooral als achtergrond voor de kunstwerken van de grote Spaanse surrealist.

Lees meer

Hippe en koninklijke Spaanse modemerken

Spaanse modemerken bepalen meer en meer het straatbeeld: Zara, Bershka, Mango, Desigual. Maar er is natuurlijk veel meer dan die overbekende, succesvolle merken. Origineel en op-en-top Spaans!

In elke uithoek van Spanje schieten hippe modeateliers uit de grond. Zij maken trendy ontwerpen, soms met de hand. En alles is gewoon online te bestellen. Maar ook stijlvolle Spaanse kleding van modehuizen met meer dan 100 jaar historie koop je met een paar muisklikken. Ook creaties die Máxima en de Spaanse koningin Letizia dragen! Trouwens, Letizia staat erom bekend dat ze haar kinderen regelmatig in ‘goedkope’ Mango-mode steekt. Als het maar Spaans is! En ook Máxima loopt wel eens in een jurk van Zara rond.

Lees meer

5 zomerse Spaanstalige filmtips

Lekker lui op de bank films kijken en tegelijkertijd weer een beetje Spaans leren. Dat kan met deze  Spaanstalige films die nu te zien zijn via Cinemember. Van de oer-Spaanse film El Olivo over een boer die treurt om de 2000 jaar oude olijfboom die van zijn land is gehaald, to de romantische komedie El amor menos pensado over een echtpaar dat na vertrek van hun enige zoon besluit te scheiden en op Tinderpad te gaan. Een proefabonnement van twee weken bij Cinemember is helemaal gratis! 

Lees meer

Spaanse winkeltijden en restauranttijden

Je hebt het in Spanje vast al vaak meegemaakt. Wil je net even gaan winkelen, is alles dicht. De Spanjaarden houden hun siësta graag in ere en veel winkels zijn een groot deel van de middag gesloten. Niet verwonderlijk want het kan pittig heet zijn en de meeste Spanjaarden zoeken dan graag de koelte van een restaurant of hun slaapkamer of woonkamer op.

Lees meer

Nationale Opera zoekt 400 figuranten voor Carmen

De Nationale Opera herneemt in augustus en september de populaire opera Carmen in de veelgeprezen enscenering van Robert Carsen. Voor deze productie zoeken ze veel, héél veel vrijwilligers; zo’n 400 vanaf de leeftijd van 18 jaar (m/v/x). Zij zullen vanaf een tribune op het toneel in de slotscène van de opera getuige zijn van Carmens noodlottige einde.

Lees meer

10 verschillen tussen Spanjaarden en Catalanen

Veel Catalanen zeggen zich helemaal geen Spanjaard te voelen. Dat is niet zo vreemd, want Catalonië heeft een lange eigen geschiedenis. Ondanks alle strubbelingen met het centrale gezag door de eeuwen heen, bleef de Catalaanse identiteit altijd bestaan. Wat maakt de Catalanen zo anders dan de andere Spanjaarden?

Lees meer

Hoogtepunten Vuelta Holanda in juni

De Spaanse wielerronde Vuelta komt eind augustus naar Nederland. Op 19 augustus wordt er gefietst in Utrecht, op 20 augustus is het peloton in Den Bosch en de 3e etappe gaat op 21 augustus opnieuw door het Brabantse land vanuit Den Bosch. Op 23 augustus gaat de Vuelta dan verder in Baskenland en op 11 september is de finish in Madrid.

Lees meer

Waarom aanbidden de Spanjaarden Maria?

Waarom hebben de protestanten hier in de Lage Landen Maria overboord gegooid en wordt ze in Spanje nog dagelijks gekoesterd? Daarvoor moeten we teruggaan naar de tijd van vóór het Christendom, want veel gebruiken en feesten hebben een voor-christelijke oorsprong. Terwijl we veel weten over de Romeinse, de Griekse en de Germaanse godenwereld, is er zeer weinig bekend over de oude godenwereld op het Iberisch Schiereiland. Simpelweg omdat die cultuur door de vele veroveringen is weggevaagd.

Lees meer

Deel 3 Netflixserie Quién mató a Sara stelt teleur

Deel 3 van de spannende Mexicaanse whodunnit Quién mató a Sara verscheen op 18 mei 2022 op Netflix. Het eerste deel dat op 24 maart 2021 in Nederland uitkwam, veroverde meteen een plek in de Netflix top 10. Op 19 mei 2021 kwam ook deel 2 uit in Nederland. En nu is er dan het derde deel van de serie waarin wordt uitgezocht wie verantwoordlijk was voor de dood van Sara. Maar dat blijkt helaas geen aanrader. Hieronder leggen we uit waarom niet.

Lees meer

San Juan

De feestdag van San Juan, oftewel de Heilige Johannes, Sint-Jan, valt elk jaar op 24 juni en wordt op de avond van San Juan, op 23 juni, op veel plekken in Spanje uitbundig gevierd. Met name op stranden in het hele land om de zomer te verwelkomen. De Nacht van San Juan is te vergelijken met het Germaanse Midzomerfeest.

Lees meer

8 x Hogueras de San Juan in Alicante

Valencia heeft elk voorjaar de Fallas, maar in Alicante weten ze ook hoe je een feestje bouwt. Tussen 19 en 24 juni worden daar ter ere van Johannes de Doper de Hogueras de San Juan (Fogueres de Sant Joan, op z’n Valenciaans) gevierd. Sinds 2014 staat het zomerfeest op de lijst met immaterieel erfgoed van Spanje. 

Lees meer

Spaanse schrijfster Sara Mesa in OBA

De vierde ontmoeting in de serie De schrijver als hoofdpersoon  in de OBA in Amsterdam is met de Sevillaanse schrijfster Sara Mesa, een van de meest bekroonde jonge schrijfsters in de Spaans literatuur. Zij zal op 21 juni worden geïnterviewd door literair criticus Ger Groot, in het gezelschap van Nadia Ramer, de Nederlandse vertaalster van haar werk. 

Lees meer

10 keer Spaans van de straat

Op school leer je niet altijd het Spaans dat ook op straat wordt gesproken, tenzij je profe een crack is natuurlijk, dat is natuurlijk super guay. Hieronder tien Spaanse woorden die je zeker zult kennen uit Netflixseries als La Casa de Papel, Valeria en Elite. Un...

Lees meer

Spaans leren met Netflix en Spotify

¿Salimos de tranquis? Het Spaans van Spanjaarden onderling is heel anders dan de taal die je leert op Duolingo. Wat dat betreft geven series als Élite en de teksten van popsterren als Rosalía een veel betere weergave van de Spaanse spreektaal. Een alternatieve taalcursus aan de hand van Netflix en Spotify.

Lees meer

Platform Spaans gelanceerd

Op 12 mei 2022 is in Nijmegen het Platform Spaans gelanceerd. In aanwezigheid van acht ambassadeurs van Spanje en andere Spaanstalige landen en een groot aantal docenten Spaans en hispanisten werd het platform ten doop gehouden. Initiatiefnemers zijn onder andere het Instituto Cervantes, faculteiten Spaans, diverse ambassades en de Vereniging Docenten Spaans in Nederland en Levende Talen.

Lees meer

Spaans op Netflix 2022:  Amor de madre

De nieuwe romantische filmkomedie Amor de madre is ideaal als je twee uurtjes hebt en zin hebt om even Spaans te Netflixen. De film is supergrappig maar biedt als je ‘m samen met je volwassen kinderen kijkt ook nog stof voor een goed gesprek over hoe kinderen naar hun ouders kijken.

Lees meer

Artistiek machtsvertoon van Manuel Liñán

TEFFA door Manuel Liñán. Het is moeilijk te omschrijven maar hij kwam, zag en overwon, maar echt vanaf seconde één. Dit was een uur lang gecentrifugeerd worden door een man die volstrekt artistiek machtsvertoon over het voetlicht gooide. Totale grip, niet alleen op dans maar op het hele theatrale spectrum want hij actéérde het ook zo goed, wist precies waar hij heen wou en dat lichaam vertaalde dat moeiteloos. Daarbij was hij ook nog komisch, ironisch, acrobatisch, uiterst gracieus, mimisch als Marcel Marceau en een tapdanser als Gene Kelly.

Lees meer

Schrijver Manuel Vilas is trots op Spanje

Jarenlang stond Manuel Vilas voor een mbo-klas, tot hij besloot schrijver te worden. Zijn autobiografische boek Ordesa werd een bestseller. Manuel Vilas vindt Spanje het meest feministische land ter wereld. Hij vindt veel leraren sadistische machtswellustelingen die leerlingen niet stimuleren maar afkraken. Dat alles vind je terug in Ordesa.

Lees meer

STEFFA: flamencodanseres uit WO II herleeft

Op 4 en 5 mei kruipt flamencoster Manuel Liñán in ITA in de huid van de Nederlandse flamencodanseres Steffa Wine. Zij maakte voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog furore en toerde tot in 1944 door heel Nederland met haar Spaansche Dansavonden. Dat werd haar na de...

Lees meer

Het Patiofestival in Córdoba

Het Patiofestival in Córdoba is een van de meeste beroemde festivals van Spanje. Elk jaar worden de binnenplaatsen versierd met de kleurrijkste bloemen en de mooiste decoraties.

Lees meer

2 mei (Dos de Mayo): feest in Madrid!

Na 1 mei (Dag van de Arbeid) zijn inwoners van de regio Madrid op 2 mei opnieuw een dag vrij. Op de feestdag Dos de Mayo wordt de opstand van 1808 herdacht, waarbij het Madrileense volk zich verzette tegen de Franse troepen van Napoleon. Het was de eerste stap naar de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog. 

Lees meer