Cultuur

Win kaartjes voor de Man van la Mancha

Win kaartjes voor de Man van la Mancha

De man van La Mancha keert terug in de Nederlandse theaters. Huub van der Lubbe speelt en zingt Don Quichot in deze nieuwe Nederlandse versie van de broadwaymusical uit 1965. Huub vertaalde ook de liedjes van zijn ‘lievelingsmusical’. De musical is van 1 december 2023 tot en met 9 juni 2024 te zien in heel Nederland. Lezers van ESPANJE! kun je gratis kaartjes winnen. Deel dit bericht op Facebook of Instagram om kans te maken. In het interview hieronder vertelt Huub van der Lubbe over zijn liefde voor Don Quichot, en over de Don Quichots van deze tijd. 

Lees meer
Spaans genootschap viert feest

Spaans genootschap viert feest

Op zaterdag 25 november viert het Genootschap Spanje – Spaans-Amerika in Amsterdam zijn 95ste jubileum met een feestelijke Jornada. Een ideale gelegenheid voor hispanisten en andere liefhebbers van de Spaanse taal en cultuur om elkaar te ontmoeten.

Lees meer
Waarom is Halloween zo populair in Spanje?

Waarom is Halloween zo populair in Spanje?

Als je eind oktober in Spanje bent of Spaanse mensen volgt via Facebook of Instagram, zul je zien dat ze fanatiek meedoen aan Halloween. Jong en oud laat zich inspireren door wat ze hebben gezien in Amerikaanse films en tv-series. Maar veel dorpen en steden hebben ook oeroude tradities in deze tijd die door de komst van Halloween weer opleven.

Lees meer
Spanje houdt toch zomertijd aan

Spanje houdt toch zomertijd aan

In de vroege ochtend van de laatste zondag van maart worden de klokken ook in Spanje een uur vooruit gezet en eind oktober gaan de wijzers weer terug. En dat zal voorlopig ook wel zo blijven hoewel Spanje al sinds de Tweede Wereldoorlog in de verkeerde tijdzone zit. Hoe zit dat precies?

Lees meer
De Guernica van Pablo Picasso

De Guernica van Pablo Picasso

In 2022 is het 85 jaar geleden dat er Duitse bommen op het Baskische Guernica vielen. Pas dit jaar heeft de Spaanse regering excuses gemaakt voor het leed dat de dorpelingen hebben geleden. Wij bezochten het dorpje Guernica en de prachtige baai Urdaibai waar Guernica aan ligt in het voorjaar van 2022. Het bezoek aan het museum van de Vrede was indrukwekkend. Zeker in deze tijd. Te zien is hoe Franco zijn publiciteitsmachine toen al kranten om de tuin leidde met fake foto’s. Hij wilde het doen voorkomen of de Basken zelf hun dorp in de fik hadden gestoken. Je leest meer over het nu gezellige dorpje Guernica, het indrukwekkende museum en de mooie Urdaibai, een idyllische mix tussen de Wadden, Noorse fjorden en een Italiaans meer,  in de zomereditie 3 2022 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen.

Lees meer
Fiestas del Pilar in Zaragoza

Fiestas del Pilar in Zaragoza

Zaragoza viert in 2022 weer volop de stadsfeesten die in het teken staan de Virgen del Pilar. De Fiestas del Pilar worden altijd in oktober gehouden. In 2022 beginnen de feesten op 8 oktober en duren ze tot  en met zondag 16 oktober. 

12 oktober is de belangrijkste dag van het stadsfeest. Op deze dag is het feest van de heilige maagd Virgen del Pilar. Deze dag is een officiële feestdag. In heel Spanje is 12 oktober trouwens een vrije dag, wat betekent dat de locals vrij zijn en winkels, bedrijven en scholen sluiten.

Lees meer
Het beste van Julio Iglesias

Het beste van Julio Iglesias

Als er een Spaanse zanger is die bijna iedereen kent, is het wel Julio Iglesias. Zijn zwoele stem en nog zwoelere blik deden menig hart smelten. De inmiddels bejaarde zanger (hij werd geboren in Madrid op 23 september 1943) scoorde in de jaren 70 wereldhits met ‘Un canto a Galicia’, ‘Quiero’, ‘Quiéreme mucho’ (5 weken op nummer 1 in Nederland) en ‘Quiéreme’. En in 1984 stond hij weer in de top-3 met ‘To all the girls I’ve loved before’. Wat minder bekend is, is dat hij met een groot aantal grootheden duetten zong, zoals Charles Aznavour, Frank Sinatra, Diana Ross, Sting en Nana Mouskouri.

Lees meer
Nieuwe Almodóvar: Strange Way of Life

Nieuwe Almodóvar: Strange Way of Life

11 september 2023 – Extraño forma de Vida of Strange Way of Life is de tweede Engelstalige korte film van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar. Hoewel de film slechts 30 minuten duurt, ging op Cannes wel de rode loper voor Almodóvar uit. En terecht, want deze film is een échte film, een cowboyfilm nog wel, maar dan een waarin de macho’s verliefd op elkaar worden. En na dat half uur kun je gerust nog een half uur napraten over wat je allemaal gezien hebt.  

Lees meer
Nieuw op RTL Het Spaanse dorp Zarra

Nieuw op RTL Het Spaanse dorp Zarra

Na de succesvolle reeks over het dorp Polopos in Andalusië  is het Spaanse dorp nu in Zarra neergestreken, in de regio Valencia. Vier stellen maken daar kan om een huis te krijgen dat ze gezamenlijk moeten opknappen. Het programma is ideaal als je Spaans wilt leren, want de bewoners van het dorp speken vanaf het begin alleen maar Spaans.

Lees meer
De driehoek van Dalí

De driehoek van Dalí

Zijn theatrale museum, de echtelijke sponde en een kasteel dat Salvador Dalí voor zijn muze kocht, vormen samen een heuse Dalí- driehoek. Dit zet de woeste noordoostkust van Spanje, de Costa Brava, in een geheel ander perspectief. De zee dient hier vooral als achtergrond voor de kunstwerken van de grote Spaanse surrealist.

Lees meer
Interview met Debbie de Jong van B&B Vol Liefde

Interview met Debbie de Jong van B&B Vol Liefde

Debbie de Jong is de grote favoriet onder kijkers van B&B Vol Liefde 2023. Wij kunnen ons dat goed voorstellen want hij ons is ze al veel langer favoriet. In editie 1 2023 van ESPANJE! vertelt ze over het leven met haar (ex-)man en kinderen in de B&B en haar plannen voor de toekomst. Ook geeft ze tips om de omgeving van Can Portell/Mas Ferrer te ontdekken en deelt haar Baskische kok Begoña drie heerlijke recepten. Hieronder een klein fragment uit dit interview.

Lees meer
Spaanse winkeltijden en restauranttijden

Spaanse winkeltijden en restauranttijden

Je hebt het in Spanje vast al vaak meegemaakt. Wil je net even gaan winkelen, is alles dicht. De Spanjaarden houden hun siësta graag in ere en veel winkels zijn een groot deel van de middag gesloten. Niet verwonderlijk want het kan pittig heet zijn en de meeste Spanjaarden zoeken dan graag de koelte van een restaurant of hun slaapkamer of woonkamer op.

Lees meer
12 tips voor op een Spaans terras

12 tips voor op een Spaans terras

De Spaanse eetgewoontes zijn heel anders dan de onze. Twaalf tips om geen flater te slaan op een Spaans terras. De Spaanse etenstijden en -gewoontes verschillen nogal van de Nederlandse. In de ochtend valt het nog mee. Tussen 7 uur en 9 uur kun je overal terecht voor een (chocolade)croissant, toast met jam of pan con tomate (brood met tomaat, knoflook en olijfolie, héérlijk!). Dan volgt tussen half elf en elf de almuerzo, vaak vertaald als lunch, maar het is meestal meer een tussendoortje aan het eind van de ochtend. De Spanjaarden nemen dan wat sap of fruit, een muffin, of een croissant.

Lees meer
Hippe en koninklijke Spaanse modemerken

Hippe en koninklijke Spaanse modemerken

Spaanse modemerken bepalen meer en meer het straatbeeld: Zara, Bershka, Mango, Desigual. Maar er is natuurlijk veel meer dan die overbekende, succesvolle merken. Origineel en op-en-top Spaans!

In elke uithoek van Spanje schieten hippe modeateliers uit de grond. Zij maken trendy ontwerpen, soms met de hand. En alles is gewoon online te bestellen. Maar ook stijlvolle Spaanse kleding van modehuizen met meer dan 100 jaar historie koop je met een paar muisklikken. Ook creaties die Máxima en de Spaanse koningin Letizia dragen! Trouwens, Letizia staat erom bekend dat ze haar kinderen regelmatig in ‘goedkope’ Mango-mode steekt. Als het maar Spaans is! En ook Máxima loopt wel eens in een jurk van Zara rond.

Lees meer
Speciale Picasso lezersdag in het Cobramuseum

Speciale Picasso lezersdag in het Cobramuseum

In 2023 wordt de 50e sterfdag van Pablo Picasso herdacht met tientallen exposities in Spanje Frankrijk en Nederland. Ook het Cobra Museum in Amstelveen besteedt aandacht aan de grote Spaanse meester met de tentoonstelling De andere Picasso – Terug naar de bron en de expositie Grenzeloos en vrij.

Lees meer
Twee Spaanse deelnemers B&B Vol liefde

Twee Spaanse deelnemers B&B Vol liefde

RTL heeft de fans van B&B Vol Liefde lange tijd in spanning gehouden maar eind juni is eindelijk bekendgemaakt dat er twee deelnemers uit Spanje meedoen aan het populaire zomerprogramma. Het zijn Debbie en Joy, een doorgewinterde en succesvolle B&B-eigenaresse in de provincie Girona en een jonge ondernemer in de provincie  Málaga. 

Lees meer
Spaans op Netflix zomer 2023

Spaans op Netflix zomer 2023

Netflix heeft in de eerste maanden van 2023 weer een aantal mooie nieuwe series en films online gezet maar ook als bestaande films, zoals Mi Vida, de Nederlandse film met Loes Luca die zich afspreekt in Cádiz.  Maar natuurlijk is er ook weer volop Spanse en Latijns-Amerikaanse spanning en romantiek. Dit zijn onze dertien nieuwe ontdekkingen voor een paar heerlijke Spaanse avondjes!

Lees meer
8 x Hogueras de San Juan in Alicante

8 x Hogueras de San Juan in Alicante

Valencia heeft elk voorjaar de Fallas, maar in Alicante weten ze ook hoe je een feestje bouwt. Tussen 19 en 24 juni worden daar ter ere van Johannes de Doper de Hogueras de San Juan (Fogueres de Sant Joan, op z’n Valenciaans) gevierd. Sinds 2014 staat het zomerfeest op de lijst met immaterieel erfgoed van Spanje. 

Lees meer
Waar kun je San Juan vieren in Spanje?

Waar kun je San Juan vieren in Spanje?

De feestdag van San Juan, oftewel de Heilige Johannes, Sint-Jan, valt elk jaar op 24 juni en wordt op de avond van San Juan, op 23 juni, op veel plekken in Spanje uitbundig gevierd. Met name op stranden in het hele land om de zomer te verwelkomen. De Nacht van San Juan is te vergelijken met het Germaanse Midzomerfeest.

Lees meer
10 Spaanse tips tegen de hitte

10 Spaanse tips tegen de hitte

Hittegolven, Spanjaarden weten er alles van. Met name in het zuiden kan het kwik flink oplopen in de zomer. Hoe houden ze het vol? Wij delen dé Spaanse tips en tricks voor snikhete dagen.

Lees meer
De andere Picasso in het Cobra Museum

De andere Picasso in het Cobra Museum

Het jaar 2023 markeert ook de 50ste sterfdag van een van de beroemdste kunstenaars uit de 20e eeuw en daar wordt in Frankrijk en Spanje groots bij stil gestaan. Ook het Cobra Museum in Amstelveen besteedt aandacht aan de grote Spaanse meester met de tentoonstelling De andere Picasso – Terug naar de bron die van van 2 juni t/m 8 oktober wordt gehouden. Tegelijkertijd is er de expositie Grenzeloos en Vrij, te zien, over de invloed van o.a. Picasso en Miró op de Cobrabeweging. Verder is er de expositie  Alle kinderen kunstenaar met Jeroen Krabbé, die naadloos aansluit bij de andere twee exposities. Het Cobra laat zien hoezeer Karel Appel en Picasso elkaar beïnvloedden door hun werken naast elkaar te exposeren. 

Lees meer
Mi Vida met Loes Luca nu op Netflix

Mi Vida met Loes Luca nu op Netflix

De succesvolle Nederlandse film Mi Vida is vanaf mei 2023 te zien op Netflix. Een aanrader als je hem nog niet had gezien. Loes Luca speelt hierin een kapster van in de zestig die besluit het roer om te gooien en in Cádiz te gaan wonen. Een fenomenale rol voor Luca, met mooie bijrollen voor de Spaanse actrice Elvira Minguez en Anniek Pheifer. In 2019 interviewden we haar vlak voor de premiere over haar rol en over Cádiz, waar ze voor de film een tijdje verbleef. Hieronder haar verhaal, haar restauranttips voor Cádiz  en de trailer van de film.

Lees meer
De beste muziekfestivals van Spanje 

De beste muziekfestivals van Spanje 

Met de enorme hoeveelheid festivals en concerten op prachtige locaties doet Spanje een van zijn bekendste woorden eer aan, fiesta. Van piepkleine lokale feestjes tot gigantische meerdaagse evenementen met grote internationale acts: het aanbod is enorm gevarieerd. ESPANJE!-muziekrecensent Luna Zegers zette de mooiste lente- en zomerfestivals op een rij.

Lees meer
Mudéjarroute door Aragón

Mudéjarroute door Aragón

Om islamitische kunst te bewonderen in Spanje hoef je niet helemaal naar Andalusië te gaan. In het Noord-Spaanse Aragón wemelt het van de moorse en mudéjarbouwkunst. Pronkstuk is het Palacio de Aljafería, dat een voorbeeld was voor de latere bouwmeesters van het Alhambra in Granada. Maar ook in de rest van Aragón vindt je architectonische pareltjes die getuigen van een rijk verleden.

Lees meer
49 x UNESCO Werelderfgoed in Spanje

49 x UNESCO Werelderfgoed in Spanje

Wist je dat Spanje na China en Italië het land is met de meeste UNESCO-erfgoedlocaties? In totaal telt Spanje meer 49 locaties. Het eerste object werd toegevoegd in 1984 en het meest recente in 2021.

Lees meer
Bedevaart naar El Rocío

Bedevaart naar El Rocío

Tijdens Pinksteren trekken honderdduizenden pelgrims te voet, te paard of op een wagen richting El Rocío. ESPANJE!-redacteur Jolande Schotten liep de pelgrimstocht vier keer mee samen met de Hermandad van Sanlúcar de Barrameda. Drie dagen heen en drie dagen terug, dwars door het prachtige nationale park Doñana.

Lees meer
Uitzenddata B&B Vol Liefde bekend

Uitzenddata B&B Vol Liefde bekend

RTL heeft vrijdag 21 april bekendgemaakt dat het succesvolle TV-programma  B&B Vol Liefde vanaf 10 juli 2023 zeven weken lang elke maandag tot en met vrijdag te zien is om 20.30 uur bij RTL 4. De laatste aflevering is op 25 augustus.  

Onder de liefdeskandidaten zitten dit jaar twee Nederlandse ondernemers in Spanje. Een van hen is de 25-jarige Joy uit de Spaanse regio Malaga.

Lees meer
Platero y yo: gitaarconcert met poëzie

Platero y yo: gitaarconcert met poëzie

In mei komt de Spaanse klassiek gitarist José Manuel Dapena naar Nederland met het programma Platero y yo, een reeks concerten samen met een verteller. Het concert is geïnspireerd op het gelijknamige beroemde boek van de Spaanse Nobelprijswinnaar Juan Ramón Jiménez (1881-1958).

Lees meer
Spaanse theaterprijs voor La Reina del Metal

Spaanse theaterprijs voor La Reina del Metal

Bij de uitreiking van de Premios Max, de Spaanse theaterprijzen, is de Nederlands-Spaanse coproductie La Reina del Metal van Vanesa Aibar en Eric Monfort uitgeroepen tot beste dansvoorstelling van het jaar. De theaterprijzen werden op maandag 17 april 2023 uitgereikt in het Fallastheater in Cádiz. La Reina del Metal is een coproductie van Aibar/Monfort, Flamenco Biënnale Nederland, Agencia Andaluza de Instituciones Culturales en drie andere Spaanse instellingen. 

Lees meer
De leukste Spaanse lentefeesten

De leukste Spaanse lentefeesten

Semana Santa, riddergevechten, optochten met draken, midzomernacht en gezellige feria’s. Tijdens de primavera is er in Spanje genoeg te zien, te doen en te beleven. Veel feesten hebben een religieus en traditioneel tintje. Bijvoorbeeld deze lentetips van Nederlandse locals in Spanje. Maar er zijn natuurlijk ook grote moderne festivals à la Pinkpop en Lowland

Lees meer